Ga naar de inhoud

BEKIJK: Hugo Broos stunt met Zuid-Afrika tegen Marokko na laat penaltydrama voor topfavoriet

 di 30 januari 2024 23:05
Hugo Broos stunt met Zuid-Afrika.

Hugo Broos heeft voor een ware stunt gezorgd op de Afrika Cup. De Belgische coach kegelde topfavoriet Marokko uit het toernooi na een felbevochten zege. Hakimi miste 5 minuten voor tijd de gelijkmaker vanaf de stip. Een gefrustreerd Marokko eindigde de partij met z'n tienen en kreeg het nekschot van Zuid-Afrika in het absolute slot.

Penaltymisser Hakimi

Minuut 84.

 

Achraf Hakimi - ster van Paris Saint-Germain - zet zich achter de bal voor een elfmeter. De rechtsachter loopt aan en trapt vol op de lat. Bij de fans van Marokko is dan lichte wanhoop in de ogen te zien.

 

Want de topfavoriet op de eindzege - zeker nu Senegal en Egypte de Afrika Cup verlieten - beet zijn tanden stuk op een stug Zuid-Afrika van Hugo Broos.

 

De Belgische coach zag Makgopa de score openen vlak voor het uur. Een snedige doorsteekpas werd opgevolgd door een strakke afwerking.

 

Marokko gooide dan alles in de strijd om de score in evenwicht te brengen, maar toen dat niet lukte na de penaltymisser, kookten de potjes over. Sofyan Amrabat (Manchester United) mocht vervroegd de kleedkamer opzoeken.

 

Zo miste de middenvelder het nekschot voor zijn ploeg. Mokoena krulde de 0-2-eindstand op het scorebord na een vrije trap.

Einde toernooi voor Tissoudali en El Khanouss

Een dik jaar terug speelde Marokko nog de halve finales op het WK in Qatar, nu zijn de 1/8e finales het eindstation in de Afrika Cup. Zo keren  Tarik Tissoudali (Gent) en  Bilal el Khannous (Genk) terug naar België.

 

Eerder op de dag zat ook het avontuur van Koffi (Charleroi) bij Burkina Faso erop.

 

Hugo Broos mag zich opmaken voor zijn kwartfinale tegen Kaapverdië, dat voor het eerst een knock-outwedstrijd won op de Afrika Cup.

Afrika Cup 2023: eindfase

finale
Nigeria Ivoorkust 1-2
voor de 3e plaats
Zuid-Afrika DR Congo 0-0 (6-5)
halve finales
Nigeria Zuid-Afrika 1-1 (pen: 4-2)
Ivoorkust Congo 1-0
kwartfinales
Nigeria Angola 1-0
Congo Guinee 3-1
Kaapverdië Zuid-Afrika 0-0 (pen: 1-2)
Mali Ivoorkust 1-1 (n.v.: 1-2)
1/8e finales
Angola Namibië 3-0
Nigeria Kameroen 2-0
Equatoriaal-Guinea Guinee 0-1
Egypte Congo 1-1 (7-8 na pen.)
Kaapverdië Mauritanië 1-0
Senegal Ivoorkust 1-1 (4-5 na pen.)
Mali Burkina Faso 2-1
Marokko Zuid-Afrika 0-2
Gerelateerd: