Ga naar de inhoud

Net voor EK en Spelen zit Alexander Doom op kruissnelheid: "Belgisch record zou extra beloning zijn"

 wo 29 mei 2024 15:45
Alexander Doom.

De wereldtitel indoor heeft hij al binnen, de Europese titel en het Belgisch record heeft hij in het vizier. Alexander Doom lijkt klaar om de Belgische 400m-troon over te nemen van de Borlées. "Zijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen", ziet ook zijn coach Philip Gilson.

De wereldtitel indoor, de wereldtitel 4x400 meter indoor, het ene persoonlijke record na het andere... 2024 lijkt steeds meer het doorbraakjaar te worden voor Alexander Doom.

 

Zijn coach Philip Gilson zag in 2023 evenwel al positieve signalen. "Op het EK indoor liet hij toen al een stevige progressie zien", zegt hij. "Hij wilde Karsten Warholm bedreigen, maar kon door een kleine blessure uiteindelijk de finale niet lopen."

 

"In de zomer verraste hij vervolgens zichzelf door onder de magische grens van 45 seconden te duiken op het WK atletiek. Dat was voor mij pas het doel voor 2024 en de Olympische Spelen. Dat heeft hem veel vertrouwen gegeven."

 

En die vertrouwensboost stoomt Doom ook dit seizoen vooruit. Zijn vormcurve gaat zo steil dat zijn coach zijn plannen zelfs moest omgooien. "We wilden pieken op het EK in Rome, dus gingen we hem indoor niet te veel belasten", aldus Gilson.

 

"Maar hij reageerde zo goed op de extra weerstandsprikkels in zijn trainingen dat hij in de winter al meteen een sprong vooruit maakte. Zijn tijd was bij de beste 5 van de wereld. Dan kun je het WK indoor niet laten liggen."

 

Een slimme keuze: Doom kroonde zich tot wereldkampioen op de 400 meter in zaal. "Dat heeft zijn zelfvertrouwen nog meer opgekrikt. Zijn evolutie qua snelheid en techniek is indrukwekkend."

Favorietenrol op EK

Met het EK en de Spelen in het vooruitzicht had Doom deze maand nog twee belangrijke tests op zijn programma. Tests waarvoor hij slaagde met vlag en wimpel. In Marrakech won hij de Diamond League-meeting in een persoonlijk record, in Ostrava liep hij nog sneller.

 

Met 44"44 heeft Doom nu de snelste Europese jaartijd op zijn naam staan. Een favorietenrol op het EK in Rome kan hij dus niet meer uit de weg gaan. "Dat valt nu nog moeilijk te ontkennen", lacht zijn coach.

 

"In Marokko liep hij tegen de Afrikanen die heel sterk zijn op de laatste 100 meter. En in Ostrava bleef hij in het spoor van olympisch kampioen Steven Gardiner, die niet onklopbaar is. Gisteren kwam Alexander nog net tekort, maar daar zullen we iets aan proberen te doen."

Alexander Doom heeft een uitgelezen kans om iets moois te doen op de 400 meter in Parijs.

Philip Gilson

Ook voor de Spelen in Parijs schuwt de Belgian Tornado de ambities dus niet, zowel individueel als met de estafetteploeg. Kunnen beide ambities elkaar in de weg staan?


"We hebben gisteren nog samengezeten met het BOIC en estafettecoach Jacques Borlée", vertelt Gilson. "Zelfs Jacques gaf toe dat er individueel iets mogelijk is."


"Iedereen begrijpt dat je met 44"44 niet anders kan dan ook individueel deelnemen. Het is een uitgelezen kans om daar iets moois te doen. We gaan ons wapenen tegen de vermoeidheid."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Belgisch record?

En dan de vraag die op ieders lippen brandt: kan Alexander Doom ook het Belgisch record overnemen? In Ostrava kwam hij op één honderdste van het record dat sinds 2012 op naam van Jonathan Borlée staat (44"43).

 

Het is niet de eerste keer dat Gilson de vraag krijgt. "Records zijn er om te breken", zegt hij. "Voor Alexander zou het fantastisch zijn, want dan doorbreekt hij de hegemonie van de familie-Borlée."

 

De prijzen zijn evenwel belangrijker dan het record. "Het zou een extra beloning zijn. Ik heb liever dat Alexander heel goed loopt. Komt dat record erbij, dan is dat fantastisch meegenomen."

Gerelateerd: