Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Doe mee met de tourmanager 2024!
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Vingegaard beter in 3e week, maar Pogacar wint vaker: de vorige onderlinge tijdritduels ontleed

 di 18 juli 2023 06:25
Pogacar en Vingegaard geven elkaar geen duimbreed toe in deze Tour.
Pogacar en Vingegaard geven elkaar geen duimbreed toe in deze Tour.

Van een verschil van 17 seconden naar 10 seconden: Tadej Pogacar kon in week 2 slechts minimaal knabbelen aan zijn achterstand op gele trui Jonas Vingegaard. Zorgt de tijdrit vandaag wel voor grotere verschillen? Op basis van hun onderlinge resultaten in eerdere (Tour-)tijdritten belooft het alvast een nieuwe intense tweestrijd te worden. 

Zelden was de strijd om de gele trui zo spannend als dit jaar. Na 15 ritten in lijn, met daarbij een pak bergritten, is het verschil tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar slechts 10 seconden.

 

Ze geven elkaar dus geen duimbreed toe in de ritten in lijn: dan maar in de enige tijdrit van deze Tour? 

 

Met een afstand van goed 22 kilometer over een 600-tal hoogtemeters bevat het parcours een afwisseling tussen vlakke stukken op de grote molen en steile pentes tot meer dan 10%. 

 

In wiens voordeel is dat (beperkte) werk tegen de klok dit jaar dan? Wat zeggen de eerdere onderlinge resultaten tussen Vingegaard en Pogacar in tijdritten? 

Wiel in wiel kwamen Pogacar en Vingegaard zaterdag en ook zondag over de streep.

2-2 in Tourtijdritten

9 keer eerder kwamen de Deen en de Sloveen elkaar tegen in tijdritten, waarvan 4 keer in de Ronde van Frankrijk. 

 

Daarin is de koek mooi verdeeld tussen de 2 grote tenoren van deze Tour. Zowel in 2021 als in 2022 wonnen ze elk een onderling duel tegen de klok. 

 

Telkens won Pogacar de confrontatie in de eerste week: in 2021 won hij de vlakke tijdrit over 27,2 km in rit 5, waar Vingegaard 3e eindigde op 27". Vorig jaar was Pogacar in Kopenhagen 8 tellen sneller dan Vingegaard in de openingstijdrit. 

 

Even vaak draaide de huidige gele trui de rollen om in de tijdritten in week 3 van de Tour. 

 

2 jaar geleden werd Vingegaard 3e in de tijdrit op de voorlaatste dag over 30 km, Pogacar had de 8e tijd op 25" van de Deen. 

 

In 2022 eindigde Vingegaard 2e na zijn Jumbo-ploegmakker Wout van Aert op dag 20, Pogacar gaf 8 seconden toe over een afstand van dik 40 km. 

  Jonas Vingegaard Tadej Pogacar
Tour 2021: rit 5 3e 1e
Tour 2021: rit 20 3e 8e
Tour 2022: rit 1 7e 3e
Tour 2022: rit 20 2e 3e

1-3 in andere WorldTour-koersen

Het verschil tussen Vingegaard en Pogacar in de andere confrontaties in WorldTour-koersen is wel duidelijk in het voordeel van de Sloveen. 

 

Bij hun eerste ontmoeting op het hoogste niveau, als neoprofs in de Ronde van het Baskenland in 2019, was Pogacar de sterkste op een 18e plaats. Vingegaard eindigde op een twintigtal seconden als 43e. 

 

2 jaar later sloeg de renner van Team Jumbo - Visma terug in de openingstijdrit van de Ronde van het Baskenland. Vingegaard werd 3e, Pogacar volgde 10 seconden later op plek 5. 

 

Het tussendoortje in de UAE Tour eerder dat seizoen draaide uit in het voordeel van de renner van UAE Team Emirates. Pogacar finishte er als 4e in de korte en biljartvlakke tijdrit, Vingegaard 13e op 19 tellen.

 

Vorig jaar was ook Tirreno-Adriatico het decor van een duel Pogacar-Vingegaard. Met andermaal de Sloveen als winnaar: in de korte openingstijdrit eindigde hij 3e, Vingegaard maar liefst 27e op ruime achterstand.

  Jonas Vingegaard Tadej Pogacar
Ronde van het Baskenland 2019: rit 1 43e 18e
UAE Tour 2021: rit 2 13e 4e
Ronde van het Baskenland 2021: rit 1 3e 5e
Tirreno-Adriatico 2022: rit 1 27e 3e

3-6 in totaal

Met nog één treffen bij de beloften meegerekend, tijdens de proloog van de Vredeskoers in 2018, komt de totaalstand op 3-6 in het voordeel van Pogacar. 

 

De Sloveen lijkt zo aanzienlijk in het voordeel tegenover de Deense gele trui, maar in tijdritten in de Tour houden ze elkaar perfect in evenwicht. 

 

Bovendien won Vingegaard beide confrontaties in de 3e Tourweek, al ging het toen wel om tijdritten van 30 en 40 kilometer.

 

Het belooft alvast een nieuw duel te worden op het scherpst van de snee tussen Vingegaard en Pogacar, dat écht beide kanten op kan gaan.

Gerelateerd: