Wordt dit dan het jaar van Antwerp? Het sprookjesverloop tegen Club Brugge sterkte dat gevoel op de Bosuil en bij de buitenwereld. Kan één doelpunt, zoals dat van Vermeeren, het laatste duwtje zijn richting een historische titel? De inschatting van een psycholoog en ervaringsdeskunde.
Alsof het zo moest zijn.
Met zijn eerste profdoelpunt bezorgde uitgerekend jeugdproduct Arthur Vermeeren de Bosuil een delirium. Geloof ons vrij: niemand in Deurne-Noord die er nu nog aan twijfelt dat de titel naar Antwerp gaat.
Het deed ons spontaan terugdenken aan het kampioenenjaar van KAA Gent in 2015.
Ook toen stonden de sterren in de play-offs op één lijn voor de Buffalo's, met onder meer een late winnende treffer van Renato Neto in een thuisduel tegen Anderlecht – enkele uren eerder had hij boezemvriend Gregory Mertens verloren.
Weer die symboliek... en een teken van kampioenengeluk?
"Bij zo'n doelpunt in de slotseconden denk je daar wel aan ja", geeft Hannes Van der Bruggen, ex-middenvelder van Gent, toe. "Onbewust speelt dat in je hoofd. Alleen durf je het niet uit te spreken uit vrees om het te jinxen. En als iedereen erover praat, begin je het zeker te geloven."
Sportpsycholoog Jef Brouwers nuanceert: "Kampioenengeluk is een mythe. Het is vooral een kwestie van mentaliteit bij Antwerp. Het is een ploeg die strijdt tot de allerlaatste minuut dankzij de invloed van de coach en leiders zoals Alderweireld op het veld."
Geen peptalk meer nodig
En toch valt de impact van een heroïsche zege zoals die van zondagmiddag niet te onderschatten.
"Want zo kom je echt in een flow", weet Van der Bruggen.
"Soms kan je periodes hebben waarin je voelt: niemand gaat ons kloppen. Dat voelden wij toen en heeft Antwerp nu ongetwijfeld ook. De bekerfinale, de 9 op 9 in de play-offs..."
Dat ziet ook Brouwers: "Dit is een typisch voorbeeld van de winning mood. Daarin zie je bijna alleen maar de sterktes van je eigen ploeg en niet de zwaktes. Als coach moet je dan weinig doen om je ploeg te motiveren. Er is geen peptalk meer nodig."
"Je wil ook niet te veel benadrukken hoe goed het gaat", vult Van der Bruggen aan. "Want dan dreig je als ploeg misschien een beetje de voet van het gaspedaal te halen."
Al zal Mark van Bommel dat ongetwijfeld, net zoals Hein Vanhaezebrouck 8 jaar geleden, niet toelaten.
Kent het sprookje straks dezelfde afloop?