Ga naar de inhoud

Ex-coach Philip Mestdagh geniet van titel Cats: "Jonge bankzitters brachten ontbrekende vleugje agressiviteit"

 di 27 juni 2023 07:45

De Belgian Cats hebben de harten van fans in heel België, en met uitbreiding Europa veroverd met hun langverwachte Europese titel. En niemand begrijpt beter wat dit succes betekent voor het team dan Philip Mestdagh, de oervader van deze generatie Cats. Maar kan Mestdagh, ondanks zijn vertrek als bondscoach, nog volop genieten van dit succes?

Onder Philip Mestdagh zijn leiding liet deze generatie Cats zich voor het eerst zien op internationaal niveau, en sindsdien zijn de Cats niet meer weg te denken op het hoogste niveau. 

"Het is geweldig om te zien!", zegt Mestdagh enthousiast, die twee jaar geleden vertrok bij de Belgian Cats.

 

"Ik ben ontzettend blij voor alle speelsters waarmee ik heb samengewerkt en met wie ik nog steeds een sterke band heb. Ook ben ik blij voor de mensen van de coaching staf. Ik heb regelmatig contact met bondscoach Rachid Méziane, dus ik gun het hen zeker."

Ze kruipen elke avond bij elkaar op de kamer, spelen UNO en kletsen wat.

ex-bondscoach Philip Mestdagh

Het geheim van de Cats op weg naar de titel? "De sterke vriendschap, die ze al van jongs af hebben", vindt Mestdagh.

 

"Ze kruipen elke avond bij elkaar op de kamer, spelen UNO en kletsen wat. Dat zie je veel minder bij andere landen. En dit reflecteert zich ook op het veld, waar de Cats net dat extra stapje meer zetten."

 

Alleen is dat hechte groepje vriendinnen ook de iets oudere basis, die op cruciale momenten het zelf voor elkaar moest krijgen. "Geen uniek probleem", maakt de coach er zich geen zorgen om. "Vrijwel alle teams moeten daarmee afrekenen."

 

"Het is opvallend hoe de jongere speelsters wél het ontbrekende vleugje agressiviteit toevoegen aan het spel, vooral in de verdediging. Ze tonen een over-mijn-lijkmentaliteit, iets wat we in het verleden misten."

 

"Ik hoop dat ze bij hun buitenlandse clubs de volwassenheid kunnen ontwikkelen die nodig is voor de Olympische Spelen. Daar moeten ze de volgende stap zetten en een medaille veroveren."

Ex-coach Philip Mestdagh gunt Cats triomf: "Jonge bankzitters brengen ontbrekende vleugje agressiviteit"

Gerelateerd: