Ga naar de inhoud
België - Hongarije 2-1
Minnen Galfi 0-2 (3-6, 3-6)
Wickmayer Bondar 2-0 (7-5, 6-2)
Minnen Bondar 3-6, 6-3, 6-4
Wickmayer Galfi zon
Benoît/Zimmermann Babos/Stollar zon

Wickmayer en Minnen helpen België voorbij Hongarije in Billie Jean King Cup

 zo 12 november 2023 18:08
" "
Yanina Wickmayer won haar twee enkelwedstrijden.

De Belgische tennisvrouwen hebben zich verzekerd van het behoud in de Wereldgroep van de Billie Jean King Cup. Yanina Wickmayer en Greet Minnen maakten de beslissende dubbelpartij overbodig met twee zeges in drie sets.

De Belgische tennissters mogen in 2024 opnieuw spelen voor een ticket voor de finaleronde van de Billie Jean King Cup, de voormalige Fed Cup.  In de Dôme in Charleroi schakelden ze Hongarije uit met 3-1.

 

Na de eerste dag stond het nog 1-1 gelijk. Minnen had zaterdag haar eerste enkelwedstrijd verloren, Wickmayer trok de stand daarna gelijk.

 

Een op revanche beluste Greet Minnen kwam beter voor de dag op de slotdag. "Ik wilde vooral weer het plezier op de baan terugvinden", vertelde ze. Tegen Anna Bondar (WTA 114), acht keer haar dubbelpartner dit seizoen, haalde ze het met 3-6, 6-3 en 6-4. "Ik heb moeten knokken voor elk punt."

 

Yanina Wickmayer kon dan voor de beslissing zorgen, al moest ook zij zwoegen tegen Dalma Galfi (WTA 136). Een nederlaag in de tiebreak van de tweede set remde haar niet af, integendeel. Met 6-1 in de derde set schonk ze België zekerheid over het behoud.

 

Door de zege van Wickmayer valt het afsluitende dubbelspel weg. Daarin zouden Marie Benoit en Kimberley Zimmermann het opnemen tegen de Hongaren Timea Babos en Fanni Stollar.   

 

België deed eerder dit jaar, in april, ook al een gooi naar de finaleronde van de Billie Jean King Cup maar verloor toen in Vancouver met 3-2 van Canada. Daardoor werden de Belgen verwezen naar de play-offs.

Kapitein Wim Fissette wil "volgend jaar beter doen"

"Deze play-off winnen was een must, want volgend jaar willen we beter doen", verklaarde kapitein Wim Fissette. "We krijgen nu een nieuwe kans op kwalificatie voor de Finals. Dit jaar verloren we daarin met 3-2 van Canada, dat uiteindelijk de eindzege op zak steekt. Hopelijk hebben we nu wat meer geluk bij de loting."

 

"Hongarije verslaan was dus enorm belangrijk. Makkelijk werd het niet na de nederlaag in de openingswedstrijd en in de wetenschap hoe sterk hun dubbelpaar is. Toch speelden Yanina (Wickmayer) en Greet (Minnen) het klaar."

 

"Wickmayer was twee dagen heel sterk. Ze is een toonbeeld van professionalisme en enthousiasme. Beide dagen gingen ze er met veel overtuiging tegenaan. Minnen toonde dan weer veel mentale weerbaarheid na haar offday van zaterdag. Je moet het maar doen, dat verdient respect."    

 

Fissette gaat ervan uit dat hij voor de volgende campagne weer op Elise Mertens (WTA 29) kan rekenen. "Ik heb toch geen negatieve signalen van haar ontvangen. Met haar erbij zijn we uiteraard nog sterker en er zijn ook nog jongeren die hun neus aan het venster steken. Dat opent perspectieven voor de toekomst."

België - Hongarije

18:06

Wickmayer wint beslissende partij

Yanina Wickmayer heeft België verzekerd van het behoud in de Wereldgroep in de Billie Jean King Cup. Ze moest net als Greet Minnen drie sets zwoegen, maar haalde het wel met 6-2, 6-7 en 6-1. Volgend jaar speelt België zo de kwalificaties voor de BJK Cup.

17:25

Minnen: "Ik wilde plezier terugvinden op de baan"

"We hebben dit jaar veel aan het mentale aspect gewerkt en dat heb ik vandaag getoond. Ook al kende ik hoogtes en laagtes. Tegenover gisteren wilde ik vandaag vooral weer het plezier op de baan terugvinden", reageerde Minnen na haar zege.

Gisteren kon Minnen geen vuist maken tegen Dalma Galfi (WTA 136). "Ik liet toen kansen liggen, maar anderzijds kon ik die wel creëren terwijl zij echt goed speelde", blikte ze nog eens terug. "Het was een match van hoog niveau."

Met Anna Bondar trof Minnen zondag een vertrouwd gezicht. Ze vormden dit seizoen acht keer een dubbelpaar op het WTA-circuit en haalden onder meer een kwartfinale op Roland Garros. "Ik weet niet of het een voordeel is om tegen iemand te spelen die je goed kent. Want voor haar geldt dat ook en ze had toch onze eerste vier matchen gewonnen", legde Minnen uit. "Ik wist dat ze goede slagen heeft en heb moeten knokken voor elk punt."

15:30

Greet Minnen wint 3e partij

België staat met 2-1 voor op de 2e dag van de ontmoeting met Hongarije. Greet Minnen won het eerste enkelspel van de dag, onze nummer 62 van de wereld klopte Anna Bondar (WTA-114), maar niet zonder slag of stoot.

Minnen, die gisteren de openingsmatch verloor, had 3 sets nodig en meer dan 2 uur en 15 minuten. Bondar had genoeg aan een break in het 8e spelletje om de eerste set naar zich toe te trekken: 3-6.

Minnen zag een vroege break ongedaan gemaakt in de 2e set, maar was dan op haar beurt beslissend in de 8e game van set 2: 6-3.

In de beslissende set liet Minnen aanvankelijk 3 spelletjes op een rij een breakpunt liggen, maar bij de 8e breakbal was het toch prijs in game 7. De zenuwen namen de bovenhand: Bondar brak meteen terug, maar gaf daarna opnieuw haar opslag weg.

Zo kon Minnen het op haar eigen opslag afmaken: ze kreeg 2 matchballen, de eerste was meteen de goeie met een bal buiten van de Hongaarse.

België heeft nog 1 punt nodig: Yanina Wickmayer neemt het nu op tegen Dalma Galfi. Wickmayer is de nummer 74 van de wereld, Galfi de nummer 136.


 

11/11/23
20:29

Wim Fissette: "Vermijden dat dubbelspel beslissend wordt"

Kapitein Wim Fissette maakte zaterdagavond de balans op van de 1e dag in Charleroi.

"We moeten lessen trekken uit deze dag. We zijn met heel veel vertrouwen naar hier gekomen, maar voor Greet Minnen ging het helemaal mis."

"Ze zegt dat het niet zo is, maar ik denk dat het het belang van de partij, het spelen voor eigen publiek en dat als nummer een van de selectie toch wel zijn impact gehad heeft."

"Misschien hebben we de emotionele context onderschat. Ze kon niet haar tennis spelen. Gelukkig krijgt ze zondag een nieuwe kans."

"Yanina Wickmayer deed het al fantastisch. Ze bracht heel veel energie op het terrein, sloeg goed op en ging proactief de kansen zoeken."

"Ik hoop echt dat we morgen niet tot het dubbelspel moeten wachten om ons lot te kennen. We moeten vermijden dat die wedstrijd beslissend wordt."

17:52
17:51

Wickmayer brengt België langszij: 7-5, 6-2

Na de nederlaag van Greet Minnen heeft Yanina Wickmayer (WTA-74) België een eerste zege bezorgd in het duel met Hongarije.

Tegen Anna Bondar (WTA-114) was het 3e setpunt het goede in de 1e set: 7-5.  In het 2e bedrijf veroverde Wickmayer snel twee breaks. Ze maakte het af met 6-2.

Morgen/zondag zijn er nog twee enkelwedstrijden - met in principe Minnen tegen Bondar en Wickmayer tegen Galfi -  en een mogelijk beslissend dubbelspel (Marie Benoit/Kimberley Zimmerman - Timea Babos/Fanni Stollar).

De winnaar speelt volgend jaar de kwalificatieronde van de Wereldgroep. De verliezer zakt naar groep 1 van de zone Europa/Afrika.

17:50

Wickmayer vierde haar zege met haar dochtertje

17:32

Dit was de eerste keer dat mijn dochtertje me een volledige wedstrijd zag spelen. Dat was voor mij de grootste motivatie.

Yanina Wickmayer
17:32

Gezien het belang van de wedstrijd was ik best nerveus, maar ook weer niet zo erg dat dat een impact gehad heeft. Ik heb gewoon slecht gespeeld. Ik vond mijn ritme niet. Ik had een totale offday, dat is erg frustrerend.

Greet Minnen
15:30

Greet Minnen verliest de 1e match: 6-3, 6-3

Geen goeie start voor België, want Greet Minnen laat zich in de eerste match inpakken door Dalma Galfi, die zo'n 75 plaatsen lager op de ranglijst staat.

Minnen maakte in de eerste set het spel, maar ze maakte ook de meeste fouten. 2 keer ging Galfi door haar opslag, genoeg voor 6-3-winst.

Die setwinst gaf de Hongaarse vleugeltjes, want ze krikte haar niveau nog wat meer op en bleef vooral weinig fouten maken. Bij 5-3 kreeg Minnen nog een breakpunt om er alsnog iets van te maken, maar het werd toch andermaal 6-3.

Straks is het aan Yanina WIckmayer om te vermijden dat België niet met een 0-2-achterstand de slotdag ingaat.

15:30

Het is er helemaal niet uitgekomen bij Greet Minnen vandaag. Een logische nederlaag.

Dirk Gerlo (Sporza)
10/11/23
13:02

Loting: Minnen opent tegen Dalfi

Greet Minnen (WTA-62) tegen Dalma Galfi (WTA-136) is de eerste partij morgen. Aansluitend neemt Yanina Wickmayer (WTA-74) het op tegen Anna Bondar (WTA-114). Dat is het resultaat van de vrijdag uitgevoerde loting.

Zaterdag, vanaf 14 uur, worden de eerste 2 enkelwedstrijden gespeeld. Zondag, vanaf 13 uur, volgen de resterende 2 enkelmatchen (in principe Minnen-Bondar en Wickmayer-Galfi) en het afsluitende dubbelspel.

Daarvoor rekent kapitein Wim Fissette, in theorie, op Marie Benoit (WTA-240) en Kimberley Zimmermann (WTA-64 in dubbel). Hij heeft ook nog Sofia Costoulas (WTA 293) ter beschikking.

Belgiës nummer 1 Elise Mertens (persoonlijke redenen) en Alison Van Uytvanck (rugblessure) ontbreken in de selectie.

07/11/23
13:56

Zonder Mertens en Van Uytvanck

België mist tegen Hongarije Elise Mertens en Alison Van Uytvanck, waardoor Greet Minnen en Yanina Wickmayer nu de speerpunten van het team zijn.

"Het is het einde van het seizoen en sommige speelsters missen wat matchritme, maar we zijn gemotiveerd", zegt kapitein Wim Fissette. "Greet en Yanina zijn heel enthousiast om voor eigen publiek te mogen spelen."

13:56

Wij zijn de favoriet. Het is een must om in de Wereldgroep te blijven. Daar hebben we de kwaliteiten voor, al mogen we Hongarije niet onderschatten.

kapitein Wim Fissette
13:55
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.