Ga naar de inhoud

Van de junioren tot de elite: Sven Vanthourenhout wikt en weegt de Belgische (medaille)kansen op het WK veldrijden

 do 1 februari 2024 07:48
Emiel Verstrynge is een van de grootste kanshebbers op de wereldtitel.
Emiel Verstrynge is een van de grootste kanshebbers op de wereldtitel.

België is traditioneel samen met Nederland een van de grote slokoppen op het WK veldrijden. Maar hoe liggen de kaarten voor ons land dit jaar? Bondscoach Sven Vanthourenhout schat voor ons de Belgische kansen in voor elke categorie. "Bij de mannen beloften hebben we de grootste kans op een wereldtitel en medailles."

1. Gemengde aflossing (vrijdag om 12.35 uur)

  • De Belgische kansen: "Vorig jaar veroverden we brons in de gemengde aflossing, ik hoop dat we vrijdag opnieuw kunnen meestrijden voor de medailles."

    "Ik stel trouwens vast dat deze discipline aantrekkelijker en aantrekkelijker wordt bij onze veldrijders. De voorbije 2 jaar was ik voorzichtig toen ik renners aansprak om mee te doen. Nu krijg ik berichtjes van renners die me vragen waarom ik hen niet heb gevraagd om deel te nemen."

  • De topfavoriet: "Nederland zou altijd topfavoriet geweest zijn, maar doet dit jaar niet mee. Daardoor rolt Frankrijk in de favorietenrol. Daarachter zijn er 4 à 5 landen die kans maken op het podium, met onder meer Groot-Brittannië en hopelijk België ook."
WK-selectie mixed relay
1. Shanyl De Schoesitter junioren vrouwen
2. Arthur Van den Boer junioren mannen
3. Julie Brouwers beloften vrouwen
4. Ward Huybs beloften mannen
5. Sanne Cant elite vrouwen
6. Michael Vanthourenhout elite mannen

2. Vrouwen junioren (zaterdag om 11.05 uur)

  • De Belgische kansen: "We mogen niks spectaculairs verwachten van onze 2 landgenotes bij de junioren."

    "Shanyl De Schoesitter
    is bekwaam om in de top 10 te eindigen. Eerstejaarsjunior Sanne Laurijssen kan dan weer in de buurt van de top 16 komen."

  • De topfavorietes: "De Française Célia Gery en de Slovaakse Viktoria Chladanova zijn de grootste kanshebbers op de wereldtitel. Chladanova won vorig weekend nog de generale repetitie in Hoogerheide." 
WK-selectie vrouwen junioren
1. Shanyl De Schoesitter
2. Sanne Laurijssen

3. Mannen beloften (zaterdag om 12.35 uur)

  • De Belgische kansen: "Dit is de categorie waar we het meeste kans hebben op een wereldtitel of WK-medailles. In de Wereldbeker van Benidorm kleurde het podium nog volledig Belgisch."

    "Europees kampioen Emiel Verstrynge en Jente Michels kunnen zaterdagmiddag allebei op het podium staan. En we hebben nog troeven."

  • De topfavoriet: "We hebben een sterke Belgische ploeg, maar we zijn geen topfavoriet. Die status is weggelegd voor de Nederlander Tibor del Grosso. Al is de grens tussen winst en verlies een heel dunne lijn."
WK-selectie mannen beloften
1. Arne Baers
2. Yordi Corsus
3. Aaron Dockx
4. Ward Huybs
5. Yorben Lauryssen
6. Jente Michels
7. Victor Van de Putte
8. Emiel Verstrynge

4. Vrouwen elite (zaterdag om 14.35 uur)

  • De Belgische kansen: "Van onze 4 Belgische vrouwen reed enkel Alicia Franck de voorbije weken niet op haar beste niveau."

    "De 3 andere vrouwen (Sanne Cant, Marion Norbert Riberolle en Laura Verdonschot) moeten, net zoals ze op het EK deden, bekwaam zijn om in de top 10 te eindigen."

  • De topfavoriete: "Fem van Empel. Een volledig Nederlands podium lijkt altijd vanzelfsprekend bij de vrouwen. Maar ik denk dat Blanka Vas (Hon) zaterdag lang zal meegaan."
WK-selectie vrouwen elite
1. Sanne Cant
2. Alicia Franck
3. Marion Norbert Riberolle
4. Laura Verdonschot

5. Mannen junioren (zondag om 11.05 uur)

  • De Belgische kansen: "Ik heb geen volledige selectie ingediend, maar wel een selectie van 3 renners die internationaal goede wedstrijden hebben gereden en thuishoren op een WK. Helaas brak Senn Bossaerts op de laatste training voor het WK zijn sleutelbeen. Daardoor starten we maar met 2 junioren."

    "Eerstejaarsjunior Arthur Van den Boer kan het dichtst in de buurt van het podium eindigen. Lukt het hem of niet? We mogen het in elk geval niet verwachten. Mats Vanden Eynde is ook een eerstejaarsjunior en eindigde vorig weekend nog 7e in Hoogerheide."

  • De topfavoriet: "De Fransen hebben het sterkste collectief met Aubin Sparfel als speerpunt. De Italiaan en Wereldbeker-winnaar Stefano Viezzi is de tweede man met 3 sterren achter zijn naam."
WK-selectie mannen junioren
1. Arthur Van den Boer
2. Mats Vanden Eynde

6. Vrouwen beloften (zondag om 12.35 uur)

  • De Belgische kansen: "We zullen niet in de buurt van het podium komen. Maar Fleur Moors en Julie Brouwers moeten zeker de top 10 aankunnen. Xaydee Van Sinaey heeft dat ook in zich, maar bij haar zal het net niet of net wel worden."

    "Moors heeft geen gemakkelijke winter achter de rug. Ze scheurde haar nier bij een val in het begin van het seizoen en had tijd nodig om daarvan te herstellen. Maar Moors kwam weer boven water in de kerstperiode en groeide daarna week na week."

  • De topfavorietes: "Zoe Bäckstedt (GBr), Leonie Bentveld (Ned) en Marie Schreiber (Lux) zijn 3 podiumkandidaten en kanshebbers op de wereldtitel. Ook thuisrijdster Krystina Zemanova kan dicht eindigen." 
WK-selectie vrouwen beloften
1. Julie Brouwers
2. Fleur Moors
3. Xaydee Van Sinaey

7. Mannen elite (zondag om 14.35 uur)

  • De Belgische kansen: "Ik hoop dat we lang meedoen en de perfecte koers rijden. Achteraf moeten we kunnen zeggen dat we er het maximale uitgehaald hebben."

    "Onze grootste troeven (voor een medaille) zijn Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Thibau Nys. Maar ik denk ook dat Toon Vandebosch en Niels Vandeputte goed voor de dag zullen komen. Ook Joran Wyseure zal er na een goed seizoen op gebrand zijn om een goede wedstrijd te rijden."

  • De topfavoriet: "Er moet veel gebeuren om Mathieu van der Poel van de wereldtitel te houden. Een een-twee-drietje voor Nederland is zeker mogelijk, aan ons om dat te verhinderen."
WK-selectie mannen elite
1. Jens Adams
2. Eli Iserbyt
3. Thibau Nys
4. Laurens Sweeck
5. Toon Vandebosch
6. Niels Vandeputte
7. Michael Vanthourenhout
8. Joran Wyseure
9. Witse Meeussen 
programma WK veldrijden 2024
  categorie winnaar
vrijdag 2 februari estafette Frankrijk
zaterdag 3 februari juniores (v) Célia Gery (Fra)
  beloften (m) Tibor del Grosso (Ned)
  elite (v) Fem van Empel (Ned)
zondag 4 februari junioren (m) Stefano Viezzi (Ita)
  beloftes (v) Zoe Bäckstedt (GBr)
  elite (m) Mathieu van der Poel (Ned)
Gerelateerd: