De organisatoren van de overige klassementen kijken met argusogen naar de nieuwe kalender van de Wereldbeker veldrijden. Vanaf eind november vormt dat kampioenschap de voornaamste brok. "Want het is nu het moment om het buitenland te laten proeven van onze fantastische sport", verdedigt Chris Mannaerts van Flanders Classics het plan.
Veel geschreven, veel gebabbeld, veel gediscussieerd. Dat ging vooraf aan de nieuwe Wereldbekerkalender. Een die voor een "sterk product" moet zorgen.
Waarom koos de organisatie voor een bundeling van 12 crossen op 2 maanden? "Omdat we niet blind mogen zijn voor de evoluties in het wielrennen", zegt Chris Mannaerts van Flanders Classics.
"Er zijn de opkomst van het gravelbiken, een langer mountainbikeseizoen en meer ritten op de weg. We hebben vastgesteld dat er een probleem was met het deelnemersveld, vooral in het begin van het seizoen."
"Om een antwoord te bieden op de vraag van organisatoren - die veel geld en tijd investeren om een Wereldbekercross op poten te zetten - leek het ons opportuun de Wereldbeker later van start te laten gaan."
Oogsten met de sterren
Die latere start betekent wel minder plek voor pakweg de X²O-trofee of Superprestige in de belangrijkste periode van het jaar.
Zeker door de 4 beschermde crossen, waar er de dag voor én de dag van de veldrit zelf geen andere wedstrijden mogen worden georganiseerd. "Maar we willen geen pestgedrag vertonen", zegt Mannaerts.
"Die beschermde status treedt enkel op in het buitenland, omdat zij die status verdienen. Veldrijden is een fantastische sport, ik wil dat de hele wereld dat weet. De bescherming op zaterdag moet voor een sterk deelnemersveld op zondag zorgen."
Want vooral in andere landen valt er nog veel te oogsten.
"We bezoeken 6 landen. Nu is het moment om het buitenland te laten proeven van de fantastische sport, mét de grote sterren aan de start."
Ik ben ervan overtuigd dat we samen tot een akkoord komen met wat goede wil.
Conclusie: de sterren moeten - tot en met het dubbele slotweekend, voor de spanning - present tekenen voor de Wereldbeker. Als beloning voor het harde werk van de organisatoren.
Al is Mannaerts zich ook bewust van mogelijke kritiek op de planning.
"We hebben er alle belang bij dat er voor andere klassementen nog plaats is", zegt de organisator van de Wereldbeker. "Ik denk dat we daar naar een evenwicht moeten zoeken de komende weken en maanden."
Ook benadrukt hij dat de laatste punten en komma's nog niet gezet zijn.
"We wilden de Wereldbeker als eerste op de kalender zetten, om dan een volgend debat te voeren. Ik ben ervan overtuigd dat we samen tot een akkoord komen met wat goede wil."