Ga naar de inhoud

RETRO: Van de geste van Mario De Clercq tot de 1e wereldtitel van MVDP, de WK-geschiedenis van Tabor

 do 1 februari 2024 15:31

Voor de 4e keer strijken de veldrijders neer in Tabor, Tsjechië, om een gooi te doen naar de regenboogtrui. Wat hebben de vorige bezoekjes aan Tabor opgeleverd? Kijk hier naar de beelden uit 2015, 2010 en 2001.

WK veldrijden 2015

Het jongste WK in Tabor dateert van 2015.

 

Mathieu van der Poel, toen nog maar net 20 jaar, besliste op de valreep om bij de profs van start te gaan. Hij veroverde er prompt zijn eerste titel bij de elites voor de neus van Wout van Aert.

 

Tabor ligt de familie Vanthourenhout. 14 jaar na neef Sven won ook Michael de WK-race bij de beloften. 

 

Bij de junioren en vrouwen belandde zilver in het Belgische mandje. Simon Andreassen bonkte de deur open voor de neus van Eli Iserbyt, maar de Deen zou snel overschakelen naar het mountainbiken. Sanne Cant verloor dan weer een thriller van Pauline Ferrand-Prevot

WK veldrijden 2010

Zdenek Stybar zwaait zondag af op de plaats waar hij in 2010 naar de regenboogtrui reed voor Klaas Vantornout en Sven Nys.

 

Tom Meeusen pakte bij de beloften zilver na Arnaud Jouffroy, weliswaar nadat de broers Szczepaniak geschrapt werden na dopinggebruik.

 

Julian Alaphilippe verloor als piepkuiken een prangend sprintje met de Tsjechische junior Tomas Paprstka en Marianne Vos nestelde zich op het hoogste schavotje bij de vrouwen.

WK veldrijden 2001

Voor het eerste WK in Tabor moeten we al terug naar 2001. Het orgelpunt volgde bij de profs, waar kampioenschapsrenner Erwin Vervecken zijn eerste wereldtitel veroverde.

 

Na een "geste" van Mario De Clercq kon hij thuisrijder Petr Dlask in barslecht weer nog afhouden. Die geste kwam er natuurlijk nadat De Clercq twee jaar eerder Vervecken een hak had gezet op het WK in Poprad.

 

Dankzij huidig bondscoach Sven Vanthourenhout hadden de Belgen al een wereldtitel op zak. De West-Vlaming liet twee Tsjechen balen bij de beloften.

 

In de juniorencategorie was het podium volledig Tsjechisch, bij de vrouwen torende Hanka Kupfernagel boven iedereen uit.

programma WK veldrijden 2024
  categorie winnaar
vrijdag 2 februari estafette Frankrijk
zaterdag 3 februari juniores (v) Célia Gery (Fra)
  beloften (m) Tibor del Grosso (Ned)
  elite (v) Fem van Empel (Ned)
zondag 4 februari junioren (m) Stefano Viezzi (Ita)
  beloftes (v) Zoe Bäckstedt (GBr)
  elite (m) Mathieu van der Poel (Ned)
Gerelateerd: