Ga naar de inhoud

Jonge Red Flames zijn klaar voor EK U19 in eigen land: "We mogen hoopvol zijn"

 ma 17 juli 2023 08:58
De U19 Red Flames spelen het EK in eigen land.
De U19 Red Flames spelen het EK in eigen land.

België is de komende twee weken gastheer voor het EK voetbal U19 voor vrouwen. De jonge Red Flames zijn erop gebrand om voor eigen volk een goed figuur te slaan. "We hebben de voorbije weken heel veel progressie gemaakt", blikt voormalig Red Flame Heleen Jaques, nu assistent-coach bij de Belgische U19, vooruit op het toernooi.

Tussen 18 en 30 juli strijden 8 landen in België om de Europese titel bij de U19. Het is de eerste keer dat ons land een internationaal vrouwentoernooi organiseert.

 

Het stadion van OH Leuven is het decor voor de openingsmatch en de finale en ontvangt tussendoor nog 2 groepsmatchen. Voorts wordt er ook gevoetbald in Tubeke en La Louvière.

 

De jonge Red Flames van bondscoach Xavier Donnay zitten in een zware poule met Duitsland, Nederland en Oostenrijk. Toch leeft stiekem de hoop dat de Belgen zich met de steun van de thuisfans naar de halve finales kunnen knokken.

In een toernooi heb je ook altijd een beetje geluk nodig, maar als we voortgaan op de ingeslagen weg, mogen we hoopvol zijn.

Heleen Jaques

"We hopen in eerste instantie op een overwinning", blikt assistent-bondscoach Heleen Jaques vooruit bij Sporza. "We willen ons eigen spel spelen en voortbouwen op de stappen die we aan het zetten zijn en dan zien we wel."

 

"In een toernooi heb je ook altijd een beetje geluk nodig, al dwing je dat zelf ook wat af. Maar als we voortgaan op de ingeslagen weg, mogen we hoopvol zijn."

 

"Met Duitsland en Nederland treffen we 2 buurlanden, dat worden sowieso beladen wedstrijden met veel intensiteit. En Oostenrijk heeft een heel sterke lichting. Het zijn 3 matchen om naar uit te kijken. We zijn niet bang om ons met hen te meten."

"Enorm geëvolueerd als groep"

Niet elke generatie kan bij de jeugd een EK spelen, laat staan in eigen land. Hoe bijzonder is dat voor deze ploeg? "Toch heel speciaal", beaamt Heleen Jaques.

 

"Hopelijk kunnen onze supporters het nog wat specialer maken. De steun van de fans kan je echt naar een hoger niveau tillen. Wij willen mooie dingen laten zien. Hopelijk lukt dat ook."

 

De voorbereiding van Red Flames was alvast op topniveau: al 6 weken lang wordt de groep klaargestoomd voor dit toernooi. "De federatie heeft ons alle kansen gegeven en niets in de weg gelegd om dit EK voor te bereiden", zegt Jaques.

 

"We hebben de voorbije weken zeer hard gewerkt en heel veel progressie gemaakt. Als groep zijn we enorm geëvolueerd. We kijken allemaal heel hard uit naar dit toernooi."

 

Volgers van de Lotto Super League in ons land zullen trouwens heel wat bekende gezichten zien bij de jonge Flames. Bijna alle speelsters zijn al aan de slag bij clubs in eerste klasse.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
selectie u19
Anisa Ademi (Standard) Loredana Humartus (Standard)
Valesca Ampoorter (OHL) Lore Jacobs (Anderlecht)
Alixe Bosteels (Gent) Caitlin Lievens (Club Brugge)
Rania Boutiebi (Club Brugge) Amy Littel (Westerlo)
Jorijn Covent (Club Brugge) Enora Mattè (Standard)
Thirsa De Meester (Genk) Lise Musique (Standard)
Marie Detruyer (OHL) Marine Rosala (Standard)
Nia Elyn (Gent) Ines Van Gansbeke (Gent)
Nadège François (Standard) Luna Vanhoudt (Genk)
Karlijn Helsen (Gent) Véronique Zang Bikoula (Anderlecht)

Red Flames op EK U19

wedstrijden in groep A
Duitsland Oostenrijk 6-0
België Nederland 0-3
België Duitsland 0-2
Oostenrijk Nederland 1-0
Oostenrijk België 3-3
Nederland Duitsland 3-1
stand in groep A
    M W G V +/- ptn
1. Nederland 3 2 0 1 +4 6
2. Duitsland 3 2 0 1 +6 6
3. Oostenrijk 3 1 1 1 -5 4
4. België 3 0 1 2 -5 1

De top nummers 1 en 2 uit de 2 poules stoten door naar de halve finales.