Toma Nikiforov (-100 kg) verliest kamp om brons in Grand Slam van Astana

zo 18 juni 2023 15:15
" "
Toma Nikiforov (archief).

België keert zonder medailles terug van het Grand Slam-judotoernooi in Astana, in Kazachstan. Toma Nikiforov kwam er het dichtst bij. De nummer 12 van de wereld tot 100 kilogram verloor de kamp om de derde plaats met ippon van de Kroaat Zlatko Kumric (IJF-29).

Toma Nikiforov maakte jacht op zijn 9e Grand Slam-medaille. Hij was vrij in de eerste ronde en rekende vervolgens af met de Rus Nijaz Bilalov (IJF-42), met een waza-ari, en de Kazak Islam Bozbajev (IJF-68), door bestraffingen.

In de halve finales was de Rus Matvej Kanikovski (IJF-24) te sterk. Nikiforov verloor door een hansoku-make (bestraffing).

Foubert en Chouchi in -90 kg

In de categorie tot 90 kg kwamen vandaag 2 Belgen in actie. Karel Foubert (IJF-58) en Sami Chouchi (IJF-65) zagen beiden hun parcours eindigen in de tweede ronde.

De 24-jarige Foubert opende met winst tegen de Est Klen Kristofer Kaljulaid (IJF-38), met ippon, alvorens te verliezen van de Oezbeek Otabek Toeraboev, de nummer 32 van de wereld in de categorie tot 100 kg. Turaboev haalde het met ippon.

De 30-jarige Chouchi klopte eerst de Georgiër Vladimir Achalkatsi, de nummer 80 van de wereld in de categorie tot 81 kg, met een waza-ari. In de tweede ronde was de Spanjaard Tristani Mosakhlishvili (IJF-31) te sterk met ippon.

Vrijdag greep Amber Ryheul (IJF-25) net naast het brons in de klasse tot 52 kg. Loïs Petit (IJF-82) ging er in de tweede ronde uit in de categorie tot 48 kg.