Ga naar de inhoud

Roeselare en Asterix Avo vieren op Volleyproms: Vanmedegael coach van het jaar, Kukartsev beste speler

 ma 24 april 2023 23:18

Roeselare bij de mannen, Asterix Avo bij de vrouwen. De bekerwinnaars zijn de grote slokop op de Volleyproms, de verkiezing van speler, speelster en coach van het jaar in het volleybal. Kukartsev en Vanmedegael vielen in de prijzen, net als Marring en Vansnick.

Het merkwaardige parcours van Roeselare in Europa heeft zijn invloed gehad op de stemming. Voor de trofee van Speler van het Jaar ging het tussen hoofdaanvaller Pablo Kukartsev en setter Stijn D'Hulst. De Argentijn haalde de meeste stemmen.

 

Ook Asterix Avo was dominant en kaapte de belangrijkste prijzen weg. Beste speelster was de Nederlandse Nova Marrring. Anna Koulberg was dan weer de Rookie van het Jaar. 

 

Ook bij de coaches dezelfde clubs aan het feest. Steven Vanmedegael werd in de bloemetjes gezet, net als Kris Vansnick, die de club uit Beveren naar bekerwinst leidde.

 

De prijzen voor Beste Belg in het Buitenland gingen naar Wout D'heer, middenman bij topclub Trentino in Italië, en hoofdaanvaller van Chieri: Kaja Grobelna.

Winaars van de Volleyproms
  mannen vrouwen
Beste speler Pablo Kukartsev (Roeselare) Nova Marring (Asterix Avo)
Beste coach Steven Vanmedegael (Roeselare) Kris Vansnick (Asterix Avo)
Beste rookie Ferre Reggers (Maaseik) Anna Koulberg (Asterix Avo)
Beste Belg in buitenland Wout D'Heer (Trentino) Kaja Grobelna (Chieri)

Voor Vanmedegael was de trofee speciaal: "Het is mijn vijfde seizoen in de liga en nu win ik deze trofee voor het eerst. In de voorgaande jaren zeiden vele mensen dat ik zou winnen, en dat was nu weer het geval. Maar nu is het wel mijn beurt."

"Het is mooi dat ons prachtig parcours vertaald wordt in deze prijs. Maar ik zou ook met veel plezier deze avond inruilen voor het kampioenschap." Vrijdag begint de Champion Final tegen Maaseik.

Roeselare leed dit seizoen in de Lotto Volley League tot dusver slechts een nederlaag, vorige maand tegen Maaseik (3-1). "Daar ga je voor het seizoen niet van uit. Mensen zouden je gek verklaren. Op 44 wedstrijden hebben we maar vijf matchen verloren. Daar ben ik heel trots op."

In de CEV Cup schopten de West-Vlamingen het tot in de finale, maar daarin was Modena nipt te sterk. "Het is uniek wat we in Europa gepresteerd hebben. Het is niet eenvoudig om dat te evenaren. Maar het doet nog steeds pijn dat we verloren in eigen huis."

De 30-jarige Kukartsev kwam vorig jaar over van Unicaja Costa de Almeria uit Spanje, waar hij de titel won. "In Spanje werd ik verschillende keren aangeduid als MVP, maar het is voor het eerst in mijn carrière dat ik zo'n mooie trofee ontvang."

"Dit motiveert me om nog te blijven groeien. Ik stel dit heel erg op prijs, want het betekent dat ik mijn job goed doe."

"Dit is ongetwijfeld mijn beste seizoen ooit", zei de Argentijn. "We wonnen al de Supercup en de Beker van België, en dan was er het ongelooflijk Europese parcours." En de titel kan ook nog.

Na dit seizoen vertrekt Kukartsev naar de Franse club Tourcoing. "Dat is een belangrijke volgende stap. Als ik het daar goed doe, kan ik misschien in Polen, Italië of Rusland aan de slag."

Kukartsev kreeg de voorkeur op D'Hulst, de laureaat van 2021, en de 19-jarige Ferre Reggers (Maaseik). "Ferre is ongelooflijk. Niet veel spelers hebben al zo'n niveau op die leeftijd. Hij is sterk en slim en heeft nog zo veel tijd om al zijn potentieel te tonen. We zullen hem in de beste competities van de wereld zien."

Nova Marring is kersvers Nederlands international, het is haar eerste Speelster van het Jaar-trofee. "Het is een enorme eer om door de andere speelsters verkozen te worden."

"Ik had dit zeker niet verwacht, eigenlijk heb ik de trofee samen met mijn ploegmate Charlotte Krenicky gewonnen." Die eindigde 2e, ex-laureate Nina Coolman was 3e. Coolman kreeg wel de Career Achievement.

"Asterix kan zaterdag na de beker ook de titel pakken. "Dat zou de kers op de taart zijn. Hopelijk kunnen we die laatste stap zetten, maar we zijn nog lang niet klaar met VDK Gent."

Marring verlaat na dit seizoen België richting Duitsland, de ploeg is nog niet bekend: "Maar ik ga al beginnen met mijn Duits te oefenen."

Vansnick haalde het net als in 2021 voor Fien Callens (VC Oudegem) en Cristina Moga (Interfreight Brabo Antwerpen). 

"Het is een mooie erkenning van de speelsters en mijn collega-coaches. Maar persoonlijke bekroningen in teamsport zijn altijd wel een beetje speciaal. Ik wil eerder een volleybalspeelster beter maken en met de hele de ploeg prijzen pakken", reageerde Vansnick.