Ga naar de inhoud

Robert Stannard pleit onschuldig voor dopinginbreuken, maar mag wel WK niet rijden

 do 3 augustus 2023 09:02
De UCI beschuldigt de 24-jarige Australiër van dopinginbreuken in 2018 en 2019.
Robert Stannard rijdt sinds 2022 voor Alpecin-Deceuninck.

Zoek zondag niet naar Robert Stannard, de 24-jarige Australiër, op het WK in Glasgow. De renner van Alpecin-Deceuninck werd gisteren voorlopig geschorst wegens inbreuken op de antidopingregels van de UCI in 2018 en 2019. "Ik heb nooit bewust gebruikgemaakt van een verboden substantie", verzekert Stannard, die in beroep gaat.

Veel details zijn er niet geweten over de zaak, die Alpecin-Deceuninck gisterennamiddag wereldkundig maakte.

Een dag later volgde een nieuw statement met een reactie van Robert Stannard. Die stelt dat de feiten die hem verweten worden meer dan 4 jaar teruggaan, hij ontkent ook elke schuld.

"Ik ben door de Internationale Wielerunie (UCI) geïnformeerd dat ze vindt dat ik meer dan 4 jaar geleden een inbreuk op de antidopingregels heb gepleegd."

"Ik heb nooit bewust gebruikgemaakt van een verboden substantie en zal dus vragen dat mijn zaak voor het antidopingtribunaal van de UCI komt."

"Ik kan niet wachten om mijn verdediging te voeren. Ik ben ervan overtuigd dat ik vrijgepleit zal worden en dat ik mijn carrière zal kunnen voortzetten."

"Jammer genoeg geen WK"

Stannard zat in de Australische selectie voor de WK-wegrit nu zondag. Maar na de bekendmaking van het nieuws zette Alpecin-Deceuninck hem op non-actief. "Jammer genoeg betekent die voorlopige schorsing dat hij niet zal kunnen deelnemen", kondigde de Australische wielerbond aan.

"Wij noteren dat Stannard rigoureus de motieven voor de voorlopige schorsing verwerpt en dat hij de intentie heeft om in beroep te gaan."

Stannard werd eind 2018 prof bij Mitchelton-Scott, waarna hij in 2022 bij Alpecin-Deceuninck belandde. Daar loopt zijn contract eind dit jaar af.

Gerelateerd: