Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Felix Gall, ontdekking in de Tour na "moeilijke jaren": "Iedereen heeft zijn eigen pad"

 do 20 juli 2023 11:48
Felix Gall komt als eerste boven in Courchevel.
Felix Gall won gisteren de etappe naar Courchevel.

De grootste ontdekking van deze Tour de France is ongetwijfeld Felix Gall. De jonge Oostenrijker, 25 is hij nog maar, won gisteren de koninginnenrit van zijn allereerste Tour. In Vive le Vélo blikte hij terug op de fantastische weken én gaf hij nog een doel voor de rest van de Tour. 

Felix Gall won gisteren de zwaarste rit van deze Tour de France, al had hij dat in de ochtend niet verwacht: "In de bus zei ik dat ik me te ontspannen voelde. Ik was bang dat de mentale focus er niet zou zijn, al voelden mijn benen geweldig aan."

 

"Ik geloofde ook pas op 75 meter van de streep dat ik zou winnen. Het gat met de achtervolgers was steeds slechts rond de 15-20 seconden, dat had best wat meer mogen zijn. Ik was dus bang dat ik nog ingehaald zou worden. Toen ik dan uiteindelijk toch over de streep kwam, was ik erg emotioneel."

Ik was bang dat de mentale focus er niet ging zijn, al voelden mijn benen geweldig aan

Felix Gall

De persverantwoordelijke van de ploeg verklaarde dan ook dat Gall in shock was toen hij bovenkwam. De Oostenrijker beaamt dit: "Logisch ook. Als iemand me aan het begin van het seizoen had verteld dat ik zowel in de Tour als in de Ronde van Zwitserland een rit zou winnen, had ik ze nooit geloofd."

 

Gall, die van het jaar van onder andere Pogacar en Hirschi is, komt dus wel iets later op de voorgrond dan zijn leeftijdsgenoten. Hijzelf ziet hier geen problemen in.

 

"We zijn allemaal slechts mensen, dus het is moeilijk om te zeggen waarom we soms op hoog niveau rijden en soms niet. Vorig jaar kwam ik aan in dit team, sindsdien heb ik meer vertrouwen en volgens mij is dat het belangrijkste."

 

"Vroeger had ik regelmatig last van kleine zaken zoals verkoudheden, dat is dit jaar weg. Hierdoor kan ik consistenter mijn niveau halen, wat de laatste jaren moeilijker was."

Vroeger had ik vaak kleine dingen voor zoals verkoudheden, dat is dit jaar eindelijk weg

Felix Gall

In 2015 werd Gall wereldkampioen bij de junioren in Richmond. De jaren nadien waren soms moeilijker door de hoge verwachtingen die deze wereldtitel met zich meebracht.

 

"De wereldtitel was toen al een grote verrassing. Erna ontwikkelde ik me ook niet zoals ik wilde, dus het waren echt wel moeilijke jaren. Dan moet je jezelf eraan herinneren dat iedereen zijn eigen pad heeft."

 

Gall deelt de kamer met Stan Dewulf, en ook Oliver Naesen zit bij hem in het team. "Ze hebben erg veel ervaring, en als je koerst in België voel je ook dat de passie voor wielrennen er heel puur is. Het is erg belangrijk om mensen van België in je ploeg te hebben."

 

Ook met medeklimmer Ben O'Connor komt Gall goed overeen, zo getuigt hun knuffel na de aankomst. "Ben heeft fantastisch werk geleverd, iedereen was heel emotioneel. Het duurde ons 2,5 weken om de overwinning binnen te halen, dan doet het deugd als het lukt."     

Het duurde ons 2,5 weken om de overwinning binnen te halen, dan doet het deugd als het lukt

Felix Gall

Al zal Gall nog niet op zijn lauweren rusten, want de Oostenrijker staat slechts 6 punten achter Giulio Ciccone in het bergklassement. "Ik denk er op dit moment nog niet echt aan, ik wil gewoon van deze overwinning genieten. Het management heeft wel al laten vallen dat ze me graag in de bollentrui op het podium zien in Parijs." 

Gerelateerd: