Ga naar de inhoud

Jan Vertonghen vreest sancties, analisten kijken met bang hart naar toekomst: "Als primaten in een zoo"

 vr 8 december 2023 06:30

Zonde dat het achteraf weinig over voetbal ging. Het gespreksonderwerp na Anderlecht - Standard waren de zware rellen in de tribunes. Onze analisten kijken nu al met schrik vooruit naar heruitgaven in de toekomst, Jan Vertonghen hoopt dat er geen ingrijpende sancties nodig zijn: "Want voetbal is mooier met uitfans erbij."

Met grote ogen keken ze aan de analysetafel van Sporza gisterenavond naar de taferelen die zich enkele meters boven hen afspeelden.

 

Stoeltjes vlogen in het rond, vuurpijlen zoefden over en weer en het aantal misdragingen viel simpelweg niet te tellen.

 

"Als primaten in een zoo tegenover elkaar", schudde presentator Karl Vannieuwkerke het hoofd. "Onwaarschijnlijk."

 

Naast hem knikte analist Gert Verheyen: "Het is een bizar fenomeen, ik heb een raar gevoel wanneer ik ernaar kijk. Er straalt zoveel agressie van af ... Na een tijdje heb je het daar wel mee gehad."

 

"En je weet dat die mensen nu op de bus stappen richting Luik en zondag gewoon terugkeren om dat nog eens te doen", zuchtte Vannieuwkerke.

 

Die kans krijgen de "fans" niet. Standard heeft zijn supporters het verboden om de reis te maken.

Ik hoop dat we niet naar een situatie zonder bezoekende fans gaan.

Jan Vertonghen

Ook bij de spelers heerste ongeloof. Niet het minst bij Anderlecht-aanvoerder Jan Vertonghen - hij is altijd een man van het gezond verstand geweest.

 

"Het is jammer dat dit erbij hoort", klonk het bij de recordinternational.

 

"Ik ga niks zeggen over de fans van Standard, want het is bij onze supporters ook gebeurd op Sclessin. (zucht) Dit helpt niemand. Hopelijk kunnen we naar een voetbal waar dit niet meer nodig is."

 

Anders vreest Vertonghen voor ingrijpende gevolgen: "Dan gaan we eindigen zoals in Nederland, waar je wedstrijden speelt zonder fans. Daar wordt niemand vrolijk van. Ik hoop dat ze beseffen dat voetbal mooier is met supporters in het uitvak in plaats van alleen thuisfans."

 

"Het is nu toch een aantal keer gebeurd de voorbije jaren", ging Vertonghen voort met zijn betoog.

 

"Ik hoop dat we niet naar een situatie zonder bezoekende fans gaan. Je wil die dynamiek hebben tussen thuis- en uitsupporters. Twee vurige supportersgroepen, maar wel op de juiste manier."

Herbekijk de beelden van de rellen

Gerelateerd: