Ga naar de inhoud

Ook bokser Vasile Usturoi heeft olympisch ticket beet: "Wat we mogen verwachten in Parijs? Een medaille"

 wo 28 juni 2023 22:00
Vasile Usturoi pronkt met zijn ticket voor Parijs 2024.

Krakau is van 21 juni tot 2 juli het decor voor de 3e editie van de Europese Spelen. Op deze pagina volgen we de prestaties van de Belgen in Polen op woensdag 28 juni.

Belgen op 28/06  
badminton Julien Carraggi groepsfase (m) winst
  Lianne Tan groepsfase (v) winst
tafeltennis België (m) België - Polen 3-1
triatlon Noah Servais   16e
  Arnaud Mengal   20e
boksen Oshin Derieuw halve finales (v) winst
  Vasile Usturoi  kwartfinales (m) winst

Europese Spelen - 28/06

21:23

Vasile is gewoon wereldtop. Al zeven jaar werken we toe naar dit.

Hubert Fierens
21:21

"Wat mogen we verwachten in Parijs? Een medaille."

Hubert Fierens begeleidt bokser Vasile Usturoi al zeven jaar. De olympische kwalificatie van zijn pupil woensdagavond op de Europese Spelen in Polen komt voor hem allerminst als een verrassing.

"Vasile is gewoon wereldtop. Al zeven jaar werken we toe naar dit. Wat hij het laatste jaar heeft gepresteerd, is ongezien. Op het WK werd hij bestolen tegen de latere wereldkampioen, maar daar had hij ook op het podium moeten staan. Op het EK pakt hij goud en hier is het een heel vlotte kwalificatie", zegt Fierens na de zege met technische KO van Usturoi tegen de Deen Frederik Jensen. 

   Usturoi is met zijn plaats in de halve finales al zeker van minstens brons op de Europese Spelen, maar goud of zilver is voor Fierens "helemaal niet nodig". "De twee volgende tegenstanders wordt het even testen, kijken. De prestatie moet behaald worden in Parijs. Daar worden de medailles uitgedeeld."

   Fierens is ervan overtuigd dat Usturoi volgende zomer het olympische podium kan beklimmen. "Ik heb nog nooit een jongen gezien met zo'n ambitie, zo'n explosiviteit en zo'n enorme wil om te presteren. Mentaal is hij, doorheen de jaren, heel sterk geworden. En hij heeft een ongeziene stootkracht. Dat was vandaag ook te zien. Wat we in Parijs mogen verwachten? Een medaille."


21:20

Bekijk het volledige interview met Hubert Fierens

21:19

Het is een hele mooie dag voor het Belgische boksen.

Vasile Usturoi
21:16

"Geef mezelf goeie kans op olympische medaille"

Usturoi (26) treedt met zijn kwalificatie in de voetsporen van Abdelkader Wahabi, de laatste Belgische bokser op de Spelen van 1992 in Barcelona.

"De druk was vrij groot na de mislukte poging in 2020", legt hij uit. "Ik heb daar veel uitgeleerd. Nu wist ik wel dat mijn kaarten goed lagen na mijn Europese titel. Ik gaf mezelf 75 procent kans om mij te plaatsen. Vandaag zijn we erin geslaagd dankzij het vele werk dat we hebben verricht." Hij verwijst daarmee naar zijn samenwerking met Hubert Fierens, die hem al zeven jaar traint.

Usturoi kende in de Nowy Targ Arena weinig problemen met zijn tegenstander. "Ik was fysiek veel sterker, veel explosiever. Maar hij is wel heel ervaren, draait al ruim tien jaar mee in het internationale circuit. In deze gewichtsklasse is hij de meest ervaren bokser."


Vorig jaar kroonde Usturoi, die van Roemeense origine is, zich tot Europees amateurkampioen in zijn gewichtsklasse. "Ik hoop dat ik die prestatie hier kan herhalen, een tweede Europese titel winnen", zegt hij. "Het doel is bereikt met de kwalificatie. Wat er nog bijkomt, is extra." Volgend jaar wil Usturoi ook oogsten in Parijs. "Ik heb er een goeie kans om een medaille te winnen."

Woensdagmiddag plaatste Oshin Derieuw zich, als eerste Belgische vrouw ooit, voor de Spelen. "Het is een hele mooie dag voor het Belgische boksen", besluit Usturoi, die vrijdag in de halve finale de Spanjaard Jose Quiles Brotons treft.

21:15

Bekijk het volledige interview met Usturoi

20:05

Opnieuw Belgisch boks-succes

Toen waren ze al met twee. Na Oshin Derieuw heeft bokser Vasile Usturoi zich op de Europese Spelen in Polen geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Onze landgenoot verzekerde zich van een ticket voor de Thalys door de Deen Frederik Jensen - via een technische knock-out - te kloppen in de kwartfinale. 

Reeds in de eerste ronde diende de kamp door de scheidsrechter stopgezet te worden, nadat de Deen rake klappen had gekregen. Usturoi stoot zo met technisch knock-out door naar de halve finales. Daarin staat hij vrijdagavond (19.45 uur) tegenover de winnaar van de kamp tussen de Spanjaard Jose Quiles Brotons en de Georgiër Artyush Gomtsyan.

Bij de mannen is Usturoi de opvolger van Abdelkader Wahabi, die de Belgische kleuren verdedigde op de Spelen van Barcelona in 1992. Ruim een jaar geleden veroverde de 26-jarige Belg met Roemeense roots op de Europese kampioenschappen voor amateurs in Armenië goud in zijn olympische gewichtsklasse tot 57 kilogram.


20:00

Tafeltennissers stoten door naar kwartfinale

De Belgische tafeltennissers kenden weinig problemen met thuisland Polen op de Europese Spelen. Onze landgenoten waren met duidelijke 1-3 cijfers een maatje te sterk en mogen zich zo opmaken voor de kwartfinales.

15:41

Lianne Tan foutloos naar 1/8e finales

Ook Lianne Tan heeft zich geplaatst voor de 1/8e finales van het badmintontoernooi op de Europese Spelen in Polen. De 33-jarige won tegen de Finse Nella Nyqvist haar derde groepsduel op rij: 2-0 (21-11 en 21-12) na amper 22 minuten. Zo mag ze met een foutloos rapport als winnaar van groep F naar de laatste zestien. Eerder boekte ze zeges tegen de Italiaanse Yasmina Hamza (BWF 120) en de Hongaarse Vivien Sandorhazi (BWF 74), telkens met 2-0.


13:55

Triatleet Servais: "Krampen", Mengal: "Afgezien bij zwemmen"

De Belgische mannen in de triatlon vandaag tekenden niet voor een topresultaat, maar een grote teleurstelling heerst er ook niet.

Noah Servais kwam als 13e uit het water op het parcours aan Nowa Huta Lake in Krakau, maar kreeg tijdens het fietsen last van opkomende krampen. "Mijn rechterquadriceps begon op te spelen", legt hij uit.

"Ik hing in mijn groepje de hele tijd aan de rekker, maar ben toch blij dat ik kon aanklampen, ondanks de pijn. Daarna voelde ik de krampen opnieuw tijdens het lopen. Gelukkig kon ik in de slotronde nog iets versnellen en enkele plaatsen winnen." Hij finishte uiteindelijk 16e.

Arnaud Mengal moest de hele tijd achtervolgen na een tegenvallende zwembeurt. Hij begon pas als 46e aan het fietsen. "Het zwemmen ging echt niet goed. Ik heb de hele tijd afgezien", vertelt hij. "Toen ik uit het water kwam, had ik een achterstand van 1'10". In het fietsen zat ik in een goed groepje. Bij de tweede transitie was er een grote valpartij."

"Gelukkig was ik niet betrokken, maar ik verloor wel een vijftiental seconden. Daarna slaagde ik er niet meer in mezelf pijn te doen. Na enkele ronden ging het wel iets beter. Uiteindelijk haal ik net top twintig. Daar ben ik gematigd tevreden mee. Maar het is toch niet waar ik voor de start op hoopte."

