Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De Tourmanager-ploeg van Maarten Vangramberen: "Ik geloof heel hard in Maxim Van Gils"

 wo 28 juni 2023 13:30

"Vanvlamberen", zo luidt de originele naam die onze reporter bedacht heeft voor zijn ploegje in Sporza Tourmanager. Of hij met zijn team ook veel punten zal pakken, weten we pas over 3 weken. Maar er zit wel Belgisch getint tactisch plan achter. 

Maarten Vangramberen zakt vrijdag af naar Bilbao voor de start van de Ronde Van Frankrijk. Hij zal tijdens de Tour te zien zijn in Vive Le Velo en de journaals. Wie is er dan ook beter geplaatst dan onze reporter om een mooie ploeg samen te stellen? 

 

Al wil hij zichzelf niet de grote Tourmanager-specialist noemen, integendeel. 

 

"Ik ben niet iemand die het allemaal tot in detail ligt uit te vlooien. Ik wil vooral een sympathieke ploeg samenstellen", dekt hij zichzelf meteen in. 

 

Maar Maarten Vangramberen heeft wel een tactiek.

 

"Het Belgische wielrennen zit al langer in de lift en we zijn het op een na meest vertegenwoordigde land. Dus ik ben voor een Belgisch getinte ploeg gegaan. Ik ga de komende weken natuurlijk ook veel Belgen interviewen, dus ik hoop dat de sympathie wederzijds is."

Het Belgische wielrennen zit al een tijdje in de lift. Ik ben dan ook voor een Belgisch getinte ploeg gegaan. 

Maarten Vangramberen

De dagenlange voorbereiding op de Tour de France heeft wel een groot voordeel. Maarten kent het rittenschema intussen heel goed en weet als geen ander wel type renner zal komen bovendrijven. 


"Het is een Tour voor klimmers. Een van de zwaarste sinds eeuwen. Voor pure sprinters zijn er niet te veel kansen."

 

(lees voort onder de foto van Maarten zijn team)

Mix van grote kanonnen en Belgen

Vandaar de keuze voor Tadej Pogacar én Jonas Vingegaard

 

"Ik verwacht meteen vuurwerk in het Baskenland. De eerste 2 ritten doen mij al meteen denken aan een mini Luik-Bastenaken-Luik. Daar gaan de klassementsmannen zich roeren. Die mannen gaan van dag 1 alert moeten zijn.

 

"De Bask Peio Bilbao heb ik er om die reden ook in gestoken. We starten in die regio. Bilbao zal zich willen smijten. Die eerste ritten zijn op zijn lijf geschreven."

 

"Wout van Aert en Mathieu van der Poel zullen de eerste etappe ook met stip hebben aangeduid. Van der Poel is aan een superseizoen bezig en is nog nooit zo goed geweest. Hij heeft een eitje te pellen met de Tour. Je voelt gewoon aan je kleine teen dat hij top is. Het zou me niet verbazen dat hij meteen geel pakt."

Het zou me niet verbazen als Mathieu van der Poel meteen geel pakt.

Maarten Vangramberen

Een andere naam die opvalt in het team van Maarten Vangramberen is Maxim Van Gils.

 

"Hij debuteert in de Tour en zou wel eens een van de revelaties kunnen worden. De renner van Lotto-Dstny was dit seizoen 8e in de Waalse Pijl, 11e in Luik en 7e in de Amstel. Hij werd ook al eens 12e in San Sebastian. Van Gils is explosief en super gemotiveerd voor zijn eerste Tour."

 

"Ik had ook Dylan Teuns willen pakken, maar dan kwam ik in budgettaire problemen."

 

"Jordi Meeus en Jasper Philipsen zijn 2 Belgische sprinters waar ik hard in geloof. De andere Belgen zijn Campenaerts en Cras. Ik geloof niet in Franse ploegen, maar Cras kan wel klimmen."

 

"En dan heb ik nog 3 mannetjes van het debuterende Uno-X. De eerste van de drie die ik op mijn blad zette was Søren Wærenskjold. Dat is een steengoede renner die ook kan tijdrijden."

 

"Ik heb er ook mee te doen. Ik zat op de motor toen hij viel in Kuurne. Zijn flank lag helemaal open, maar hij heeft toch nog een goed voorjaar gereden. Wærenskjold heeft een gigantische motor. En dat is cruciaal in deze Tour, want die is zo zwaar dat herstelvermogen belangrijk is."

Gerelateerd: