Ga naar de inhoud

Pieter-Jan Hannes pakt EK-goud in laatste race: "Ik wens elke atleet zo'n afscheid toe"

 ma 11 december 2023 07:22
" "
Pieter-Jan Hannes eindigde 31e en vierde mee het goud voor het landenklassement.

Op zijn 31e heeft Pieter-Jan Hannes gisteren afscheid genomen van de atletieksport met een 31e plaats op het EK veldlopen in Brussel. Het was genieten van de eerste tot de laatste minuut: "Ik wens elke atleet ter wereld zo'n afscheid toe", lachte de sympathieke spring-in-'t-veld.

In samenspraak met de organisatie in Brussel had Hannes een bocht gekregen waar al zijn fans konden samentroepen. "Het was ongelofelijk, de sfeer daar", zei hij nadien.

"Ook van de andere Belgische atleten hoorde ik dat ze in die bocht vooruit werden geschreeuwd. Het was oorverdovend als ik daar passeerde. Ik ben iedereen die in die bocht stond heel dankbaar."

"Ik heb er zelfs een kleine tinnitus aan overgehouden. De ambiance was niet te beschrijven."

"Ik wens elke atleet ter wereld zo'n afscheid toe. Het was echt tof. Ik wilde de mensen eigenlijk elke ronde bedanken, maar ik moest mijn focus op het parcours houden om niet op mijn gezicht te gaan. In de laatste ronde heb ik ze wel even bedankt."

Ik wilde de supporters in mijn bocht eigenlijk elke ronde bedanken, maar ik moest mijn focus op het parcours houden om niet op mijn gezicht te gaan.

Pieter-Jan Hannes

Zijn carrière afsluiten met dit EK was een plannetje waar hij al langer mee bezig was. Maar hij wilde naast genieten van de ambiance ook presteren, uit respect voor de atleten die niet geselecteerd waren.

"Mijn taak was om klaar te staan in functie van het landenklassement, als een van de op papier sterkere Belgen het zou laten afweten", vertelde hij.

"Dat was uiteindelijk niet nodig, maar als 31e heb ik wel mijn job gedaan. Ik ben tevreden met mijn resultaat en het is prachtig dat ik bij mijn laatste wedstrijd nog die gouden medaille in het landenklassement mag ontvangen."

"Ik had de ploegmaats een feestje op de Ferme Koer (zijn evenementenboerderij in Lubbeek, red.) beloofd als we goud zouden winnen."

Gerelateerd: