Ga naar de inhoud
kalender WRC 2023  
datum rally winnaar 2022 winnaar 2023
19-22/01 Monte Carlo Loeb Ogier
9-12/02 Zweden Rovanperä Tänak
16-19/03 Mexico - Ogier
20-23/04 Kroatië Rovanperä Evans
11-14/05 Portugal Rovanperä Rovanperä
1-4/06 Italië Tänak Neuville
22-25/06 Kenia Rovanperä Ogier
20-23/07 Estland Rovanperä Rovanperä
3-6/08 Finland Tänak Evans
7-10/09 Griekenland Neuville Rovanperä
28/09-1/10 Chili - Tänak
26-29/10 Europa - Neuville
10-13/11 Japan Neuville Evans
stand WRC 
  rijder auto punten
1. Kalle Rovanperä (Fin) Toyota 235
2. Elfyn Evans (GBr)  Toyota 191
3. Thierry Neuville Hyundai 184
4. Ott Tänak (Est) Ford 162
5. Sébastien Ogier (Fra) Toyota 114

Wereldkampioen Rovanperä demonstreert in Portugal, Neuville 5e na een technisch probleem

 zo 14 mei 2023 14:40
Kalle Rovanperä
Wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) vliegt naar de zege in het noorden van Portugal.

Wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) heeft net als vorig jaar de Rally van Portugal op zijn naam geschreven. Thierry Neuville (Hyundai) kreeg met pech af te rekenen. Hij viel op de slotdag nog terug naar de 5e plaats.

uitslag Rally van Portugal
1.  Kalle Rovenperä (Fin-Toyota) in 3u35'11"
2. Dani Sordo (Spa-Hyundai) + 54"
3. Lappi (Fin-Hyundai) + 1'20"
4. Ott Tänak (Est-Ford) + 2'04"
5. Thierry Neuville (Hyundai) + 8'22"

Rally van Portugal

14:38

Rally is een sport met ups en downs. Bij momenten is het een van de wreedste sporten ter wereld.

Thierry Neuville
14:26

Winst voor de wereldkampioen, Neuville valt terug naar plaats 5

Wereldkampioen Kalle Rovanperä (22) heeft zijn eerste zege van het seizoen beet. Bij afwezigheid van ploegmaat Sébastien Ogier domineerde de Finse Toyota-rijder de rally in het noorden van Portugal.


Dankzij de zege eist Rovanperä de eerste plaats in de WK-stand.


Thierry Neuville (34) had een baaldag. De rallyrijder uit de Oostkantons moest zich op de slotdag inhouden na een technisch probleem. 


Gisteravond kwam er al rook uit zijn Hyundai, vanochtend stak het probleem echt de kop op. Neuville verloor kostbare minuten en zakte van de derde naar de vijfde plaats. 

14:25
Thierry Neuville in actie met zijn Hyundai.
13:25
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13/05/23
20:48

Neuville blijft derde, Rovanperä demonstreert

Kalle Rovanperä (Toyota Yaris Rally1) rijdt ook na afloop van de tweede wedstrijddag van de Rally van Portugal aan de leiding.  De Finse wereldkampioen won zaterdag vijf van de zeven klassementsritten. Enkel pech lijkt hem nog de zege te kunnen kosten.

Achter Rovanperä bikkelen de drie Hyundai-rijders voor de twee resterende podiumplaatsen. Sordo beschikt over de beste kaarten. De Spanjaard won twee klassementsritten. Thierry Neuville is opnieuw over ploegmaat Esapekka Lappi naar de derde plaats geklommen.

Met nog vier ritten op zondag wordt het interessant met het oog op teamorders. Na de tegenslag in Kroatië moet Neuville zoveel als mogelijk punten scoren. Als hij Lappi weet voor te blijven, zou het wel eens kunnen dat Sordo naar het einde toe moet inhouden en niet enkel Neuville maar mogelijk ook Lappi, die beiden een volledig programma afwerken, zal moeten voorlaten.  

12/05/23
21:28

Neuville van 8 naar 3

Na afloop van de eerste wedstrijddag rijdt wereldkampioen Kalle Rovanperä (Toyota) aan de leiding. De jonge Fin won vrijdagnamiddag twee ritten, nam de leiding over van Ott Tänak (Ford) die lek reed en sluit de dag af met een voorsprong van 10.8 seconden op Dani Sordo (Hyundai). 

Thierry Neuville (Hyundai) is derde en heeft een achterstand van 26 seconden.

"Eigenlijk verliep alles volgens plan", zei de Belg aan de finish. "Soms was het gevoel er niet en kon ik gewoon niet pushen. Ik wilde dat wel doen maar het was niet mogelijk omdat ik anders van de baan zou zijn gegaan. Ik moest het dus wat kalmer doen. Naar morgen toe gaan we enkele aanpassingen aan de wagen doen waardoor we in staat zouden moeten zijn om meer te pushen."

WK-leider Elfyn Evans (Toyota) ging van de baan en moest opgeven. Zijn Toyota raakte daarbij zwaar beschadigd. Het is nog maar de vraag of Evans op zaterdag opnieuw van start kan gaan. 

Zaterdag worden er zeven klassementsritten gereden, waaronder de dubbele doortocht op Amarante, een rit van 37,24 km.


11/05/23
16:40

Nadat ik in Kroatië door mijn eigen fout de leiding verloor, wil ik er hier alles aan doen om te winnen.

Thierry Neuville
16:38

Neuville begint met 8e chrono

Thierry Neuville moest tevreden zijn met de achtste tijd. Bij zijn eerste doortocht was hij 0.1 seconden trager dan Tänak. Vervolgens duurde het een hele tijd vooraleer de Belg opnieuw aan de start kwam. Neuville speelde met de afstelling en reed bij zijn laatste doortocht lek.

 "Nadat ik in Kroatië door mijn eigen fout de leiding verloor wil ik er hier alles aan doen om te winnen", reageerde Neuville. "Maar het wordt een uitdaging. We mogen geen enkel probleem kennen en moeten lekke banden vermijden. Laat ons in eerste instantie morgen heelhuids door de ritten zien te komen zodat we een goede startpositie hebben voor zaterdag."

16:38
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:35

Evans wint shakedown

Elfyn Evans (Toyota Yaris Rally1) heeft de shakedown van de Rally van Portugal gewonnen. Evans was amper 0.1 seconden sneller dan Esapekka Lappi (Hyundai i20 N Rally1). Ott Tänak (Ford Puma Rally1) reed de derde tijd. De top vijf eindigde op nauwelijks 0.9 seconden van elkaar. 

De shakedown van de Rally van Portugal werd georganiseerd in Baltar. De deelnemers kregen een parcours van 4,61 km voor de wielen geschoven - wat niet echt representatief is voor wat de komende dagen volgt. Evans moest als WK-(co)leider als eerste van start. Bij zijn tweede doortocht reed hij de snelste tijd en was hij 3.9 sec sneller dan bij de eerste doortocht. 

"Het zal morgen niet zo makkelijk zijn. We weten hoe het er op deze droge klassementsritten aan toe zal gaan. We moeten er het beste van maken", zei Evans na afloop van de shakedown. Evans moet als WK-leider vrijdag opnieuw als eerste de baan op. Medeleider Sébastien Ogier rijdt een beperkt kampioenschap en past voor Portugal. Hij is begin volgende maand in Sardinië normaal wel aanwezig. 


16:34
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.