De play-offs staan voor de deur en dat verhoogt niet alleen de druk op de clubs, maar ook op de arbitrage. Discussies vallen niet te vermijden, maar de onvrede over het gebrek aan duidelijkheid en een lijn noopte de arbitrage om de violen gelijk te stemmen met de clubs. Of dat was toch de bedoeling.
Trainers en aanvoerders durven al eens te bekvechten in een stadion en op het veld, maar vandaag gingen ze het gesprek aan.
Net voor de play-offs werd een moment ingelast om de vele twistpunten te proberen weg te werken.
"Ze hebben enkele zaken toegelicht uit de grijze zone", legt Racing Genk-coach Wouter Vrancken uit. "Iedereen heeft zijn idee gegeven."
"Er zijn uiteraard discussies geweest over bepaalde situaties", vult Frank De Bleeckere, spreekbuis van de Belgische refs, aan. "Wij hebben naar hen geluisterd en zij naar ons. Dat was constructief."
Maar op de velden is die positieve sfeer er niet altijd. "Natuurlijk proberen we coherent te zijn", zegt scheidsrechtersbaas Bertrand Layec.
"We proberen een lijn te houden op basis van richtlijnen van de FIFA, IFAB en UEFA. Maar voor handspel blijft het een grote mate van interpretatie."
"We hebben overlegd en we hebben vastgesteld dat zelfs grote Belgische trainers en spelers soms een andere visie hebben."
Maar is het doel van het conclaaf geslaagd? "Voor ons is het, denk ik, nog altijd niet helemaal duidelijk", besluit Club Brugge-coach Rik De Mil.
"Nogmaals: hoe de scheidsrechters duidelijkheid proberen te scheppen, is heel positief. Maar eerlijk: de regels rond handspel in de zestien zijn nog altijd niet helemaal duidelijk."
"Perfectie bestaat niet"
"We hebben aan onze scheidsrechters coherentie en consistentie gevraagd. Coherent zijn tijdens de hele wedstrijd is de eerste vereiste", ging scheidsrechtersbaas Bertrand Layec toch nog eens in op de kwestie.
"We hebben dit seizoen wedstrijden gezien waarin er voor soortgelijke fases twee verschillende beslissingen waren. Dat moet eruit."
"Daarnaast zien wij graag uniformiteit in het hele seizoen, maar dat is moeilijker. VAR of geen VAR, perfectie bestaat simpelweg niet."
"Iedereen eist honderd procent juiste beslissingen en dacht ook dat we die met de VAR wel zouden krijgen, maar zo werkt het nu eenmaal niet. Dat is nergens ter wereld het geval."
"Dat neemt niet weg dat er wel duizenden juiste beslissingen geweest zijn. We geven toe dat er fouten gemaakt zijn, maar het waren niet alleen fouten. Er kwam kritiek, maar wij blijven voortdoen en hopen op goeie resultaten in de play-offs."
We moeten simpelweg accepteren dat er nu eenmaal een grijze zone is en daarnaast moet men zich neerleggen bij de beslissing die op het terrein genomen is.
"De regel is nochtans simpel: we spreken van hands als de arm beweegt richting de bal of de arm het lichaam groter maakt. Analyse van de fases leert ons echter dat er ruimte is voor interpretatie. Het is moeilijk om daarin het juiste evenwicht te vinden."
"Vroeger werd er enkel gekeken naar de intentie om de bal met de hand of de arm te spelen. Nu zijn er meer criteria en dat maakt het eigenlijk makkelijker voor de referee. Het verschil is dat alles nu wordt bekeken en uitvergroot."
"We moeten simpelweg accepteren dat er nu eenmaal een grijze zone is en daarnaast moet men zich neerleggen bij de beslissing die op het terrein genomen is."
"Het zijn de IFAB, UEFA en FIFA die ons de regels opleggen en wij hebben die te volgen."
Ook communicatie is een pijler
Het Professional Refereeing Department (PRD) wil tijdens de play-offs ook een verbeterde communicatie zien tussen de Belgische scheidsrechters en coaches.
"75 minuten voor de aftrap van de wedstrijden zal er een eerste ontmoeting plaatsvinden tussen de trainers en de scheidsrechters", legt Bertrand Layec uit.
"Na de wedstrijd willen we niet dat er op het veld gediscussieerd wordt over eerder genomen beslissingen. Zo'n imago willen we niet voor het Belgische voetbal."
"Om dat te vermijden hebben we gevraagd aan de coaches om discussies op het terrein te vermijden. 20 minuten na het laatste fluitsignaal is er een gesprek mogelijk in de kleedkamer van de referee, om de fases in kwestie te bespreken."
"Communicatie met het publiek komt er nog niet. We vinden dat de scheidsrechters eerst de tijd moeten krijgen om de fases te evalueren. Communicatie met het publiek volgt pas, zoals nu al gebruikelijk, daags na afloop van de speeldag."