Ga naar de inhoud

Peulschil vergeleken met wat Messi zal verdienen? Dit zijn de lonen van Vanzeir en Benteke in de MLS

Hoeveel verdienen profvoetballers? Veel geld, dat is alvast geen geheim. Maar terwijl er in Europa altijd geheimzinnig gedaan wordt over spelerslonen zijn ze in de Amerikaanse voetbalcompetitie glashelder over wat spelers verdienen. Dit zijn de grootverdieners in de MLS, al zal Lionel Messi de top flink door elkaar schudden.

Benteke in top 10 van grootverdieners

Elk jaar na de eerste transferperiode publiceert de Major League Soccer Players Association (MLSPA), de spelersvakbond van de Amerikaanse voetbalcompetitie, de lonen van de spelers.

 

7.524.077 euro per jaar, basissalaris en bonussen inbegrepen, zoveel verdient Xherdan Shaqiri. De Zwitserse international van Chicago Fire is de best betaalde voetballer in de MLS.

 

Shaqiri wordt in de top tien gevolgd door een rist spelers uit Europa op retour. Eén daarvan is een Belg. Christian Benteke, spelend bij DC United,  prijkt op de negende plaats met zo'n  slordige 4.1 miljoen euro.

 

Iets verder op de ranking vinden we nog twee, ja twee, Belgen terug. Dante Vanzeir, is de best betaalde speler van de New York Red Bulls met 1.3 miljoen euro.

 

De laatse Belg is Logan Ndenbe van Kansas City. Met 365.000 euro behoort hij niet tot de grootverdieners, maar dat is toch niet slecht voor onbekende, 23-jarige speler, die tussen 2018 en 2020 dertien wedstrijden voor Oostende speelde.

Top 10 van best verdienende MLS-spelers
       
1. Xherdan Shaqiri (Zwi) Chicago Fire 7.5 miljoen euro
2. Lorenzo Insigne (Ita) Toronto FC 6.9 miljoen euro
3. Javier 'Chicharito' Hernandez (Mex) LA Galaxy 6.8 miljoen euro
4. Federico Bernardeschi (Ita) Toronto FC 5.8 miljoen euro
5. Sebastian Driussi (Arg) Austin FC 5.5 miljoen euro
6. Hector Herrera (Mex) Houston Dynamo 4.8 miljoen euro
7. Douglas Costa (Bra) LA Galaxy 4.1 miljoen euro
8. Luiz Araujo (Bra) Atlanta United 4.1 miljoen euro
9. Christian Benteke (Bel) DC United 4.1 miljoen euro
10. Josef Martinez (Ven) Inter Miami 4.0 miljoen euro

Transparantie en fair-play boven alles

Waar in het Europese voetbal alle ploegen als de dood zijn om salarissen van spelers openbaar te maken, is dat in de Verenigde Staten al lang geen issue meer.

 

Het idee erachter is dat er, dankzij deze transparantie, meer financial fair-play gegenereerd wordt. Iets waar in Europa ook al lang naar geijverd wordt.

 

Net zoals in de grote Amerikaanse sporten zoals NBA, NFL en NHL heeft ook de MLS sinds 2021 de salary cap, het salarisplafond, ingevoerd. 

 

Een speler in de MLS mag nog maximum 600.000 euro per jaar verdienen zonder bonussen zoals tekengeld of makelaarsloon. Uitzondering op die regel zijn de designated players. Elke club mag 3 spelers op de loonlijst hebben die niet onderhevig zijn aan die salary cap.

 

Deze uitzondering werd in het leven geroepen om toch nog sterspelers, vooral uit Europa, naar de Amerikaanse competitie te kunnen lokken en zo de eigen competitie beter te maken.

Xherdan Shaqiri, de grootverdiener in de MLS

Bekijk de salarissen van alle spelers in de tweet

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.