Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
10560
2
Aryna Sabalenka
7848
3
Coco Gauff
7258
4
Elena Rybakina
6293
5
Jessica Pegula
4870
6
Maria Sakkari
4195
7
Markéta Vondroušová
4090
8
Zheng Qinwen
4000
9
Ons Jabeur
3533
10
Jelena Ostapenko
3438

Haar Fed Cup-debuut was haar "dieptepunt", 20 jaar later is Flipkens assistent-coach: "Tof om te doen"

 za 11 november 2023 10:03

Ze deed het als speelster al dolgraag en nu blijft Kirsten Flipkens ook als assistent-coach actief in de Billie Jean King Cup. "Ik vind het fijn om met verschillende karakters te werken in één week", vertelt ze in Dubbelspel, de podcast van Tennis Vlaanderen.    

20 jaar geleden liet Kirsten Flipkens zich een eerste keer zien aan de tenniswereld. Het 17-jarige talent - dan nog het nummer 375 van de wereld - maakte haar Fed Cup-debuut tegen de Amerikaanse Meghann Shaughnessy, het nummer 17.

 

Een gok van Fed Cup-kapitein Ivo Van Aken die bijna goed uitdraaide. In de tiebreak van de tweede set raakte Flipkens aan een matchpunt, maar ze kon het niet verzilveren. Uiteindelijk moest ze na ruim drie uur het hoofd buigen.

 

"Ik was zo ontgoocheld in mezelf", herinnert Flipkens zich nog. "Ik heb geschreeuwd, zoals ik nog nooit had geschreeuwd. Het voelde alsof ik de ploeg in de steek had gelaten. Dat was het einde van de wereld voor mij. Het was mijn dieptepunt in de Fed Cup."

 

Zoveel betekende het voor Flipkens om haar land te vertegenwoordigen. "Ik heb het altijd graag gedaan en ik keek er altijd enorm naar uit. 33 Fed Cup-ontmoetingen, dat kan tellen."

Ik heb altijd graag Fed Cup gespeeld en ik keek er altijd enorm naar uit

Kirsten Flipkens

En het is nog niet gedaan voor Flipkens, want 20 jaar na haar debuut treedt ze op als assistent van Wim Fissette, de kapitein van de Billie Jean King Cup.

 

Flipkens deed als adviseur van Karolina Muchova al wat ervaring op. De Tsjechische haalde zelfs de finale van Roland Garros. "Ik doe dat enorm graag", vertelt Flipkens. "Ik maak graag speelsters beter."

 

Nu mag ze in de Billie Jean King Cup haar ervaring doorgeven aan de Belgische speelsters. "Het is fijn om met verschillende karakters te werken in één week. Het is tof om je aan te passen aan verschillende speelstijlen."

 

"Mijn meerwaarde is dat ik het reilen en zeilen ken binnen het team. Ik ken het karakter van de speelsters en hun aanpak."

Gerelateerd: