Ga naar de inhoud

Begin dit jaar nog 3.064e van de wereld, nu joker van Europees Ryder Cup-team: Ludvig Aberg is nieuwe golfsensatie

Ludvig Aberg maakt kennis met de golfbaan in Rome waar de Ryder Cup dit weekend plaatsvindt.

Golffans kijken deze week reikhalzend uit naar de Ryder Cup, de tweejaarlijkse clash tussen Europa en de Verenigde Staten. Veel ogen zullen daarbij gericht zijn op de jonge Zweed Ludvig Aberg, die dit jaar als een komeet naar de golftop geschoten is. "Wie begin 2023 gezegd had dat ik de Ryder Cup zou spelen, die had ik gek verklaard", lacht de 23-jarige golfsensatie.

De opmars van Ludvig Aberg in het golfcircuit is opmerkelijk. De Zweed was begin dit jaar nog de nummer 3.064 van de wereld, pas in juni werd hij prof.

 

Maar zijn entree bij de grote jongens heeft Aberg niet gemist. Hij imponeerde al met een 5e plaats op de Czech Masters, waarna hij begin deze maand zowaar de European Masters in Crans Montana won.

 

Aberg is inmiddels opgeklommen naar de 80e plaats op de wereldranking. Luke Donald, de kapitein van het Europese team, was zo onder de indruk van de jonge Zweed dat hij Aberg prompt selecteerde voor de Ryder Cup. "Een droom die uitkomt", glimlacht het jonge golftalent.

Ludvig Aberg is een talent zoals je er maar eentje per generatie tegenkomt.

Luke Donald

"Wie begin dit jaar gezegd had dat ik de Ryder Cup zou spelen, die had ik gek verklaard", lacht Aberg, die zijn studies aan de universiteit van Texas Tech combineerde met golf. In de VS werd de Zweed in 2022 en 2023 verkozen tot beste universitaire speler.

 

"Hij is een talent zoals je er maar eentje per generatie tegenkomt", meent Ryder Cup-kapitein Luke Donald. Ook vicekapitein Edoardo Molinari is vol lof over het jonge talent. "Hij is er eentje om in de gaten te houden."

 

Aberg wordt dit weekend de allereerste speler op de Ryder Cup die nog nooit een Major-toernooi gespeeld heeft. Luke Donald heeft er alle vertrouwen in dat de Zweed koelbloedig zal blijven: "Hij is heel constant. Ludvig zal zijn clubs voor zich laten spreken dit weekend."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.