Eenzelfde conclusie bij Servais. "Ik ben een beetje teleurgesteld. Ik hoopte op iets meer, maar het was ook geen rampzalige wedstrijd. Ik heb gevochten voor wat ik waard was. Het seizoen is nog lang."

13:02

Oshin Derieuw "op topniveau" tegen Française Sonvico voor olympisch ticket

Oshin Derieuw komt om 14 uur in actie in de kwartfinale van het -66 kg-toernooi. De 36-jarige boksster droomt van de Olympische Spelen. Als ze vanmiddag wint tegen de Française Emilie Sonvico is Parijs 2024 een feit.

Dan is ze de eerste Belgische boksster op de Spelen ooit.

"Sonvico wordt wel niet makkelijk", weet bokskenner Alain Van Driessche. "Ze is geen wereldtop, maar wel ervaren. In haar 1/8e finale schakelde ze de Armeense Sona Haroetjoenjan uit, die kamp moest stopgezet worden in de 2e ronde. Sonvico is gevaarlijk met rechts."

Toch ziet Van Driessche een zege haalbaar: "Want Oshin draait op topniveau."

13:00

Bokser Vasile Usturoi kan ook naar Parijs 2024

Ook Vasile Usturoi kan later vandaag een olympisch ticket verdienen, als hij zijn kwartfinale in de -57 kg wint. Hij zou dan de opvolger worden van Abdelkader Wahabi, die voor België op de OS 1992 in Barcelona was.

Usturoi moet om 19.45 uur voorbij de Deen Frederik Lundga Jensen. Bokskenner Alain Van Driessche wikt en weegt de tegenstand: "Jensen is een speciale, hij is een defensief ingestelde southpaw (iemand die de rechtervoet voor zet, red) en is onvoorspelbaar."

"Vasile is eveneens een southpaw en ook van nature een verdediger. Een van de twee zal dus zijn favoriete terrein moeten verlaten en de aanval voeren. Ze hebben in het verleden al tegen elkaar gespard."

"Ik denk dat Vasile toch vol voor de aanval zal kiezen, omdat Jensen hoge druk moeilijk verteert."
12:32

Drie op drie voor badmintonner Julien Carraggi

Julien Carraggi was al zeker van de 1/8e finales na 2 zeges in 2 groepsduels. Vandaag ging het tegen de Tsjech Jan Louda in de laatste groepswedstrijd om de groepswinst. De 23-jarige Belg trok die naar zich toe.

Carraggi, nummer 71 van de wereld, was met 21-18, 21-17 te sterk voor de nummer 55. Louda was ook al zeker van kwalificatie.

De competitie in Polen geldt ook als EK en is belangrijk voor de olympische ranking.

12:29

Noah Servais (16e) en Arnaud Mengal (20e) finishen in top 20 triatlon

De Belgische mannen hebben het niet zo goed kunnen doen als de vrouwen dinsdag. Noah Servais en Arnaud Mengal behaalden respectievelijk de 16e en 20e plaats in de kwarttriatlon.

Servais legde de olympische afstand (1.500m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen) af in 1u47'50", Mengal eindigde in 1u48'37". De overwinning was voor de Noor Vetle Bergsvik Thorn (1u46'37"), voor de Israëliër Shachar Sagiv (1u46'51") en de Zwitser Adrien Briffod (1u46'52").

Servais kwam als 13e uit het water, Mengal als 46e. Op de fiets had Servais de kopgroep in het vizier, maar hij kon pas als 20e beginnen te lopen. Mengal rukte op naar de 28e plek.

Servais moest de kopgroep snel laten gaan bij het lopen, hij finishte als 16e. Mengal maakte nog 8 plaatsen goed.

De wedstrijd telt mee voor de puntenranking richting de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Dinsdag pakte Jolien Vermeylen brons.

12:25
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.