Ga naar de inhoud

Lucinda Brand is de sterkste op de Citadel van Diest en zet Dwars door het Hageland op haar erelijst

 za 8 juni 2024 15:20
Lucinda Brand maakt het zegegebaar in Diest.
Lucinda Brand maakt het zegegebaar in Diest.

Lucinda Brand heeft zaterdag de 4e editie van Dwars door het Hageland voor vrouwen gewonnen. De 34-jarige Nederlandse van Lidl-Trek haalde het na 128,3 km met een machtsontplooiing tijdens de slotbeklimming, de Citadel van Diest.

De opeenvolging van onverharde wegen en kasseizones in Dwars door het Hageland zorgde ervoor dat een nog ruim omvangrijke groep van zowat 35 rensters aan de laatste 25 kilometer begon. Het peloton volgde op een halve minuut.

 

Voor Anneke Dijkstra ging het nog allemaal te traag. De Nederlandse koos het hazenpad, een tegenreactie van onze landgenote Fleur Moors werd tenietgedaan door het uitgedunde peloton.

 

Eenzame vluchtster Dijkstra kwam nooit verder dan een bonus van zo'n halve minuut en dat bleek niet voldoende om de overwinning uit het vuur te slepen op de slotklim, de Citadel van Diest.

 

Daar zette Lucinda Brand zich op kop en niemand bleek nog bij machte om de Nederlandse te remonteren. Thalita de Jong finishte als 2e, voor Karlijn Swinkels, die zo voor een volledig Nederlands podium zorgde.

 

"Die Citadel is echt megapijnlijk", blies Brand, die op de erelijst Lotte Kopecky opvolgt.

"Het was een beetje gokken, omdat we iemand vooruit hadden en niemand meteen zijn kruit wilde verschieten."

 

"Toen ik wilde versnellen, versnelde Thalita ook. Het was heel lastig. Mijn benen zijn volledig ontploft."