Ga naar de inhoud
Lotte Kopecky sprint naar winst in Parijs-Roubaix.

Lotte Kopecky legt iedereen het zwijgen op na zenuwslopende titanensprint op de piste van Roubaix

 za 6 april 2024 17:31
Parijs-Roubaix vrouwen
Parijs-Roubaix (vrouwen)
Vlak
145 km
13:35 Denain - 17:30 Roubaix
Lotte Kopecky
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 145

  De kassei mag op de schouw gezet worden, de kritiek mag uitdoven: Lotte Kopecky (28) heeft bij haar 4e deelname eindelijk haar droomkoers gewonnen. De wereldkampioene trok het laken naar zich toe in een sprint met z'n zessen op de piste van Roubaix. Vanuit een schijnbaar verloren positie reed ze de wielerhemel binnen. 

  De 4e Parijs-Roubaix voor vrouwen in een notendop:

  • Winnares van de dag: Keer op keer stevig uithalen op de kasseien, het hoofd koel houden in de finale en het dan afmaken in de sprint. Lotte Kopecky was oersterk onderweg én op de piste in Roubaix, waar ze van ver moest komen maar met overmacht afrekende met snelle vrouwen Vos en Balsamo. 

   

  • Verliezer van de dag: Geen zeldzame leegte op het palmares ingevuld bij Marianne Vos. Ze leek samen met Kopecky de sterkste op de keien en reed met de mentale bovenhand rond richting de sprint. De opperste bekroning volgde echter niet en Vos viel zelfs nog naast het podium.

   

  • Opvallend: Lotte Kopecky is de eerste vrouw die in de regenboogtrui triomfeert in de Hel van het Noorden. Ook bij de mannen deden enkel kleppers Kint, Van Looy, Merckx, Moser, Hinault of Sagan haar dit voor.

  Kopecky probeert, maar kan koers niet openbreken

  En of de favorieten hun lesje geleerd hadden na de marathonontsnapping van vorig jaar richting Roubaix.

   

  Op een enkelinge na kreeg niemand een vrijgeleide in de aanloop naar de kasseien, met een voortdurend strakke wind die voor een nerveus begin zorgde.

   

  Het was voor een eerste move van betekenis dus wachten op een knal van de favorieten zelf. En die rol nam Lotte Kopecky maar al te graag op zich.

   

  De alerte wereldkampioene testte een eerste keer de benen en schudde nog een tweede keer aan de boom, maar ook zij kreeg het slot niet van de deur gebeukt. 

   

  Een constante: Marianne Vos, die andere topfavoriete, schaduwde Kopecky perfect bij haar pogingen op de kasseien. Zij was wel tuk op een Belgisch-Nederlands avontuurtje.

  Ultieme bekroning in droomkoers na potje poker

  En dat avontuurtje zou er dan toch komen. In de diepe finale, op Camphin-en-Pévèle, konden enkel Vos en Elisa Balsamo mee met een nieuwe versnelling van Kopecky vanuit een omvangrijke favorietengroep.

   

  Zij reden naar Van Dijk en Kraak, die anticipeerden op het goede moment, toe en ook Pfeiffer Georgi kon de oversteek nog maken. Een elite zestal dat geen enkele reden had om te pokeren, maar dat toch besloot te doen richting de piste.

   

  Door dat getalm en gebluf werd het nog extra spannend met de druk van achteruit. Al draaiden de 6 toch met een geruststellende bonus op in Roubaix.

   

  Als koningin van de piste leek Kopecky zich daar verrassend te laten ringeloren in een bloedstollende sprint. Ze zat ingesloten voor de slotronde en moest vanuit schijnbaar verloren laatste positie komen.

   

  Dat deed onze landgenote nog, en hoe. Kopecky knalde van achteruit over alles en iedereen heen en klopte snelle vrouwen Vos - die zelfs naast het podium viel - en Balsamo met overmacht: meer dan een fietslengte voorsprong. 

   

  De ultieme bekroning in haar droomkoers en dan nog in de regenboogtrui. Wat een dag voor Lotte Kopecky. Balsamo mocht als 2e mee op het podium, Georgi sprintte naar plek 3e voor Vos. 

  Gerelateerd:

  Uitslag Parijs-Roubaix (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Lotte Kopecky
  145 km in 3u47'13"
  2
  Elisa Balsamo
  z.t.
  3
  Pfeiffer Georgi
  4
  Marianne Vos
  5
  Amber Kraak
  6
  Ellen van Dijk
  op 6"
  7
  Lorena Wiebes
  28"
  8
  Victoire Berteau
  z.t.
  9
  Marie Le Net
  10
  Kimberley Le Court De Billot

  Fase per fase

  17:34

  Vreugde bij Kopecky, tranen van teleurstelling bij Balsamo. Zij wordt 2e in misschien wel de kans van haar leven in Roubaix. Vos valt als 4e zelfs nog naast het podium, Georgi wordt 3e. 

  17:33

  In de herhaling zien we dat Kopecky met overmacht Vos en Balsamo overvleugelt in de laatste meters. Ze haalt het uiteindelijk zelfs met een fiets voorsprong. 

  17:32

  Lotte Kopecky wint Parijs-Roubaix na machtige sprint tegen Vos en Balsamo

  17:31

  Kopecky doet het toch nog!

  In de laatste rechte lijn komt ze van heel ver en ze klaart de klus in de sprint tegen Vos en Balsamo. Kopecky heeft haar droomkoers binnen met Parijs-Roubaix!

  17:31

  Georgi leidt de sprint in, Kopecky zit even ingesloten in de binnenkant.

  17:30

  Kopecky in 4e positie

  In 4e positie duikt Kopecky de laatste ronde in. Zich niet laten insluiten is de boodschap. 

  17:29

  De sierkeitjes in Roubaix en dan weet u hoe laat het is: de piste doemt op! Van Dijk leidt de 6 leidsters erheen. 

  17:28

  Kopecky en Vos schaduwen elkaar perfect. De sprint ontlopen zal niet meer lukken dus: wie houdt het hoofd koel op de piste? 

  17:27

  Ook bij de achtervolgers lijkt het vet van de soep. Met nog 3 km te gaan en 20 seconden bonus lijkt de voorsprong geruststellend voor de 6. Zeker omdat Van Dijk zich nu op kop heeft gezet: heeft Lidl-Trek een keuze gemaakt voor Balsamo? 

  17:26

  De verrassende Kraak gaat nog eens op de trappers staan. Zij is al blij om hierbij te zitten. Een demarrage van Van Dijk, waar nog weinig op lijkt te zitten, wordt makkelijk beantwoord door Kopecky. 

  17:24

  Nog 5 kilometer

  Status quo wat het tijdsverschil betreft op 5 km van de streep. Vos neemt veel werk op haar bord, Kopecky rijdt helemaal niet. De rest draait voorzichtig mee. 

  17:22

  Kraak beukt op de laatste honderden meters van de kasseien in Hem op kop. Zo sluit het zestal die af met toch nog goed 20 seconden bonus op de 10 achtervolgers. 

  17:21

  En toch valt het opnieuw compleet stil in de elitegroep. Van Dijk en Balsamo, het enige duo vooraan, zal als eerste een knoop moeten doorhakken. 

  17:19

  Hem

  Kopecky, Balsamo, Vos, Van Dijk, Georgi en Kraak verliezen seconde per seconde, tot 25 tellen bonus nog. De ketting draait weer wat vlotter op de kasseien van Hem. 

  17:17

  Er is duidelijk angst aanwezig voor de sprint met Vos.

  Ruben Van Gucht
  17:17

  Nog 10 kilometer

  Het valt helemaal stil bij de 6 en daardoor komt misschien zelfs de grote achtervolgende groep met onder meer Wiebes weer op speelbare afstand. Al is hun achterstand wel nog een halve minuut. 

  17:16

  Georgi en Balsamo komen aansluiten

  17:15

  Lidl-Trek zit als enige team met een duo mee nu. Van Dijk probeert dat overtal uit te spelen met een eerste aanval.