Ga naar de inhoud

Adrie van der Poel keek met verwondering naar WK: "En hoopte vooral dat Mathieu zijn fiets niet kapot was"

 ma 7 augustus 2023 08:38
Trots overheerst bij Adrie van der Poel.

Onder een paraplu voor het grote scherm en vol verwondering volgde Adrie van der Poel de WK-triomf van zijn zoon in Glasgow. Het resultaat van een jarenlang weloverwogen carrièrepad. "Mathieu kent zichzelf door en door en weet wat hij wil", vertelt zijn vader. "Al ben ik trots op alle renners die in deze tijd rondrijden."

"Ik heb met veel verwondering zitten kijken naar wat de renners ons voorgeschoteld hebben", zegt Adrie van der Poel na een hoogdag voor zijn zoon.

 

"Ik ben geen voorstander van dit soort parcours, maar het leverde spektakel op. En de beste renners, die het meest genoemd werden, zaten vooraan."

 

Op dat parcours – dat bol stond van draaien en keren – zag hij Mathieu van der Poel op een groot scherm onderuit schuiven. "Dat zijn fiets maar niet kapot was", vertelt zijn vader over zijn eerste reactie.

 

"Hij schoof wel, dat is ook niet bepaald aangenaam op dit soort asfalt. Dat blijkt ook achteraf. Al kroop hij snel weer op de fiets en had hij zijn ritme weer te pakken nadat hij zijn schoen gerepareerd had."

Mathieu wordt ouder en wijzer, hij kent zijn sterke en zwakke punten door en door.

Adrie van der Poel

Het geheim van zijn zoon? "Een lange voorgeschiedenis" en "Mathieu weet wat hij wil, al van toen hij klein was."

 

Niet te vroeg naar de Tour, niet de sprong maken naar een groot team, wel vooral blijven doen wat je graag doet. En dan op zijn 28e zijn rijke palmares nog spekken met de regenboogtrui op de weg.

 

"Hij wordt ouder en wijzer, hij kent zijn sterke en zwakke punten door en door."

 

En die sterke punten benut hij tot het uiterste.

Mathieu van der Poel
Vader Adrie van der Poel: "Mathieu weet wat hij wil."

Trots op alle atleten van de huidige tijd

Niet alleen over zijn zoon steekt Adrie van der Poel de loftrompet: "Ik ben super trots op de atleten die nu rondrijden."

 

"Iedereen verwacht dat ze telkens op de afspraak zijn", oppert hij. "Daarom zou ik ook trots zijn als Mathieu vandaag niet wint. Want hij zat vooraan, daar werd al weken over geschreven."

 

"Ik heb nooit gezegd dat wielrennen een makkelijke sport is, maar ze is veel en veel moeilijker dan in mijn periode."

 

"Al die jongens doen zo veel opofferingen... En op sociale media doet iedereen dan zijn zegje en heeft iedereen zijn mening."

 

"Ik ben blij dat ik niet meer rijd, met al die sociale media en gezeik errond", besluit Van der Poel senior.

Gerelateerd: