Ga naar de inhoud

3x3-analist Roozendaal zoekt naar verklaring voor onherkenbare Lions: "Vonden geen goede balans in shots"

 ma 20 mei 2024 15:02
Donkor baalt na de nederlagen van de 3x3 Belgian Lions.

De 3x3 Belgian Lions waren een schim van zichzelf afgelopen weekend. De Belgen waren de enige ploeg op het olympisch kwalificatietoernooi die geen enkele wedstrijd wist te winnen. Nochtans waren ze een van de favorieten. Hoe kan dat? "Het werd te snel een-tegen-een-basketbal", verklaart Nederlandse analist Bas Roozendaal.

"Neen, dit had ik totaal niet verwacht", zegt ex-speler en analist Bas Roozendaal na het pijnlijke olympische kwalificatietoernooi voor de 3x3 Belgian Lions.

 

"Ik zag ze als een van de grote favorieten voor dit toernooi. Dat zal een van de redenen zijn waarom ze hier niets gewonnen hebben. Ze zijn het niet gewend om die rol te hebben."

 

De druk om te moeten presteren, lijkt de Nederlander een van de voornaamste redenen voor de wanprestatie. Al ziet hij er nog.

 

"Het is een team dat het nodig heeft om in de flow te komen. Zodra die doorbroken werd na de nederlagen, werd het een-tegen-een-basketbal met snelle shots", zegt Roozendaal.

In mijn optiek was dit team sterker dan in Tokio.

Bas Roozendaal

Wat bedoelt de kenner er precies mee?

 

"In het Engels noemen we dat ook "your turn, my turn". Donkor nam het eerste shot, Vervoort het tweede en dan mocht Foerts ook eens", gaat Roozendaal voort.

 

"Ze schoten meer dan 60% van buiten de tweepuntslijn. Dat is geen goede balans. Ze hadden meer de basket op moeten zoeken, niet alleen met langeafstandsschoten."

 

Een onevenwicht dat de Belgen zuur opbrak. "Er kwam wat extra stress kijken bij die laatste kans. Sommige teams spelen dan beter, de Belgen niet."

 

"In mijn optiek was dit team sterker dan in Tokio. Er zijn meer wapens en ze zijn beter in de goede flow. Het is een van de meest entertainende teams. Ze spelen anders dan de rest, op snelheid en samenspel."

 

"Ik ben een beetje teleurgesteld", besluit onze noorderbuur. Een gevoel dat ongetwijfeld gedeeld nog even wordt door de Belgen.

Gerelateerd: