Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Mathieu van der Poel blijft bij zijn mening: "De chicane maakt het nog gevaarlijker"

 vr 5 april 2024 10:00
Mathieu van der Poel.

Een nieuwe zondag baart een nieuwe klassieker, maar nog steeds dezelfde topfavoriet. Mathieu van der Poel is na zijn demonstratie in de Ronde dé kandidaat om zichzelf op te volgen in Parijs-Roubaix. Maar eerst moet hij zich met al zijn collega's voorbij de chicane wurmen en op de fiets blijven. Alle hete hangijzers kwamen aan bod tijdens zijn persbabbel. 

De eerste vraag op de persbabbel draaide rond de chicane in Parijs-Roubaix. Op X had Mathieu van der Poel zich al afgevraagd of het een grap is.

 

"Het is goed dat men iets probeert, maar volgens mij is dit niet de juiste manier", legde hij vrijdagochtend uit. "En dit in de week voor de koers introduceren is ook niet zo goed."

 

"Ik voel me zelf niet echt comfortabel in het peloton richting het Bos van Wallers, maar veranderen om iets te veranderen, is niet altijd het beste wat je kan doen."

 

"Wat dan wel een goed voorstel is? Vanuit de richting waar we nu komen net na die chicane, is al goed. Adam Hansen (van de rennersvakbond CPA) stuurde me gisteren een bericht met de opties voor de komende jaren. Dat ziet er goed uit."

 

"Maar volgens mij maakt de chicane het nog gevaarlijker. Als je als 20e aan het Bos begint, is dat nog oké. Bij de chicane niet. Rond de 5e of de 10e positie sta je stil en dan verlies je een halve minuut."

 

"Ik had me er iets anders bij voorgesteld. Nu is het een trechter van 180 graden. Ik had meer een chicane zoals in de F1 verwacht."

 

"Maar als de meerderheid denkt dat het beter is, dan sluit ik me daar bij aan", legde de wereldkampioen zich neer bij het debat. "Ik geef mijn mening, maar ik probeer gewoon te winnen. Met of zonder chicane."

Ik voel me zelf niet echt comfortabel in het peloton richting het Bos van Wallers, maar veranderen om iets te veranderen, is niet altijd het beste wat je kan doen.

Mathieu van der Poel
De veelbesproken chicane.

Meedoen aan het feest

Gisteren was er helaas nog een hot topic na de zoveelse dramatische valpartij in het peloton. Van der Poel was op weg naar de luchthaven voor zijn terugreis vanuit Spanje toen hij het nieuws vernam.

 

"Het is altijd schrikken als je jouw collega's zo ziet liggen. Ik ken enkele slachtoffers redelijk goed. Al bij al mogen we nog van geluk spreken dat het zo afloopt. Het had slechter kunnen zijn."

 

"Wij nemen zelf de risico's en dat is het grootste probleem", herhaalde hij de woorden van zijn ploegmakker Quinten Hermans gisteren. "Iedereen wil vooraan zitten op het juiste moment en dat is niet mogelijk."

 

"De snelheid ligt heel hoog en met de aangepaste verzetten kan je nog bijtrappen als je al 70 km/u rijdt. Dat maakt het stressvol. Oortjes zijn ook nodig voor de veiligheid, maar het zorgt ook voor stress."

 

Renners zijn ook amper beschermd. Denk aan de kledij. "Als je weet wat wij maar dragen bij die snelheid: dat is niet het beste. Je zou denken dat het toch mogelijk moet zijn om iets te vinden dat ons beter beschermt."

 

"Het zal nooit volledig veilig zijn en dat is zonde. Soms moet je ook wat geluk hebben. En ik doe zelf mee met het feest, hé. Er wordt nagedacht over oplossingen, onder meer door SafeR, maar het is zo moeilijk."

 

"Vorig jaar was er in de Tour een aankomst op een circuit. Voor mij was dat een van de gevaarlijkste finishes. Ik weet dus niet of er een oplossing is."

Wij nemen zelf de risico's en dat is het grootste probleem. Iedereen wil vooraan zitten op het juiste moment en dat is niet mogelijk.

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen op hun persbabbel.

Tanlines

Zondagavond stapte Van der Poel al op het vliegtuig naar Spanje. "Mijn lichaam was deze week nog bezig met herstellen na de Ronde. Ik heb het wel gemerkt."

 

Maandag zat hij nochtans al op de fiets en 's avonds volgde zelfs nog een loopje. Toch? "Neen, mijn trainingsmakker is gaan lopen, ik niet. Het was een 1 april-grap."

 

"Ik heb in Spanje genoten van het goeie weer. Dat was ook een van de redenen waarom ik naar daar ben gevlogen."

 

"Ik heb drie dagen goed kunnen trainen. Normaal zou dat misschien niet nodig geweest zijn voor Roubaix, maar ik heb nog koersen dit voorjaar en ik wil mijn vorm bewaren."

 

Waarop ploegmakker Jasper Philipsen gevat inpikte. "Kijk naar zijn tanlines. Hij heeft in Spanje vooral aan het zwembad gelegen."

Een wederdienst voor Sanremo? Ik verwacht het niet. Wat Jasper vorig jaar gedaan heeft in Roubaix, was al genoeg. Ik doe zoiets ook niet om iets terug te krijgen. 

Mathieu van der Poel

Van der Poel en zijn ploegmakker oogden bijzonder ontspannen. Vorig jaar scoorden ze op de piste een één-tweetje. "We moeten weer zo'n situatie creëren die voordelig kan zijn voor ons allebei", beseft de wereldkampioen.

 

"Met een klein groepje hebben we de kaarten om te spelen en niemand trekt graag met Jasper naar de finish. Maar daar geraken wordt niet zo eenvoudig."

 

Hoe zou de wereldkampioen zichzelf eigenlijk proberen te kloppen? "Roubaix is een andere koers dan de klassiekers die we al gehad hebben. In de Ronde kon de sterkste makkelijker het verschil maken."

 

"Hier heb je ook wat geluk nodig en ploegen zoals Lidl-Trek zijn sterk, maar volgens mij zijn wij als ploeg met Alpecin-Deceuninck nog beter in deze koers."

 

Met Parijs-Roubaix kan het team van Philipsen en Van der Poel een derde monument op een rij winnen. Vooral Philipsen zou nog iets kunnen terugdoen voor de wereldkampioen na zijn helpende hand in La Primavera.

 

"Uiteraard wil ik dat doen. Waarom niet zondag?", antwoordde Philipsen. Van der Poel: "Ik verwacht het niet."

 

"Wat Jasper vorig jaar gedaan heeft in Roubaix, was al genoeg. Ik doe zoiets ook niet om iets terug te krijgen. Het was toen de beste optie. Jasper zou het zelf ook zo gedaan hebben,"

 

En wat als het duo samen naar de piste trekt? "We zullen weten wat we moeten doen", gniffelde Philipsen. "Jasper gaat links, ik rijd rechts. En wie het eerst over de finish is, die wint. Dat is het plan", grapte Van der Poel.

Het succeskoppel in Milaan-Sanremo.
Gerelateerd: