Ga naar de inhoud

West Ham-fans vechten na winst in finale met politie in Praag

De Tsjechische politie greep in, toen Engelse fans vuurpijlen afstaken.

Engelse supporters van West Ham United hebben zich afgelopen nacht in Praag misdragen, nadat ze de finale van de Conference League daar met 2-1 hadden gewonnen van Fiorentina. Ze schoten na afloop vuurpijlen af in de straten van de Tsjechische hoofdstad en gingen de confrontatie aan met de oproerpolitie.

Duizenden fans van West Ham doolden al van 's middags rond in Praag, zonder ticket voor de wedstrijd. Voor de match waren er al ongeregeldheden en moest de politie meerdere arrestaties verrichten.

Fiorentina-aanhangers hadden de Engelsen op een terras aangevallen, gewapend met riemen en kettingen. Tafels en stoelen vlogen in het rond en enkele mensen liepen verwondingen op.

Na de match vierden de West Ham-fans met vuurpijlen in de binnenstad. De Praagse politie greep in en ging over tot een bestorming, de supporters bekogelden de ordediensten met flessen en andere projectielen.

Projectiel raakt Fiorentina-aanvoerder

Tijdens de finale liep het ook even mis op het veld. Fiorentina-aanvoerder Cristiano Biraghi werd geraakt door een elektronische aansteker die vanuit de West Ham-tribunes werd geworpen.

De Hammers publiceerden nog voor het einde van de wedstrijd op de clubwebsite een statement waarin ze het gedrag van "een klein aantal individuen" veroordelen.

"Deze acties horen niet thuis in het voetbal en vertegenwoordigen op geen enkele manier de waarden van ons voetbal", zo klonk het. De club wil samenwerken met de politie om de daders te kunnen vatten. Voor hen wacht mogelijk een levenslang stadionverbod.

De Londense club veroverde woensdag haar eerste prijs in meer dan veertig jaar. De enige vorige Europese eindzege, in de Beker der Bekerwinnaars, dateert van 1965.