Ga naar de inhoud

David Naert onder de indruk van relaxte Nafi Thiam: "Ze heeft ongelooflijk veel zin in zomerseizoen"

 do 6 juni 2024 21:41
Schittert Thiam al op het EK?

Voor het eerst sinds lang staat Nafi Thiam nog eens helemaal in de spotlights. De olympische kampioene start komend weekend op het EK in Rome eindelijk aan haar seizoen na lang blessureleed. "Maar ik maak me nu al op voor een duel tussen Nafi en wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson", voorspelt onze man in Rome David Naert in Sporza Daily.

Aan de houding van een atleet valt vaak al veel af te leiden. Zo ook bij Nafi Thiam, in aanloop naar het EK in Rome.

 

"Wat ons vooral is bijgebleven, is de manier waarop ze zich heeft gepresenteerd aan de pers", vertelt commentator David Naert in Sporza Daily. "Vroeger zat ze vaak tegen haar zin op persconferenties, nu deed ze het met een lach."

 

"Ik leid daar dan ook uit af dat ze ongelooflijk veel zin heeft in het zomerseizoen. Het EK hier in Rome is natuurlijk nog maar haar eerste wedstrijd van het jaar."

 

En daarom tempert Thiam ook overal de verwachtingen. "Ze benadrukte telkens dat we het EK moeten zien als een etappe in een proces. Een proces naar de Spelen in Parijs."

 

"Die Spelen, die zijn haar uiteindelijke doel", gaat Naert verder. "En vooral die derde opeenvolgende olympische titel. Historisch zou dat zijn."

Nafi is iemand die op kampioenschappen echt wel toont wat ze in haar mars heeft en ze kan zichzelf overtreffen op die momenten.

Hans Van Alphen

Maar er staat wel degelijk iets op het spel voor Thiam in Rome. Onze landgenote is nog niet geplaatst voor de Spelen. "Daarvoor moet ze de limiet van 6.480 punten halen", weet voormalig meerkamper Hans Van Alphen.

 

"Een Nafi die voor 90% gezond is, haalt die limiet. Maar het blijft wel een meerkamp. Je zou maar eens 3 nullen halen bij het kogelstoten of een horde omverlopen... Al is dat doemdenken."

 

"Nafi is iemand die op kampioenschappen echt wel toont wat ze in haar mars heeft en ze kan zichzelf overtreffen op die momenten", besluit Van Alphen met een positieve noot.

 

Ook David Naert gaat er niet vanuit dat ze onder die score zou eindigen. "Maar stel dat het wel gebeurt, dan heeft ze nog een allerlaatste kans in Ratingen in Duitsland. Al wordt dat wel heel kort dag."

Wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson wordt straks wellicht de grote uitdager van Thiam.

8 op de 10 keer op het podium

Als beide heren gevraagd wordt naar de kans op een topprestatie op het EK, klinkt het antwoord bijzonder positief.

 

"Als ze 6.600 of 6.700 punten haalt, staat ze 8 op de 10 keer op het podium", stelt Van Alphen. 

 

"Tegenstand is er wel", geeft Naert tegengas. "Regerend wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson doet ook mee. Nafi zal dan wel zin hebben om te tonen: 'Jij bent misschien wereldkampioene, maar ik ga naar Parijs om mijn titel te verlengen."

 

"De vraag is dan wel hoe diep Thiam wil gaan tegen KJT. Maar ik maak me nu al op voor een duel tussen die twee."

 

Wie trekt straks aan het langste eind?

Gerelateerd: