Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De sterren voor Parijs-Roubaix (v): Dezelfde topfavorieten als bij de Ronde

 za 6 april 2024 08:06
Kijk vanaf 15 uur naar Parijs-Roubaix op VRT 1.

Maakt Lotte Kopecky haar droom waar en wint ze als wereldkampioene Parijs-Roubaix? Kopecky staat bovenaan de affiche voor de 4e editie van deze kasseikoers. Ze moet weer opboksen tegen Marianne Vos. Lidl-Trek, de ploeg van het voorjaar, moet vrede nemen met outsiders op de 3e sterrenrij. 

⭐⭐⭐

Ook Lotte Kopecky zal pas in Luik de rekening van haar voorjaar maken, maar langs de zijlijn worden er steeds luider twijfels geuit over het vormpeil van de wereldkampioene. In de Engelstalige koersmedia lees je zelfs dat onze landgenote zaterdag haar klassieke campagne moet redden.

 

Na een wisselvallige Ronde van Vlaanderen werd geopperd dat Kopecky op de hellingen explosiviteit mist, maar die eigenschap is minder van tel op de Noord-Franse kasseien.

 

Met haar grote motor moet ze nog altijd in staat geacht worden om haar "droomkoers" te winnen. Lacht ze na een 15e, 2e en 7e plaats de voorbije jaren wél in de Hel? 

 

De prijzenkast van Marianne Vos puilt uit, maar voor een kassei zal de 36-jarige wielerkampioene met plezier plaats maken.

 

Parijs-Roubaix is nog een blinde vlek op de erelijst van Vos, die bij de eerste editie 2e werd, een episode miste door een coronabesmetting en vorig jaar 10e eindigde.

⭐⭐

SD Worx-Protime komt opslagruimte tekort om alle zegeruikers en trofeeën te stockeren, maar naast Parijs-Roubaix staat na 3 pogingen nog geen vinkje.

 

Demi Vollering is niet van de partij, maar Lorena Wiebes - steeds veelzijdiger - is een waardig alternatief voor kopvrouw Lotte Kopecky. Naar het voorbeeld van Jasper Philipsen?

 

Wiebes kan op haar sprint rekenen, Pfeiffer Georgi moet gokken op een aanval. Met een 9e en 8e plaats in het verleden heeft ze al bewezen dat ze niet terugdeinst voor een kasseimenu. 

 

Met haar capaciteiten als rouleur, een gezonde dosis agressie en een sterk eindschot kan ook Emma Norsgaard een hoofdrol vertolken.

 

De Deense heeft haar voorjaar geboetseerd rond deze koers en de 4e plaats van echtgenoot Mikkel Bjerg in de Ronde van Vlaanderen zal haar een extra boost geven. 

Lidl-Trek rijdt een uitmuntend voorjaar, maar mist met Lizzie Deignan (armbreuk) en Elisa Longo Borghini (de laureate van de Ronde focust op de Ardennen) de winnaressen van 2021 en 2022.

 

Om het stokje over te nemen, wordt gelonkt naar Elisa Balsamo, Lucinda Brand en Ellen van Dijk. Balsamo brak in 3 deelnames nog geen potten (verre van zelfs), maar moet nog altijd in topvorm zijn na haar sneukeltocht de voorbije weken.

 

Van Dijk groeit na haar zwangerschap stilaan weer naar haar beste niveau en als crosskampioene moet ook Brand zich als een vis in het water voelen op de stenen.

 

Het gevaar komt misschien nog uit Italiaanse hoek met Chiara Consonni, die ondanks haar kleine gestalte vorig jaar met een 9e plaats onderstreept heeft dat je haar niet mag uitvlakken. 

 

Een verrassing mag je nooit uitsluiten, denk maar aan Alison Jackson vorig jaar. Kan de Canadese - de enige ex-winnares aan de start - nog eens stunten? 

Gerelateerd: