Ga naar de inhoud

Zit hier een reukje aan? Drie Afrikanen laten Chinese loper voor in halve marathon van Peking

 di 16 april 2024 11:24
He Jie
He Jie won vorig jaar de marathon op de Asian Games in China.

De halve marathon van Peking afgelopen zondag is niet helemaal volgens plan verlopen. Of net wel? De lokale autoriteiten onderzoeken nu de bijzondere finish, met de Chinese hardloper He Jie die won voor drie Afrikanen.

Zondag liep een viertal naar de finish in Peking. De kopgroep bestond uit twee Kenianen, een Ethiopiër en een Chinees.

 

Opvallend: de Ethiopiër Dejene Hailu wees richting de streep en vertraagde samen met de Kenianen Robert Keter en Willy Mnangat. Zo won de Chinees He Jie de halve marathon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Integriteit is hoogste prioriteit"

De Keniaan Mnangat verklaarde achteraf bij de BBC dat vier atleten onder contract lagen als gangmakers om He naar het Chinese record op de halve marathon te gidsen.

 

Wat niet lukte. He finishte in 1u03'44", voor het Chinese record moest hij nog wat harder.

Voor mij was dit geen wedstrijd. Ik liep niet mee voor de overwinning, ik moest tempo maken om hem aan de zege te helpen.

Willy Mnangat

"Ik liep niet mee voor de overwinning", maakt Willy Mnangat duidelijk. "Voor mij was dit geen wedstrijd."


"Ik moest tempo maken om hem aan de zege te helpen. Helaas heeft hij zijn doel, het Chinese record, niet gehaald."


De Internationale Atletiekfederatie World Athletics liet aan de BBC weten dat het zaakje onderzocht wordt door de lokale autoriteiten. "De integriteit van onze sport is de hoogste prioriteit bij World Athletics", klinkt het.

 

He Jie is de Chinese nummer 1 op de marathon. Vorig jaar won hij het langeafstandsnummer op de Asian Games in eigen land.