NBA Hall of Fame: plaatsje voor Europeanen Tony Parker, Dirk Nowitzki en Pau Gasol, die Kobe Bryant eert

 zo 13 augustus 2023 12:09
Dirk Nowitzki, Tony Parker en Pau Gasol.

De Fransman Tony Parker, Spanjaard Pau Gasol en Duitser Dirk Nowitzki zijn vannacht officieel toegetreden tot de NBA Hall of Fame. Nowitzki is ook meteen de eerste Duitser die in het illustere rijtje van spelers komt. Ook de Amerikaan Dwyane Wade en de legendarische San Antonio-coach Gregg Popovich kregen een plekje toegewezen. 

Vannacht bracht de NBA hulde aan de "Class of 2023", de oud-spelers die hun intrede mochten maken in de mythische Hall of Fame.

Met Tony Parker, Dirk Nowitzki en Pau Gasol mochten drie European het podium op. Nowitzki ontpopte zich tot een van de beste schutters in de NBA-geschiedenis. Hij leidde de Mavericks bovendien naar hun enige titel in 2011.

Gasol kroonde zich op zijn beurt tot kampioen met de LA Lakers in 2009 en 2010, in de rol van luitenant van Kobe Bryant. Verder werd hij ook wereldkampioen in 2006 en tot drie keer toe Europees kampioen (2009, 2011 en 2015).

Parker, Europees kampioen met Frankrijk in 2013, sleepte vier titels (2003, 2005, 2007 en 2014) in de wacht met de Spurs. Bovendien was hij de eerste Europese MVP in een finale, in 2007.

Pau Gasol eert Kobe Bryant: "Zonder hem stond ik hier nu niet"

Tijdens zijn speech nam Pau Gasol ook uitgebreid het woord om zijn overleden ex-ploegmaat Kobe Bryant te bedanken. De Spanjaard speelde jarenlang succesvol samen met Bryant bij de LA Lakers.

"Hij was de persoon die mijn spel naar een hoger niveau tilde. Hij leerde me wat nodig was om op het hoogste niveau te winnen."

"Hij toonde me hoe hard je moet werken om de beste te zijn, om een leider te zijn. Zonder jou stond ik hier nu niet", vertelde een duidelijk geëmotioneerde Gasol.

"Ik had niets liever gewild dan dat jij en Gigi (de overleden dochter van Bryant) hier aanwezig waren geweest."

Bekijk een deeltje van de speech van Pau Gasol:

Nowitzki, Parker en Gasol op het podium: