Ga naar de inhoud

Moet België alles op estafette zetten voor Parijs? "Keuze tussen 5e plek of medaille is snel gemaakt"

 ma 28 augustus 2023 08:35
Hanne Claes neemt het stokje over van Imke Vervaet.

Voor het eerst in 10 jaar is België zonder medaille teruggekeerd van een WK atletiek. Zorgwekkend met het oog op de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar? Rutger Smith, topsportcoördinator van de Vlaamse atletiekliga, ziet in de estafetteploegen de sleutel tot succes. "We moeten alle neuzen in dezelfde richting krijgen."

Vorig jaar keerde België nog met drie medailles terug van het WK in Eugene: goud voor Nafi Thiam en brons voor Bashir Abdi en de Belgian Tornados. Dan is de oogst in Boedapest veel magerder.

 

"Vorig jaar hadden we het meest succesvolle WK", beaamt Rutger Smith. "Nu waren Thiam en Abdi er niet bij en kwam de estafetteploeg tekort. Dan keer je terug zonder medaille."

 

"Dat wil niet zeggen dat we hier niet op een medaille gehoopt hadden. Dat was een fantastisch resultaat geweest."

 

Een ontgoocheling? "Over de breedte hebben we wel goed gepresteerd", nuanceert Smith. "We pakken een aantal top 8-plaatsen en gaan dus niet met een heel slecht gevoel naar huis. De meesten staan er goed voor met het oog op Parijs."

 

Ook zijn collega Jonathan Nsenga bekijkt het positief. "We stonden in vijf finales en dat is simpelweg uitstekend. Dat is dan weer even goed als vorig jaar. Heel positief, met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar."

Rutger Smith: "We moeten alles op estafette zetten"

Iedereen had op de slotdag de Belgian Tornados in de finale verwacht, maar zij struikelden in de reeksen. "Het is spijtig dat ze voor het eerst in 15 jaar een finale misten", aldus Smith. "Iedereen had daar op meer gerekend."

 

"We beseffen ook dat een medaille op dit niveau geen vanzelfsprekendheid is, maar we hadden toch minstens de strijd moeten kunnen aangaan om de podiumplaatsen, zoals de vorige keren wel telkens het geval was. Niemand bleek echter in staat het verschil te maken en dat is spijtig."

 

"Of ze te oud zijn? Nee, het is heel kort door de bocht om de Tornados nu al af te schrijven. Tijdens het indoorseizoen werden ze nog Europees kampioen. Het is een tegenslag op de route naar Parijs, maar we mogen er niet te zwaar aan tillen. Ik denk dat ze nu meer dan gebrand zijn om volgend jaar iets te laten zien."

 

De Belgian Cheetahs eindigden zonder Cynthia Bolingo (5e op de 400m individueel) op de 5e plek. "Zonder haar is het lastig om een medaille te pakken", stelt Smith. "Ze heeft een fantastisch toernooi gelopen en is het wapen van de Cheetahs. Zet Cynthia erin en je komt dichter in de buurt van de medailles."

Om echt te scoren moet je je afvragen of we geen prioriteiten moeten stellen.

Rutger Smith

Rutger Smith gelooft dan ook dat de estafetteploegen grote kanshebbers zijn op medailles in Parijs. "We moeten voor Parijs samenzitten en de neuzen in dezelfde richting krijgen om alles op de estafettes te zetten", zegt hij.

 

"Als de atleten moeten kiezen tussen een 5e of 6e plek op een individueel nummer of een medaille met de estafetteploeg, is de keuze snel gemaakt."

 

"In het verleden draaide iedereen zijn eigen individuele programma. Maar nu ze ook nog de mixed relays moeten combineren met de 400 meter, de 400m horden en de 4x400m, is het programma heel druk."

 

"Om echt te scoren moet je je afvragen of we geen prioriteiten moeten stellen. Ik denk dat de meeste coaches en atleten meegaan in dat verhaal, dus ik verwacht niet dat het al te moeilijk zal worden."

Geen medaille, wel 48.000 dollar prijzengeld

De Belgische delegatie sloot het WK voor het eerst sinds 2013 zonder medaille af, maar vijf plaatsen in de top acht zorgden toch voor 48.000 dollar aan prijzengeld.

 

Het beste Belgische resultaat in Boedapest kwam op naam van 400m-loopster Cynthia Bolingo, de Belgian Cheetahs en de gemengde aflossingsploeg. Ze haalden allemaal een vijfde plek.

 

Bolingo kreeg daarvoor 11.000 dollar, de aflossingsploegen mogen telkens 12.000 dollar verdelen. Noor Vidts, zesde in de zevenkamp, streek 7.000 dollar op. Ben Broeders kreeg dankzij een zevende plaats in het polsstokspringen 6.000 dollar.

Gerelateerd: