Ga naar de inhoud

Matthias Casse sluit jaar mooi af met zilver op Grand Slam in Tokio: "Goed met oog op Spelen"

 za 2 december 2023 09:50
Matthias Casse moest vrede nemen met zilver.

Matthias Casse (IJF 2) heeft zijn jaar afgesloten met een zilveren medaille op de Grand Slam in Tokio. De Belgische judoka verloor in de finale van de Zuid-Koreaan Joonhwan Lee (IJF 4) met waza-ari.

Nadat hij er voor het eerst in 5 jaar niet in was geslaagd om een EK-medaille te veroveren, wilde Matthias Casse zich herpakken op de Grand Slam in Tokio.

 

Door de afwezigheid van de Georgische nummer 1 van de wereld Tato Grigalashvili was Casse het topreekshoofd in de Japanse hoofdstad, maar in de finale moest hij toch het hoofd buigen voor de Zuid-Koreaan Joonhwan Lee, het nummer 4 van de wereld in de categorie tot 81 kg.

 

Casse, die op voorhand had uitgekeken naar het pittige deelnemersveld in Tokio, moest al snel een waza-ari incasseren. Met twee bestraffingen op zijn naam kon de vicewereldkampioen niet meer reageren.

 

Toch is de zilveren medaille een opsteker voor Casse na twee mindere toernooien. In Bakoe verloor hij al zijn tweede gevecht en op het EK eindigde hij als 5e. De 2e plek in Tokio is zijn eerste medaille sinds hij weer met de Nederlandse coach Mark van der Ham samenwerkt.

 

Casse legde overigens ook een sterk parcours af in Tokio. Hij versloeg in zijn poule achtereenvolgens de Chileen Jorge Perez (IJF 133, waza-ari), de Oekraïner Mykhailo Svidrak (IJF 37, twee shido's) en de Kirgiziër Asad Masabirov (IJF 30, waza-ari). In de halve finale zette Casse de Tadzjiek Somon Makhmadbekov (IJF 8) opzij met ippon.

 

De 26-jarige Casse blijft zo steken op vier overwinningen op Grand Slam-toernooien. Eind maart was hij de beste in het Turkse Antalya. Eerder won hij de toernooien van Tel Aviv (2022), Abu Dhabi (2021) en Parijs (2020). Het is zijn derde zilveren GS-medaille. Hij haalde ook al twee keer brons. 

 

(lees voort onder de foto)

Casse: "Goede voorbereiding op Spelen"

"Het is leuk om mijn jaar af te sluiten met een medaille op een van de zwaarste competities van het jaar", zegt Matthias Casse. "Het was mijn tweede deelname, dus ik ben blij dat ik op het podium sta met een medaille."

 

"We zien dat de dingen waaraan we aan het werken zijn, goed gaan. Ik kan mijn grip beter vasthouden en de tegenstander meer sturen. Dat is positief. Het bevestigt dat de lijn die we aan het volgen zijn, de goede is."

 

Casse was ook blij met de finale tegen Lee. "Ik keek er al even naar uit om hem eens vast te pakken. Dat is zeer belangrijk met het oog op de Spelen in Parijs. Nu hebben we veel informatie waarmee we aan de slag kunnen gaan."

 

Casse gaat nog niet meteen naar huis. Hij blijft in Japan voor een internationale trainingsstage. "Ik wil hier zo veel mogelijk Japanners proberen vast te krijgen om hun judo beter te leren kennen. Het is weer een andere manier van vechten waarvan ik zaken kan opsteken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: