Ga naar de inhoud

Vasile Usturoi: de bokser met kappersopleiding die medaille wil op Olympische Spelen

 wo 9 augustus 2023 09:42
Vasile Usturoi in actie: snel en technisch.

Over minder dan een jaar wil Vasile Usturoi schitteren op de Olympische Spelen in Parijs. Hoog tijd om kennis te maken met de Belgische bokser met een kappersopleiding. "We hebben een grote kans op een olympische medaille."

Vasile Usturoi, geboren in Boekarest maar een Brusselaar sinds zijn 12e , werd vorig jaar de eerste Belgische Europese kampioen boksen sinds 1955. Dit jaar brak hij – samen met Oshin Derieuw – nog een Belgische ban.

 

Voor het eerst sinds 1992 in Barcelona vaardigt België boksers af naar de Olympische Spelen. De 26-jarige Usturoi, die bokst bij de vedergewichten, noemt zijn techniek en snelheid zijn wapens.

 

Dat bevestigt bondscoach Raffaele Bergamasco. "Hij is een heel technische bokser met een afwachtende houding. Hij is moeilijk te bekampen, omdat zijn verdediging goed is en hij snel is in de tegenaanval."

Ik aanvaard moeilijk een nederlaag. Ik wil altijd die gouden medaille. Dat is een voordeel, maar ook een nadeel.

Vasile Usturoi

Hij heeft ook nog werkpunten, zoals zijn voetenwerk. "Vasile moet nog wat verbeteren in de beweging en de coördinatie van de benen. Maar hij heeft genoeg ervaring om dat minpunt te compenseren."

 

Usturoi zelf weet dat het mentale aspect ook iets is waar hij aandacht voor moet hebben. "Ik aanvaard moeilijk een nederlaag. Ik wil altijd die gouden medaille. Dat is een voordeel, maar ook een nadeel."

 

Zo kan hij niet altijd een nederlaag aanvaarden, vaak omdat de jury hem niet hoog genoeg inschat. "Na een groot toernooi, wanneer het niet goed gegaan is en ik verloren heb, is het moeilijk om de knop snel om te draaien. Dan ben ik heel koppig."

"Ik was echt goed als kapper"

Usturoi is snel en sterk met zijn handen als bokser, maar hij had zijn handen ook voor iets anders kunnen gebruiken? Wat als hij geen bokser was geworden? Usturoi moet voor zijn antwoord eens lachen.


"Vroeger heb ik een opleiding gevolgd om kapper te worden. Ik was er erg goed in. Op het praktische examen had ik – eerlijk waar – 19 op 20. Ik was echt goed. Maar ik wou dat niet heel mijn leven doen, dus moest ik voor het boksen kiezen."

"Vasile heeft uitstekende kans om olympisch podium te halen"

Als kapper gaat Usturoi niet naar Parijs 2024, als medaillekandidaat in het boksen wel. Die ambities steekt hij niet onder stoelen of banken.


"Als we op dezelfde manier blijven werken, dan hebben we een grote kans op een medaille. We hebben al 2 topprestaties (zijn Europese titel en de OS-kwalificatie) geleverd, we kunnen het een derde keer doen."


De bondscoach doet daar niets vanaf, integendeel. "Vasile is een van de beste boksers ter wereld in zijn gewichtsklasse. Hij is Europees kampioen. Hij heeft een uitstekende kans om op het olympisch podium te staan", zegt de Italiaan Bergamasco.


Usturoi weet wat dat zou betekenen. "Een olympische medaille zou simpelweg mijn carrière veranderen. Maar de Olympische Spelen zijn ook een grote test voor mezelf, om te zien wat ik kan en wie ik ben."


Afspraak volgend jaar tussen 26 juli en 11 augustus in Parijs.

Vasile Usturoi pronkt met zijn olympisch ticket.
Gerelateerd: