Rijzende ster Oier Lazkano kan Jonathan Castroviejo nét niet van een 6e Spaanse tijdrittitel houden

 vr 23 juni 2023 17:00
Castroviejo
3 lachende gezichten op het podium van het Spaans kampioenschap tijdrijden.

De meeste nationale titels in het tijdrijden zijn al uitgedeeld, maar ook op vrijdag waren er nog enkele medailles te winnen, zoals onder meer in Spanje en Duitsland.

13 jaar verschil in leeftijd, 3 seconden verschil aan de finish: dat was het verdict van het Spaans kampioenschap tijdrijden. Het duel werd beslist in het voordeel van ouderdomsdeken Jonathan Castroviejo, die enkele tellen sneller was dan de veel jongere Oier Lazkano en zo zijn 6e Spaanse titel verovert.

 

We leerden Lazkano kennen in Dwars door Vlaanderen, waar hij ondanks zijn aanwezigheid in de vroege vlucht toch nog kon aanpikken bij de toppers en uiteindelijk zelfs tweede kon worden. De 23-jarige Lazkano is duidelijk van meerdere markten thuis.

Het was trouwens een uiterst spannend kampioenschap in Sevilla la Nueva, want Juan Ayuso viel net naast het podium, ook al was hij maar 8 seconden trager dan winnaar Castroviejo. Het brons ging naar Lluis Mas, die 2 tellen overhield op Ayuso.

 

Ook spannend was het op het Duits kampioenschap, waar Nils Politt voor het eerst als prof een tijdrit wist te winnen, waardoor hij - minstens voor enkele dagen - nu in het bezit is van de Duitse kampioenentrui op zowel de weg als in het tijdrijden.

Politt was 11 seconden sneller dan de vrij onbekende Miguel Heidemann. Maximilian Schachmann legde beslag op het brons, terwijl titelverdediger Lennard Kämna teleurstelde met slechts een 9e plaats. 

 

Andere tijdritkampioenen (mannen)

  • Portugal: João Almeida
  • Eritrea: Amanuel Ghebreigzabhier
  • Roemenië: Eduard-Michael Grosu
  • Japan: Yuma Koishi

Tijdritkampioenen (vrouwen)

  • Italië: Elisa Longo Borghini
  • Spanje: Mireia Benito
  • Duitsland: Mieke Kröger
  • Portugal: Ana Caramelo