Vanthourenhout verklaart "luxekeuze" voor 3 speerpunten: "Optie om zowel offensief als defensief te koersen"

 ma 17 juli 2023 16:26
Wout van Aert, Remco Evenepoel en Jasper Philipsen: alle drie kanshebber.

Niet één, maar drie kanshebbers op de regenboog. De Belgische selectie voor het WK wegwielrennen in Glasgow puilt uit van renners in topvorm. Remco Evenepoel, Wout van Aert en Jasper Philipsen zetten bondscoach Sven Vanthourenhout in een luxezetel. Al moet hij het winnende recept nog neerpennen: "We kunnen verschillende plannetjes uitspelen."

"Het ging vrij vlot", zegt Sven Vanthourenhout met de lach na de bekendmaking van zijn WK-selectie.

 

Met Remco Evenepoel, Wout van Aert en Jasper Philipsen beschikt de bondscoach over drie speerpunten van wereldniveau.

 

"Een luxe", weet hij. "Het geeft ons de optie om zowel offensief als defensief te koersen in Glasgow."

 

"Remco is iemand die je sowieso vol moet laten gaan. Wout zijn rol gaat heel hard afhangen van de concurrentie. En mocht het een sprint worden, kan Jasper – die een hele koers alles kan ondergaan – zijn kans krijgen."

Mag Jasper Philipsen een poging wagen op het WK?

Eerlijkheid bepaalt

Wie tussen de lijnen leest, merkt op dat Wout van Aert tussen twee plannetjes zweeft. Een sprong van ver is het handelsmerk van de wereldkampioen, in de Tour etaleerde Philipsen zijn ongenaakbaarheid in de sprint.

 

"Ik wil benadrukken dat het een stevig, moeilijk te controleren parcours is in Glasgow", zegt Vanthourenhout erover. "Er zijn sterke beren nodig om dat te overleven."

 

En dus heeft het geen zin om nu iedereen al een vaste rol mee te geven. "Eerlijkheid zal de bovenhand nemen. Op voorhand kun je erover praten, maar de koers zal bepalen wie zal sprinten. Wie beschikt over het paar frisse benen, zal de sprint voor zijn rekening nemen."

 

Wel zeker: "Met z'n tweeën sprinten is niet de bedoeling."

Het is belangrijk dat ze allemaal met hetzelfde doel naar Glasgow trekken: de koers winnen.

Sven Vanthourenhout

De bondscoach waarschuwt ook dat er meer is dan de drie tenoren: "Ik moet ze alle negen op één lijn krijgen. Het is belangrijk dat ze allemaal met hetzelfde doel naar Glasgow trekken: de koers winnen."

 

Daarom haalde hij ook nieuwkomer Frederik Frison bij de ploeg. "Een heel vaak onderschatte renner", meent Vanthourenhout. "Een echte teamspeler die zich 200% zal smijten voor het team en waar ik alleen maar positieve signalen over ontvang bij de rest van de selectie."

 

Is die negenkoppige selectie zo sterk, dat alles minder dan de wereldtitel als een mislukking zou aanvoelen?

 

"Ik ga ontgoocheld zijn als we de wereldkampioenentrui niet kunnen verdedigen", geeft Vanthourenhout toe. "Maar we mogen vooral niet ontgoocheld zijn door onze manier van koersen."

Frederik Frison is er voor het eerst bij in de Belgische selectie.
Gerelateerd: