Ga naar de inhoud

Ex-Lion Xavier Reckinger begint als assistent-bondscoach aan Pro League: "Opbouwplatform voor EK"

 wo 24 mei 2023 21:00
Xavier Reckinger is terug thuis bij de Red Lions.

Vrijdag trekt de Pro League hockey zich weer op gang. De Red Lions beginnen in Londen aan hun zomercampagne, met als hoofddoel het EK in augustus. Met voormalig Red Lion Xavier Reckinger is er een oude bekende opgedoken als nieuwe assistent. "Ik vraag me soms af wat ik die jongens nog moet bijleren."

"Voor mij voelt het als thuiskomen", vertelt Xavier Reckinger. De 39-jarige Antwerpenaar maakte als speler de volledige opgang van het Belgische hockey mee en was er met de Red Lions bij op de Spelen van 2008 en 2012.


Hij zwaaide af in 2017 en na zijn spelerscarrière verdiende hij zijn strepen als bondscoach bij de Duitse vrouwenploeg. Nu begint hij bij België als assistent-bondscoach aan een nieuw hoofdstuk.


"Het is speciaal, want ik heb nog met enkele jongens samengespeeld. Het is fantastisch om in de staf van je eigen land te kunnen zitten. Ik heb al enkele trainingen meegemaakt en het is een geweldige groep."


"Als ik de kleedkamer binnenkom vraag ik me soms af wat ik die spelers nog moet zeggen. (lacht) Die jongens hebben zoveel ervaring en hebben alles al gewonnen. Het is dus vooral een kwestie van begeleiden."

Kansen voor de jongeren

De komende weken wachten in de Pro League confrontaties met India en Groot-Brittannië. Hoe belangrijk worden die wedstrijden voor de Lions? "Een eerste piekmoment is het nog niet echt", verduidelijkt Reckinger.

 

"We zullen het eerste weekend met een anders samengestelde ploeg spelen. De Belgische competitie is immers nog maar net afgelopen en ook in Nederland moeten nog heel wat Belgen de play-offs betwisten. In Duitsland moet ook Vincent Vanasch nog aan de bak."

 

"Dat is mooi, want zo kunnen we veel jongere spelers in actie zien. Misschien starten we niet als de grote favoriet, maar ik verwacht dat de ervaren spelers die wel meegaan de boel wat zullen runnen."

Misschien zullen we niet starten als grote favoriet, maar ik verwacht dat de ervaren spelers die erbij zijn de boel wat zullen runnen.

Xavier Reckinger, assistent-bondscoach

"Er zijn niet zoveel momenten waarop de jonge gasten zich kunnen tonen. Er zullen dan ook veel jongens gretig zijn, met het oog op het EK en volgende zomer (met de Spelen van Parijs, red.)."


"Natuurlijk willen we alle wedstrijden winnen, dat zijn we ook verplicht aan onze status. Maar we willen deze Pro League vooral gebruiken als opbouwplatform richting EK."

Weerzien met oude bekende bij India

Met India treffen de Lions een tegenstander met een bekende coach: Craig Fulton, die tot vorig jaar nog assistent was bij België. Zijn opvolger in die positie is ... Xavier Reckinger.


"Dat is wel bijzonder. Fulton zal nu wel een ploeg tegenover zich krijgen die hij niet heel goed kent, maar hij zal erop gebrand zijn om ons te verslaan. India is al lang aan een opmars bezig en is een sterke tegenstander."


"Ik ben ook zeer onder de indruk van de progressie die Groot-Brittannië maakt. Het worden dus twee schitterende voorbereidingswedstrijden tegen twee toplanden."

Gerelateerd: