Ga naar de inhoud

AG2R-Citroën zet Alex Baudin (22) voorlopig aan de kant na tramadolgebruik

 di 1 augustus 2023 12:49
" "
Alex Baudin (22) werd in de giro betrapt op tramadol. De UCI beschouwt dat nog niet als doping.

De Franse renner Alex Baudin (22) mag voorlopig niet koersen. Zijn team AG2R-Citroën houdt hem tijdelijk van de fiets, omdat hij positief getest heeft op de pijnstiller tramadol tijdens de Giro. Dat is een overtreding van de medische regels van de UCI, waardoor die hem gisteren uit de uitslag schrapte.

Een dag na de sanctie door de internationale wielerbond kwam AG2R Citroën Team met een korte mededeling: "AG2R Citroën heeft kennis genomen van de beslissing van de UCI om Alex Baudin te diskwalificeren voor de Giro d'Italia, nadat de aanwezigheid van tramadol bij de renner na de 17e etappe van de Giro ontdekt was", klinkt het in het persbericht.

"De ploeg is een van de oprichters van de Mouvement pour un Cyclisme Crédible (MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport) en pleit voor de beoefening van de wielersport in overeenstemming met sterke ethische regels, waarbij de reglementen van de UCI en MPCC strikt nageleefd moeten worden."

Het tramadolgebruik is een overtreding van de medische regels van de UCI, maar het is geen overtreding van het antidopingreglement. De pijnstiller staat sinds 2019 op de zwarte lijst van de UCI, maar is pas vanaf 1 januari 2024 verboden door het Wereldantidopingagentschap WADA.

29e in Clasica San Sebastian

Omdat het de eerste overtreding van Baudin is, mocht de Fransman normaal gezien blijven uitkomen in wedstrijden. Zo werd hij zaterdag nog 29e in de Clasica San Sebastian.

Door het pijnstillergebruik kreeg de nummer 73 uit de Giro een geldboete en volgde een diskwalificatie voor de Italiaanse grote ronde, maar die kan hij weliswaar nog aanvechten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: