Ga naar de inhoud

Aartsvijanden worden beste vrienden: bocht van 180 graden zorgt voor fusie en frictie in internationale golf

"If you can't beat them, join them." In de Engelse taal bestaat een perfect gezegde voor de compleet onverwachte bocht die de PGA Tour en DP World Tour in het golf dinsdag maakten. De fusie met aartsvijand LIV Tour roept nog veel vragen op, maar zorgt hoe dan ook voor veel verschuivingen en fricties in de golfwereld.

"De PGA Tour, DP World Tour en PIF (Public Investment Fund) kondigen vandaag een historisch akkoord aan om het golfspel wereldwijd te verenigen."

 

Wie de golfsport wat volgt, viel dinsdag van zijn stoel toen hij of zij het persbericht over de fusie las. De drie grote circuits in het golf hebben totaal onverwacht een akkoord gevonden om samen een "commerciële entiteit" te vormen.

 

Wat dat precies betekent en hoe het eengemaakte circuit er in de toekomst concreet gaat uitzien, is voorlopig nog vaag.

 

Zo is nog niet duidelijk wanneer de eengemaakte tour van start zal gaan. Oktober, wanneer de PGA zich normaal opnieuw op gang trekt, lijkt vroeg dag. Mogelijk is het dus nog een jaar langer wachten.

 

Wat met de wereldranking, waarvoor de LIV Tour niet meetelde? Wat met de Ryder Cup, waar LIV-spelers niet aan mochten deelnemen? Zal de ploegencompetitie die de LIV-tour had geïntroduceerd, behouden blijven?

 

Heel veel vragen blijven.

Een wereldwijde tour

Zeker is dat de strijdbijl tussen PGA en DP World Tour enerzijds en PIF (dat de financier is van de LIV Tour) anderzijds begraven wordt.


Dat valt vrij letterlijk te nemen. Alle rechtszaken tegen elkaar worden geschrapt.

 

In plaats van een reeks toernooien in Noord-Amerika (PGA), voornamelijk Europa (DP World Tour) en een beetje overal (LIV), komt er door de fusie een wereldwijde tour, die alle topspelers overal tegen elkaar wil laten spelen.

 

Door de versnippering was dat enkel nog op major-toernooien het geval.

 

Het deelnemersveld van veel toernooien in Europa was door de versnippering uitgehold. Het succes van de LIV Tour in Australië had dan weer aangetoond dat de twee traditionele tours bepaalde delen van de wereld niet aanboorden.

Pijnlijke bocht van 180 graden

Sinds de oprichting van de LIV Tour in 2021 voerden de PGA en DP World Tour een open oorlog tegen de - door Saudi-Arabië gefinancierde - LIV Tour. De bocht van 180 graden van PGA en DP World Tour is op verschillende manieren erg pijnlijk.

 

Ten eerste voor de golfspelers die trouw bleven aan de PGA Tour (en in mindere mate DP World Tour). Zij zeiden neen tegen vele dollars om de overstap naar de  LIV Tour te maken. Het is evident dat zij zich letterlijk en figuurlijk bekocht voelen.

 

Er wordt nu gespeculeerd over een compensatie voor spelers die de PGA en DP World Tour wel trouw bleven en omgekeerd boetes voor wie langs de LIV-kassa passeerde, maar ook daar is nog geen beslissing over genomen.

 

Het was even wachten op een reactie van Rory Mcllroy en/of Tiger Woods, de uithangborden van.een nee-stem tegen de LIV Tour. Zij weerstonden volgens de geruchtenmolen aan de lokroep van honderden miljoenen dollars van LIV. 

 

Woensdag reageerde Mcllroy. Hij probeerde zichtbaar diplomatisch te blijven. "Als ik mijn eigen positie in deze even aan de kant zet, denk ik dat deze beslissing voor het grotere plaatje van golf goed zal zijn voor het professionele golf. Ik heb gemengde emoties natuurlijk."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Opeens niet meer onethisch?

Ook de geloofwaardigheid van de PGA Tour krijgt een flinke dreun na deze bocht. Twee jaar lang hamerde de PGA Tour op het onethische karakter van de LIV Tour.

 

Er werd verwezen naar de mensenrechten en persvrijheid in Saudi-Arabië en zelfs het aandeel van het land bij de terroristische aanslagen van 11 september 2001.

 

Het is de vraag in welke mate de positie van PGA-commissioner Jay Monahan, die altijd luid riep om "overlopers naar de LIV Tour" uit te sluiten, houdbaar zal blijven. Dat lijkt bijna uitgesloten.

Waarom gaat PGA overstag?

Het Saudische geld en het vooruitzicht om topspelers tegen elkaar te kunnen zien spelen, zijn niet de enige reden waarom de PGA Tour en DP World Tour overstag gingen.

 

Tegen de PGA Tour liep een rechtszaak omdat het een monopolie zou proberen uit te bouwen en golfers niet vrij zou laten kiezen waar ze hun beroep uitoefenen. Die zaak dreigde de PGA te verliezen.

 

De strijd met de LIV Tour zorgde ook voor een financieel opbod. Een opbod dat de PGA nooit kon winnen.

 

Meer zelfs: de PGA dreigde vooral te verliezen. In een poging de LIV Tour af te bluffen liet het onder meer prijzengeld stijgen, maar zag het de bankrekening steeds meer in het rood gaan. Die financiële zorgen zijn na de fusie helemaal van de baan.