Ga naar de inhoud

BEKIJK: Het sportjaar 2023 samengevat in 23 prachtige sportfoto's

 zo 24 december 2023 19:00
Wout van Aert, Nathan Van Hooydonck en Jonas Vingegaard
Kopmannen Wout van Aert en Jonas Vingegaard stuwen Nathan van Hooydonck vooruit tijdens een rustdag in de Tour. In het najaar zal de onfortuinlijke renner een extra zetje nodig hebben.

Een uitzinnige mensenmassa op het WK veldrijden, een sierlijke Nafi Thiam op het EK atletiek, een grauwe Remco Evenepoel in de Ronde van Italië ... dit was het sportjaar 2023 in beeld, geselecteerd door Belgafotograaf Jasper Jacobs.

Wout van Aert
Jasper Jacobs: "De toeschouwers staan rijen dik om koning Wout van Aert aan het werk te zien in Koksijde."
Mathieu van der Poel
Jasper Jacobs: "Veldrijden is springlevend! Een uitzinnige mensenmassa in Hoogerheide vuurt Wout en Mathieu aan op het WK."
Nafi Thiam
Jasper Jacobs: "Nafi Thiam aan het werk op het EK indoor in Istanbul, sierlijker dan dit wordt het niet. Ik heb altijd al een zwak gehad voor Nafi als atlete. Dat ze dan ook nog eens het wereldrecord verbetert, maakt het helemaal af."
Anne Zagré
Jasper Jacobs: "Alle ogen op Anne Zagré. Altijd balen voor een fotograaf als je een atleet in de buitenbaan nodig hebt. Ik zag hier collega’s redelijk dicht zitten, best komisch."
Dylan van Baarle
Jasper Jacobs: "Veel klassieker dan dit wordt het niet, denk ik. De Muur van Geraardsbergen is een monument en doet zijn naam alle eer aan tijdens de Omloop Het Nieuwsblad. Geweldige sfeer, hectiek en een beslissende demarrage van Dylan van Baarle vormen de ingrediënten voor een goeie foto."
Remco Evenepoel en Tom Pidcock
Jasper Jacobs: "Remco Evenepoel rijdt in Luik-Bastenaken-Luik van alles en iedereen weg op La Redoute. En dat in de regenboogtrui. Iconisch."
Toby Alderweireld
Jasper Jacobs: "Antwerp wint de Beker van België en wordt de grote slokop van het voetbalseizoen 2022-2023."
Remco Evenepoel
Jasper Jacobs: "Remco Evenepoel in actie tijdens de tijdrit in de Giro, daags voordat hij de race moet verlaten met covid. Als je goed oplet, zie je dat hij wat grijs en grauw oogt, maar hij slaagt er wel nog in om de etappe te winnen. Helaas een voortijdige exit."
Primoz Roglic
Jasper Jacobs: "Primoz Roglic ontbindt zijn duivels voor het eerst in de Giro. Ik stond hier toevallig, omdat ik 500 meter verderop lek was gereden met mijn auto. Een geluk bij een ongeluk!"
Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar
Jasper Jacobs: "De eerste rit in de Tour de France en het podium rijdt al op kop. In een uitzinnige Baskische mensenmassa en totale chaos voor de renners. Het maakt allemaal deel uit van de charme van de Tour de France."
Victor Lafay en Wout van Aert
Jasper Jacobs: "Helaas een beetje het beeld van de Tour voor Wout Van Aert: ongelofelijk sterk gereden, maar vaker net niet dan net wel."
Wout van Aert, Nathan Van Hooydonck en Jonas Vingegaard
Jasper Jacobs: "Tijdens de rustdag stuwen kopmannen Wout van Aert en Jonas Vingegaard Nathan Van Hooydonck vooruit. Ik krijg een krop in de keel. Later blijkt dat Nathan nog een extra duwtje nodig heeft na zijn ongeluk."
Dylan Groenewegen en Jasper Philipsen
Jasper Jacobs: "Een remotecamera in de Tour de France laat de bonus van de oppermachtige Jasper Philipsen goed zien. Een unieke hoek om deze snelle mannen aan het werk te zien."
Jonas Vingegaard
Jasper Jacobs: "Het moment waarop iedereen plots heel stil wordt in de Tour. Vingegaard komt over de streep en iedereen rond mij - inclusief ikzelf - weet niet wat te zeggen. De manier waarop hij iedereen in de vernieling had gereden, is ongezien."
Anna Hall
Jasper Jacobs: "Voor mij hét sportevenement van het jaar. Hier heb ik persoonlijk mijn leukste foto’s genomen en ook dit jaar was de Hypomeeting in Götzis weer om vingers en duimen bij af te likken. Anna Hall met een explosie aan emotie tijdens het hoogspringen deed me denken aan de keren dat Nafi Thiam hier hoge toppen scheerde. Hopelijk zien we ze hier ooit tegen elkaar kampen."
Cynthia Bolingo
Jasper Jacobs: "Een slowshutterfoto van een waanzinnig snelle vrouw. Op de Memorial knalt Cynthia Bolingo naar winst en ik zie haar ook in Parijs hoge toppen scheren. Slowshutterfoto’s zijn mijn persoonlijke favoriet. Het geeft een extra dimensie en laat toch snelheid en beweging toe in een anders zeer statisch beeld."
Mondo Duplantis
Jasper Jacobs: "Op eenzame hoogte. De foto illustreert voor mij perfect deze tekst. Mondo Duplantis komt echt van een andere planeet en duldt weinig tot geen tegenstand. Tijdens de Memorial sprong hij net geen wereldrecord, een weekje later - te laat voor mij helaas - wel in Eugene."
Sam De Visser
Jasper Jacobs: "Hier zie je Sam De Visser trainen. Op stage met de paralympiërs gaan straffe verhalen gepaard met straffe persoonlijkheden en een ongelooflijk doorzettingsvermogen. Een cadeau om mee samen te werken. En het levert altijd straffe beelden op."
Jasper Stuyven
Jasper Jacobs: "Lokale held Jasper Stuyven wordt voor een uitzinnig publiek Europees kampioen gravel. Dat profs en amateurs van alle niveaus door elkaar rijden, vind ik absurd en mooi tegelijkertijd. Dat Stuyven voor eigen publiek de titel pakt, maakt het verhaal helemaal af."
David Goffin
Jasper Jacobs: "Een uniek standpunt tijdens de European Open tennis. Eventjes is het voor ons als fotografen slikken als je hoog boven het speelveld staat, maar deze unieke plek geeft fantastische beelden."
Rasir Bolton
Jasper Jacobs: "Het is een hele opgave om slowmotionbeelden te schieten van een basketbalwedstrijd, maar deze vind ik zeer geslaagd."
Thibau Nys
Jasper Jacobs: "Nummer 1 en nummer 10 tegelijkertijd. Thibau zorgt ervoor dat de familie Nys 10 overwinningen telt op de Koppenberg. Door de modder ploeterend naar boven op amper begaanbare kasseien. Nys komt net in het licht uit het bos naar een schitterende overwinning."
Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen
Jasper Jacobs: "Zwart-wit fotograferen doe ik niet vaak, maar Parijs-Roubaix geeft het nog meer karakter. Het maakt mijn lievelingskoers extra ruw. Alsof Parijs-Roubaix nog niet zwaar genoeg is."