Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
46
8
4
2
2
11
8
2
Club Brugge
46
8
6
0
2
20
6
3
Union
43
8
2
4
2
13
11
4
Cercle Brugge
36
8
3
2
3
12
11
5
KRC Genk
34
8
3
4
1
7
15
6
Antwerp
29
8
1
7
0
4
16
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
12
4
4
0
0
8
2
2
Club Brugge
10
4
3
0
1
12
3
3
Union
4
4
1
2
1
7
6
4
Cercle Brugge
5
4
1
1
2
6
4
5
KRC Genk
7
4
2
1
1
4
5
6
Antwerp
0
4
0
4
0
2
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
2
4
0
2
2
3
6
2
Club Brugge
10
4
3
0
1
8
3
3
Union
4
4
1
2
1
6
5
4
Cercle Brugge
7
4
2
1
1
6
7
5
KRC Genk
3
4
1
3
0
3
10
6
Antwerp
3
4
1
3
0
2
8

Peter Vandenbempt blikt vooruit op slotspeeldag: "Club en Anderlecht balanceren op dunne koord"

 ma 17 april 2023 09:46

De reguliere competitie nadert zijn ontknoping. Onze analist Peter Vandenbempt blikt terug op het voetbalweekend en kijkt vooruit naar de scenario's voor de laatste speeldag, waar er nog heel wat op het spel staat. Zo zag hij Genk bevestigen, Anderlecht zich op een dunne koord manoeuvreren en Club Brugge afstevenen op een potentiële catastrofe.

  • Over de bevestiging van Genk
  • Over de scorebord-analyse van Brian Riemer
  • Over het mogelijke rampscenario van Club Brugge

De bevestiging van Genk

Jupiler Pro League
KRC Genk
einde
5-2
Anderlecht

Of KRC Genk na de 5-2-overwinning tegen Anderlecht de twijfels weggespeeld heeft? Neen, het had helemaal geen twijfels. In Genk zijn ze - ondanks tegenvallende resultaten - steeds blijven geloven in hun voetbal. 

 

De twijfels van de buitenwereld? Laten we zeggen dat ze die dan wél weggespeeld hebben. Er wordt zelfs gesproken over een "demonstratie", maar eigenlijk voetbalde de ploeg van Wouter Vrancken niet veel beter dan pakweg een week geleden tegen Standard of thuis tegen Union, waar het twee keer verloor.

 

Deze keer benutte het gewoon zijn kansen. Met efficiëntie net voor en net na de rust, deed Genk het wedstrijdbeeld in zijn voordeel kantelen. Opeens stond het 4-1, terwijl er tussen de lijnen op dat moment weinig verschil was tussen Genk en Anderlecht.

Genk moet zichzelf zondag geven wat het verdient: de eerste plaats.

Peter Vandenbempt

Hoewel ze het in Genk waarschijnlijk niet willen uitspreken, had de ploeg dit resultaat nodig. Ze hebben getoond dat ze ook zonder Paul Onuachu veel doelpunten kunnen maken. De bevestiging aan de vooravond van de Champions' play-offs.

 

Man-in-vorm Joseph Paintsil kan mooie statistieken voorleggen en ook Bilal el Khannous toonde zich met zijn eerste doelpunt voor Genk. En daarenboven hebben ook heel wat invallers goede punten gescoord. Zo lijkt de kern opeens heel wat breder bij de leider. 

 

Nu moet het zichzelf zondag tegen Charleroi geven wat het verdient, als de best en meest attractieve ploeg in België: de eerste plaats. Al moet het ook beseffen dat de tegenstand in de Champions' play-offs heel wat stugger voor de dag zal komen dan het vrank en vrij voetballende Anderlecht van gisteren.

Paintsil was de MVP van Genk tegen Anderlecht.

De scorebord-analyse van Riemer

Jupiler Pro League
KRC Genk
einde
5-2
Anderlecht

Vrank en vrij voetballend Anderlecht? Het was dan ook zeer vreemd dat Brian Riemer na de wedstrijd zo negatief was voor zijn ploeg. Het was haast een soort scorebord-analyse. 

 

Op de persconferentie stelde hij zijn kritiek enigszins bij, hij verwees toen naar het eerste kwartier na de rust, waar Anderlecht inderdaad zwak en naïef voor de dag kwam. Maar verder was Anderlecht voor de rust zeker niet de mindere van Genk. 

 

Het voetbalde veel beter en creëerde ook meer kansen dan vorige week tegen Eupen of thuis tegen Westerlo - toen Riemer wél opvallend positief was. Zelfs tegen AZ voetbalde de ploeg van Riemer minder goed dan gisteren.

Opeens is de kwalificatie tegen AZ een absolute must.

Peter Vandenbempt

Dat Anderlecht 6 clean sheets op een rij haalde, moet je dan ook van naderbij bekijken.  Een heel straffe Bart Verbruggen speelde daarin een hoofdrol, een aantal keer het doelkader en ook een pak straffe missers van de tegenstand, zoals op Villarreal en in de slotfase tegen Eupen of Westerlo. Anders zag de wereld er vandaag al helemaal anders uit voor Anderlecht. 

 

Gisteren viel dat dan opeens weg en kregen ze er vijf te verwerken. Dat is toch een nachtmerrie na de Europese euforie. En zo balanceert Anderlecht in deze cruciale week op een zeer dunne koord. 

 

Opeens is de kwalificatie tegen AZ - zeker omdat je 2-0 in het voordeel staat - een absolute must. Enerzijds kan de competitie dit weekend al gedaan zijn, anderzijds kan Anderlecht binnen enkele dagen staan blinken met de eerste Europese halve finale in 33 jaar én in extremis nog een ticket voor de play-offs.

Anderlecht liet zich gelden, maar moest het onderspit delven.

Het rampscenario voor Club Brugge

Jupiler Pro League
Westerlo
einde
0-0
Club Brugge

Ook Club Brugge wandelt op diezelfde koord na de 0-0 tegen Westerlo. Het gekke is dat Club eigenlijk zijn beste wedstrijd en voetbal speelde van de afgelopen maanden. Het was veel beter dan tijdens die gewonnen wedstrijden thuis tegen Gent of Standard, toen de druk zijn kookpunt bereikte.


Lef, energie, goede combinaties, snelle balcirculatie, drang naar voren en solide in de organisatie: het was het soort voetbal dat we van dit Club Brugge - met de beste en breedste spelerskern in jaren - een heel seizoen lang hadden verwacht, maar nauwelijks hebben gezien.


Oké, ze hebben geen doelpunten gemaakt en blijven zo met een zeer vervelende 0-0 achter. Zeker omdat Gent het in Mechelen nog wat gemakkelijker maakte voor Club. De positieve vertoning komt zo wat te laat. Club Brugge kan zich wel voor het hoofd slaan dat het zeer waarschijnlijk de Europe play-offs zal moeten spelen.


Toch zal de kwaliteit van zaterdag nodig zijn om tegen Standard überhaupt Europees voetbal te halen. Geen Champions League na al die jaren zal ongetwijfeld pijnlijk zijn, maar na 30 jaar zelfs op donderdag in de zetel moeten zitten, zou pas echt een catastrofe zijn.

Peter Vandenbempt

Gerelateerd: