Ga naar de inhoud

Kan ook Thibau Nys op WK profiteren van "veldritparcours"? "Onzin! We zitten niet op crossfiets"

 vr 11 augustus 2023 06:55
Nys is een van de topfavorieten voor goud bij de beloften.

In de voetsporen van de andere veldrijders? Thibau Nys is een van de topfavorieten voor de WK-wegrit bij de beloften. Zeker met zijn technische capaciteiten - die hij als veldrijder kweekte - zou hij extra gewapend moeten zijn voor het straatgevecht in Glasgow. Kijk maar naar het podium bij de elite. "Waarom zouden wij beter een bocht kunnen nemen?", nuanceerde hij zelf.

Ook voor Thibau Nys is het zaterdag D-Day.


"Dit stond bij het begin van het seizoen met stip aangeduid', vertelt hij op het persmoment over zijn nakende WK wegrit. 


Al wist de Belgische kopman bij de beloften toen nog niet dat hij dit seizoen al twee profoverwinningen zou boeken. "Ik kan niet ontkennen dat die stip sindsdien wat is vervaagd", klonk het eerlijk.

 

"Maar ik ben natuurlijk zeer blij om hier te zijn en kan echt niet wachten om erin te vliegen. Het is nog steeds een groot doel voor mij."

In noorwegen boekte Nys zijn eerste profoverwinning.

Zeker wanneer hij de wegrit van de elite mannen zag, zal hij in zijn handen gewreven hebben. Nys is het als veldrijder gewoon om veel te draaien en te keren in een korte tijdspanne, toch?

 

"Het slaat nergens op dat mensen zeggen dat crossers hier een voordeel zouden hebben", pareert hij. "Het gaat op dit parcours veel meer over intervallen.

 

"Ik begrijp niet waarom wij een bocht sneller zouden kunnen nemen dan een wegrenner. We zitten niet op een crossfiets, hé. Dat zou een ander verhaal zijn. Nu merk je er weinig van."

Je zal moeten koersen om in koers te blijven.

Thibau Nys

Al ziet onze landgenoot ook voordelen aan het lokale rondje. "Het is een zwaar parcours, waar ik mijn ding wel zou moeten kunnen doen."

 

"Al zal het zeker niet evident worden. Ik voorspel een zeer nerveuze wedstrijd. Je zal moeten koersen om in koers te blijven. Bij de beloften is een wedstrijd altijd wat minder gecontroleerd. Het zal oorlog zijn. Ik heb al even geen beloftekoers gereden, dus zal het in het begin zeker wat aanpassen zijn."


Na enkele ronden zou de hemel wel moeten opklaren voor Nys. "Het ideale scenario is inderdaad dat er een selectere groep overblijft. We zullen natuurlijk moeten zorgen dat we die slag dan niet missen."


De Belgische kopman spreekt duidelijk in meervoud. Zo heeft Nys met Alec Saegaert zaterdag nog een sterke Belg naast zich. "We zullen elkaar zeker helpen waar het kan, maar deze wedstrijd zal toch vooral overleven worden. Ik zal dus ook vooral zelf mijn plan moeten kunnen trekken."


Nys krijgt dan ook de stempel van topfavoriet op zijn vel gedrukt. "Waarom? Omdat ik de laatste jaren wat naamsbekendheid heb verworven, denk ik. Ik ben de enige die op profniveau twee overwinningen heeft geboekt. Maar dat maakt het zeker niet minder evident."

Gerelateerd: