Ga naar de inhoud

Lars van den Berg doet zijn verhaal: "Op korte termijn uitsluitsel waarom ik onwel werd op de fiets"

 wo 6 maart 2024 20:53
Van den Berg rijdt voor Groupama-FDJ.
Op 24 februari werd het letterlijk zwart voor de ogen van Lars van den Berg in de Franse koers Faun-Ardèche Classic.

Lars van den Berg (Groupama-FDJ) weet nog niet waardoor hij eind februari onwel werd tijdens de Faun Ardèche Classic. Dat vertelde de Nederlander in de podcast Cycling Inside. "Het was een groot schrikmoment. Ik had een van mijn beste dagen op de fiets, dat maakt het des te verwarrender."

Op 24 februari ging Lars van den Berg als eerste onderuit bij een valpartij tijdens de Faun Ardèche Classic. Pas in de dagen nadien bleek dat hij voor die val onwel was geworden op zijn fiets. Het was onduidelijk wat dat moment had veroorzaakt. 

 

De Nederlander reageerde niet in de pers, maar deed dat nu wel in Cycling Inside, een podcast waarin hij zelf regelmatig verhalen uit het peloton vertelt. 

 

Het verhaal van Van den Berg begon op zo'n 100 kilometer van het einde. "Ik voelde me de hele dag uitzonderlijk goed. Richting de finale was ik mij goed aan het plaatsen vlak voor een belangrijk moment", zegt Van den Berg. 

 

"Plots kreeg ik een raar gevoel in mijn benen en mijn hoofd werd ook heel licht. Ik voelde me slecht en stak mijn hand in de lucht om door het peloton te zakken, want ik wilde stoppen."

 

Na dat moment zijn de meeste herinneringen weg bij de 25-jarige Nederlander van Groupama-FDJ. "Het volgende moment dat ik me herinner, lig ik op de grond met iedereen rond mij. Blijkbaar was ik onderuitgegaan."

Het volgende moment dat ik me herinner lag ik op de grond. 

Lars Van den Berg in Cycling Inside
Gerelateerd:

Paniek

Van den Berg vertelt dat het gezien de omstandigheden goed met hem gaat. Zijn val viel dan ook goed mee.

 

"Mijn ploeggenoten zagen dat ik uit het niets tegen iemand links van mij botste, die gaf me een gewone schouderduw terug als reactie. Ik zakte in elkaar en viel op de grond, maar gelukkig bergop, we reden 35 à 40 km/u. Ik kwam er met enkel schaafwonden vanaf. Ik heb al erger meegemaakt."

Renner en entourage tasten in het duister over wat er aan de hand was: "Je zou denken dat je je de hele dag slecht voelde of dat je het voelde aankomen, maar het was een van mijn beste dagen op de fiets. Dat je dan ineens onwel wordt, maakt het des te verwarrender."

"We zijn er druk mee bezig om erachter te komen wat het is. Het ziet ernaar uit dat er op korte termijn uitsluitsel zal zijn. Zelf heb ik er nog geen antwoord op."

Het werd zwart voor mijn ogen. Vlak voor ik viel, raakte ik in paniek en dacht ik: "Dit gaat echt fout"

Lars van den Berg

Het was een groot schrikmoment, voor hem, zijn team, vrienden en familie. "Het werd zwart voor mijn ogen. Vlak voor ik viel, raakte ik in paniek en dacht ik: "Dit gaat echt fout.""

"Daarna ging het zo snel. Voor je het weet, word je wakker en staat er 10 man boven je te kijken. Dat was zwaar schrikken."

"Ook mijn ploeggenoten die het zagen, waren enorm geschrokken. De jongens die voor me in het peloton zaten, reden een goede uitslag. De jongens die alles zagen, kwamen er logischerwijs niet meer aan te pas."

Van den Berg had een speciale vermelding voor Sjoerd Bax van UAE. "Hij is een ex-ploegmaat van me. Hij is gestopt, hij zag dat het foute boel was. Hij heeft gewacht tot de dokter van de koers erbij was. Ik heb hem zondag gezien en bedankt, want dat doet niet iedereen voor je."

Voor de omstaanders was het niet meteen duidelijk wat er aan de hand was. "Mensen dachten dat ik onwel was geworden na mijn val. Ik probeerde over te brengen dat dat niet zo was."

"Maar dat ging niet zoals gepland. Ik lag in paniek op de grond en voelde me vreselijk naar in mijn hele lichaam. Daarna drong het toch wat door en werd ik afgevoerd met de ambulance richting ziekenhuis."

Bekomen op de gang

"Gelukkig spreek ik de taal. In de ambulance werd ik geleidelijk aan rustig en voelde ik me ook beter. Op spoed werd er een ecg (elektrocardiografie, red) en een echo van mijn hart gemaakt. Er waren op dat moment geen heel rare dingen op te zien."

"Ik lag een tijdje op de gang, want er was weinig plek. Het is daar minder goed geregeld dan hier in Nederland. De hele gang van de spoed lag er vol met mensen. Rond 23.30 uur ben ik ontslagen uit het ziekenhuis. Terug bij de ploeg zijn mijn wonden schoongemaakt en ben ik gaan slapen."

In eerste instantie zag het ernaar uit dat Van den Berg verdere onderzoeken moest doen in Frankrijk. Daarom bleef hij zondag en maandag daar, maar er gebeurde niets.

"Mijn vader heeft er dan voor gezorgd dat ik met spoed in Nederland terechtkon. Dinsdag om 11 uur landde ik vanuit Lyon, om 12 uur stond ik in het ziekenhuis in Amsterdam."

"Daar ben ik opnieuw onderzocht. Ik word er door de cardiologen constant gevolgd. Ik heb er meerdere testen ondergaan en hoop binnenkort meer te horen te krijgen."

Hoe de toekomst er zal uitzien, weet hij nog niet. "Ik ben er zelf wel positief in dat ik wel terug zal keren. Maar dan ken je de timing. Gezondheid gaat nu voor. Je wil weer 110 procent fit zijn voor je weer aan topsport doet. Ik voel veel steun van familie en ploeg en zal sterker terugkomen."

Ik ben er zelf positief in dat ik wel terug zal keren. Ik kom sterker terug.

Lars van den Berg