Ga naar de inhoud

Red Dragons verslaan ook Canada en komen zo op 1 zege van historische kwalificatie voor de Spelen

 za 7 oktober 2023 08:06
Red Dragons
De Red Dragons juichen na winst tegen Canada.

De Belgische volleybalmannen hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in China rechtstreekse concurrent Canada verslagen met 3-1. Hierdoor springen de Red Dragons naar de 2e plaats in de stand. Als ze ook morgen Bulgarije verslaan, is het olympische ticket binnen.

De Red Dragons wisten na hun nipte nederlaag dat ze al hun resterende matchen moesten winnen met 3-0 of 3-1 om Parijs te kunnen halen.

Geen evidentie, want Canada bereikte op de voorbije twee Olympische Spelen telkens de kwartfinales.

Maar de Belgen spelen op topniveau in China. In de eerste set onderstreepten ze dat nog eens met een klets om de Canadese oren: 25-14.

Dat viel niet in goeie aarde bij de Canadezen, die vooral onder impuls van topspeler Stephen Maar het heft overnamen: 25-22.

Het leek een korte opflakkering, maar in de 3e set gaven de Belgen in de slotfase een comfortabele voorsprong toch nog weg. De Canadezen kregen zelfs 3 setpunten, die - indien omgezet - de olympische droom van de Dragons zou doen uiteenspatten.

Maar Sam Deroo, Ferre Reggers en Pieter Coolman werkten de setpunten weg en dankzij een winnende serve van Deroo kantelde het opnieuw. Een block van Wout D'heer gaf België alsnog een 2-1-voorsprong.

Het vervolg was een koud kunstje. De Canadezen drongen amper nog aan in de 4e set: 25-16. Reggers had de eer om het met zijn 18e punt van de match af te maken, al werd Deroo wel topschutter met 20 punten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Enkel Bulgarije kan nog dwarsliggen

De Belgen mogen morgen al opnieuw aan de bak voor hun laatste match op het olympisch kwalificatietoernooi. De opdracht is simpel: winnen tegen Bulgarije.

De Bulgaren haalden op de Spelen van Londen 2012 nog de halve finales, maar momenteel hebben ze een iets mindere generatie. Ze zijn mathematisch dan ook al uitgeschakeld voor Parijs.

Als de Dragons de match winnen, is het pas voor de 2e keer dat België een volleybalteam naar de Olympische Spelen mag afvaardigen. Ook in 1968 waren de Belgen erbij, al konden ze zich toen technisch gezien niet plaatsen, maar profiteerden ze van het forfait van Roemenië.

 

Kwalificatie voor Parijs zou sowieso een stunt zijn, want naast organisator (en titelverdediger) Frankrijk zijn er slechts 11 tickets beschikbaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

red dragons in olympisch kwalificatietoernooi

wedstrijden België
Polen België 3-2
China België 1-3
Nederland België 0-3
Argentinië België 3-2
Mexico België 0-3
Canada België 1-3
België Bulgarije 2-3
eindstand in groep C
    W V sets ptn
1. Polen 7 0 21-8 18
2. Canada 5 2 18-9 15
3. Argentinië 5 2 17-10 13
4. BELGIE 4 3 18-11 15
5. Bulgarije 4 3 12-11 11
6. Nederland 2 5 9-17 6
7. China 1 6 10-16 6
8. Mexico 0 7 0-21 0

Er wordt eerst naar de gewonnen matchen gekeken, dan pas naar de punten. Enkel de top 2 plaatst zich voor de Spelen. België is dus uitgeschakeld.