Een burenduel op het scherp van de snede. De Belgian Cats willen tegen Frankrijk voor het eerst doorstoten naar een finale op een groot toernooi. Het gevoel dat het dit jaar zal lukken, leeft enorm in de groep. Ook bij de Cats die actief zijn in de Franse competitie: "We hebben geleerd uit het verleden, nu kan het."
"Ik zie die meisjes heel graag, maar morgen zijn we even geen vriendinnen."
Het mag duidelijk zijn: ploeggenoten of niet, morgen moet Frankrijk het volgende slachtoffer worden van de swingende Belgian Cats. Daar zijn Julie Allemand (Lyon), Kyara Linskens en Julie Vanloo (beiden Montpellier) het over eens.
"Ik kijk ernaar uit om dat ook eens mee te maken", vertelt Vanloo over de extra motivatie. "En ik wil echt niet een heel jaar aanhoren dat de Fransen hebben gewonnen."
Naamgenote Allemand blijft er koeler bij: "Of het nu mijn beste vriendin is of een onbekende die tegenover me staat: ik wil gewoon winnen. Op het veld is er geen vriendschap. En ook geen medelijden."
"Het wordt sowieso een stevige battle", concludeert Linskens.
Opboksen tegen sterk Frans basketbal
Aan motivatie geen gebrek bij de Cats. Ook met het vertrouwen zit het goed. Al weigeren ze hun tegenstander te onderschatten.
"Frankrijk is een heel fysieke en intelligente ploeg. Het speelt altijd mooi én sterk basket", weet Vanloo. "Het is belangrijk dat wij niet met hen meespelen. Niet 5 tegen 5 het duel aangaan, maar snel blijven passen. Dan wordt het moeilijk om ons te stoppen."
"Het speelde een zeer degelijke wedstrijd in de kwartfinale, maar ik denk niet dat Montenegro te vergelijken is met Servië. Die twee zijn toch andere koek. Als je het zo bekijkt, heeft Frankrijk gewoon gedaan wat het moest doen."
Ik heb het gevoel dat de groep geleerd heeft uit het verleden en dat het nu kan.
Onze zuiderburen missen ook twee belangrijke pionnen op dit Europees Kampioenschap. "Maar dat neemt niets weg van het sterke blok", waarschuwt Linskens voor onderschatting.
De center – die heerste op het veld tegen Servië – wil niets aan het toeval overlaten richting zoete revanche. "Het zal wel zijn dat we op revanche azen. Na overtime verliezen, doet pijn."
Een nieuwe openstaande rekening, sinds het EK van 2019, dus. Al lijken de Belgen vier jaar later ook die te gaan vereffenen.
"Ik heb het gevoel dat de groep geleerd heeft uit het verleden en dat het nu kan. Voor hetzelfde geld verliezen we morgen en gaan we back to reality. Maar ik heb het gevoel dat er iets veranderd is dit jaar", verzorgt Allemand het slotakkoord.