Ga naar de inhoud

EK-kwalificatie klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
20
8
6
0
2
22
4
2
Oostenrijk
19
8
6
1
1
17
7
3
Zweden
10
8
3
4
1
14
12
4
Azerbeidzjan
7
8
2
5
1
7
17
5
Estland
1
8
0
7
1
2
22
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0

Een duik in de catacomben van België - Zweden, met een jinxende bewaker en het bericht dat alles veranderde

 di 17 oktober 2023 16:50

De interland tussen de Rode Duivels en Zweden duurde maar één helft door de aanslag in Brussel. Hoe werd de chaotische avond beleefd in het Koning Boudewijnstadion? Luister naar de reconstructie in Sporza Daily.

Beluister de aflevering van Sporza Daily:

In de reconstructie komen deze mensen aan het woord:

 

  • Stefaan Van Loock - woordvoerder Belgische voetbalbond
  • Peter Vandenbempt - commentator Sporza
  • Jonas Van De Veire - journalist Sporza
  • Wouter De Smet - journalist Sporza
  • Sarah - supporter Rode Duivels

"Of ik hier ben om te supporteren of te werken? Dat laatste. Al is dat bij de Rode Duivels vaak relatief - hier gebeurt weinig en meestal kunnen we ruim op tijd weer naar huis."

 

Aan het woord was een werknemer van een beveiligingsfirma tegenover een Sporza-journalist, enkele uren voor de aftrap van België - Zweden. De brave man wist dan nog niet dat hij de rest van de avond gejinxt had.

 

In Sporza Daily doen enkele ooggetuigen het relaas van een bevreemde avond voetbal in het Koning Boudewijnstadion.

 

Toen Stefaan Van Loock, woordvoerder van de Belgische voetbalbond, het bericht kreeg van de aanslag op de Zweedse fans wist hij onmiddellijk dat alles zou veranderen.

 

"De spelers waren op dat moment nog niet aangekomen", vertelt hij een dag later.

 

"Maar ik dacht meteen: oei, dit gaat een impact hebben op de avond. Omdat we dan nog niet voldoende gegevens hadden, beslisten we evenwel om de wedstrijd gewoon te laten doorgaan. Anders dreigde misschien een paniekreactie."

Plots liepen er in de catacomben, waar normaal alleen de pers komt, ook Belgische supporters. 

Sporza-journalist Wouter De Smet

"Je merkte dat het nieuws ook doorsijpelde bij de Zweedse pers", gaat Van Loock verder. "Zij hadden helemaal geen oog meer voor de wedstrijd, maar liepen nerveus rond."

 

"In een zaaltje in de catacomben is er dan overleg geweest, tussen de UEFA-afgevaardigden en de andere betrokken partijen. Uiteindelijk besliste de aanvoerder van Zweden dat ze niet verder wilden spelen, wij legden ons neer bij dat voorstel." 

Wouter De Smet, Sporza-journalist ter plaatse, merkte dat er in de gangen van het Koning Boudewijnstadion nadien wel wat roering ontstond.

 

"Plots liepen er in de catacomben, waar normaal alleen de pers komt, ook Belgische supporters. Alles was afgesloten, maar ze zochten een exit om toch weg te geraken."

 

"Ook de veiligheidsmensen waren heel zenuwachtig, omdat er nog steeds mensen dicht in de buurt van de spelers kwamen. Een uur na de match liepen de Zweden daar nog altijd in hun wedstrijdoutfit rond."

Van Loock verklaart waarom de richtlijnen van de evacuatie even op zich lieten wachten: "Bij zulke beslissingen moet er goed overwogen worden hoe je dat doet en wanneer", aldus de woordvoerder.

 

"Volgens mij zijn de fans op een zeer goeie manier op de hoogte gehouden. Het leek misschien lang te duren, maar in die omstandigheden wil je gewoon de juiste beslissing nemen en die op een goede manier overbrengen."

 

"Afgaande op de reactie van de fans kan ik alleen maar zeggen dat onze veiligheidsmensen, in samenwerking met de politie en overheden, heel goed hebben gewerkt."

Gerelateerd: