Ga naar de inhoud

De Tourmanager-ploeg van Tim Declercq: "Had eerst Van Aert niet en ik ben ook Jakobsen bijna vergeten"

 za 1 juli 2023 10:29

Een veelwinnaar op de weg is hij niet. Maar een spelletje Tourmanager winnen van zijn ploeggenoten is een must voor Tim Declercq. De gouden helper van Soudal-Quick Step moest aan de vooravond van de Tour nog heel wat sleutelen aan zijn ploeg. Dat door bedenkingen rond Wout van Aert en ... een ploegmaat die hij over het hoofd zag.

De grootste geheimhouding tot het allerlaatste moment is vereist. Want bij Soudal-Quick Step is de Tourmanager een topcompetitie op het scherp van de snede.

 

Al is het weinig verrassend dat Tim Declercq als kopman van de ploeg Julian Alaphilippe als topfavoriet naar voren schuift voor het openingsweekend in het Baskenland.

 

"Ik moet vertrouwen tonen in de ploegmaats. Dat helpt misschien om nét dat tikkeltje harder te gaan. Alaphilippe had in het verleden een patent op die eerste afspraak met het geel. In de Dauphiné zag ik ook goede signalen, dus ik ben meer dan hoopvol."


En zoals in elke goede Tourploeg die naam waardig zijn ook Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard deel van de selectie. "Al zullen 99% van de mensen hen hebben", lacht Declercq. "Ik reken meer op Jai Hindley als derde man voor het podium. En voor mijn punten."

Van Aert moet er gewoon in, zelfs al rijdt hij maar de helft.

Tim Declercq

Opvallend: El Tractor deed al een transfer vóór de Ronde van Frankrijk begon. Eerst had hij Wout van Aert niet in zijn ploeg, maar hij bedacht zich om "De Grote Drie" van het veldrijden samen te brengen.


"Omdat ik dacht dat hij misschien de Tour vroeger zou verlaten", geeft de man van Soudal-Quick Step zijn hersenspinsels mee.

 

"Maar hij moet er gewoon in, zelfs al rijdt hij maar de helft. Hij is een gewoon een zekerheid op punten."


En als hij afstapt: "Ga ik voor de man in de bolletjestrui als waardige vervanger."

Vertrouwen in Uno-X, niet in Jakobsen?

Een voorliefde voor het Scandinavische blok heeft hij niet. "Maar Uno-X levert gewoon goed werk. Vooral Traeen vond ik een koopje, Gregaard is wel verlekkerd op de bolletjestrui en ook Abrahamsen is een goedkope en solide optie."


Een rondje renners met een goede return on investment aanstellen van de bovenste plank. Dat om ook enkele knallers in de sprint aan de start te brengen. En dan volgt de plotse "Oei"...


"Ik ga nog snel moeten sleutelen aan mijn ploeg, want er is iets misgegaan", zegt Declercq met lichte paniek in zijn stem. De gouden helper is zijn ploeggenoot Fabio Jakobsen vergeten.


"Met zodanig veel te veranderen ... Jakobsen is de nummer 1 van de sprinters, dus zal Dylan Groenewegen plaats moeten ruimen in mijn team." Jasper Philipsen mag als landgenoot wél blijven in 16-koppige equipe.

Ik heb mezelf ooit eens genomen en er een doel van gemaakt om punten te pakken, maar nu wil ik enkel de ploeg helpen.

Tim Declercq

Tot slot koos Tim Declercq niet voor een derde Quick Stepper. En dus ook niet voor zichzelf. "Ik ben niet echt de man die zelf veel prijzen pakt", grinnikt hij.

 

"Ik heb mezelf ooit eens genomen en er een doel van gemaakt om punten te pakken, maar nu wil ik enkel de ploeg helpen."


"En uiteindelijk vond ik mezelf ook te duur ... 3 miljoen is net dat miljoentje te veel. Dat kan ik elders zeker wel gebruiken."


Wat de motivatie om de ploeggenoten te kloppen al niet teweeg kan brengen.

Gerelateerd: