El Khannous scoort de 4-1 en stoot Anderlecht definitief van Europese roze wolk.

19845

Leider Racing Genk schudt alle twijfels van zich af met demonstratie tegen Anderlecht

zo 16 april 2023 15:25
  1. 6' - Geel - Jan Vertonghen
  2. 9' - Geel - Mark McKenzie
  3. 20' - Geel - Lior Refaelov
  4. 31' - Geel - Ángelo Preciado
  5. 36' - Doelpunt - Mbwana Samatta (1 - 0)
  6. 43' - Doelpunt - Islam Slimani (1 - 1)
  7. 45+2' - Doelpunt - Aziz Ouattara Mohammed (2 - 1)
  1. 50' - Doelpunt - Joseph Paintsil (3 - 1)
  2. 52' - Geel - Amadou Diawara
  3. 53' - Doelpunt - Bilal El Khannous (4 - 1)
  4. 58' - Verv. Lior Refaelov door Mario Stroeykens
  5. 58' - Verv. Majeed Ashimeru door Kristian Arnstad
  6. 64' - Doelpunt - Anders Dreyer (4 - 2)
  7. 66' - Verv. Amadou Diawara door Marco Kana
  8. 67' - Verv. Islam Slimani door Benito Raman
  9. 75' - Verv. Bilal El Khannous door Anouar Ait El Hadj
  10. 76' - Verv. Moussa Ndiaye door Hannes Delcroix
  11. 84' - Verv. Ángelo Preciado door Rasmus Carstensen
  12. 87' - Doelpunt - Joseph Paintsil (5 - 2)
  13. 90' - Verv. Mike Trésor door Nicolas Castro
  14. 90' - Verv. Joseph Paintsil door Luca Oyen
Jupiler Pro League - speeldag 33 - 16/04/23 - 13:31
36'
Mbwana Samatta
36'
1 - 0
43'
Islam Slimani
1 - 1
43'
45+2'
Aziz Ouattara Mohammed
45+2'
2 - 1
50'
Joseph Paintsil
50'
3 - 1
53'
Bilal El Khannous
53'
4 - 1
64'
Anders Dreyer
4 - 2
64'
87'
87'
5 - 2

Racing Genk heeft na de mindere resultaten van de voorbije weken de rug gerecht met een knalprestatie tegen Anderlecht. De Limburgers scoorden vijf keer en tonen zich klaar voor de eindfase van de titelstrijd. Anderlecht staat door de nederlaag voor een aartsmoeilijke opdracht om de play-offs nog te halen.

Racing Genk - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Genk legt de wedstrijd in een beslissende plooi met één goal net voor en twee goals kort na de rust. Anderlecht gaat zo in een mum van tijd van een gelijke stand naar een pijnlijke 4-1-achterstand.

• Man van de match: Joseph Paintsil was met zijn flukse acties de drijvende kracht bij Genk. De Ghanees lag met een afgeweerd schot aan de basis van de 2-1 kort voor de rust en trof in de tweede helft ook zelf nog twee keer raak.

• Opvallend: Pijnlijke namiddag voor Bart Verbruggen. Na zes wedstrijden zonder tegengoal kreeg de Nederlandse doelman er vandaag vijf om de oren. Voor Anderlecht is het al het derde verlies tegen Genk dit seizoen. Het verloor ook in de heenronde én in de 1/8e finales van de beker.

Koude douche voor Anderlecht

Zonder de geschorste aanvoerder Heynen en met onder meer Cuesta, Munoz en Sor in de lappenmand kwam Genk ietwat gehavend aan de aftrap. Minder problemen bij Anderlecht, daar moest Riemer enkel de geblesseerde Murillo vervangen door Sardella.

Het eerste gevaar kwam van de bezoekers, Vandevoordt had op het kwartier een uitstekende reflex nodig op een kopbal van Slimani. Het Genkse antwoord bleef niet lang uit. Preciado kopte op een hoekschop van dichtbij over, Paintsil botste dan weer op een knappe redding van Verbruggen.

Tien minuten voor de rust moest de Anderlecht-doelman zich na zes wedstrijden zonder tegengoal dan toch gewonnen geven. Met een knap schot bracht Samatta de thuisploeg op voorsprong. Paars-wit ontsnapte meteen daarna zelfs aan de 2-0, een gekruist schot van Paintsil ging nipt naast.

Met de rust in zicht kwam Anderlecht meer opzetten. Vandevoordt kon Sardella nog van de gelijkmaker houden, maar had geen verhaal toen Slimani van dichtbij uithaalde. Lang konden de bezoekers niet genieten van die gelijkmaker, want Genk zette in de extra tijd orde op zaken. Paintsil raakte opnieuw niet voorbij Verbruggen, in de herneming trof Ouattara wél raak.

Genkse blitzstart laat paars-wit kansloos achter

Anderlecht ging zo met een rotgevoel de kleedkamer in en kort na de rust werd het er niet bepaald beter op voor de bezoekers. Met twee goals in amper drie minuten telde Genk paars-wit helemaal uit. Alleen voor Verbruggen werkte Paintsil het keurig af en El Khannous maakte even later zijn eerste voor Genk: 4-1.

Nog voor het uur om was, hing Anderlecht zo al in de touwen. Dreyer zorgde met een knappe goal wel nog even voor een heropflakkering bij paars-wit, maar lang duurde dat niet.

In de slotfase zette Paintsil nog de kers op de taart voor Genk. Na een knappe aanval maakte hij op aangeven van Trésor zijn tweede van de namiddag. Genk tankt zo een pak vertrouwen in de titelstrijd, Anderlecht dreigt dan weer naast de Europe Play-offs te grijpen.

"Kans om Europe Play-offs nog te halen heel klein"

• Lior Refaelov (Anderlecht): "Genk speelde goed, zeker in de tweede helft. In een wedstrijd tussen twee goede ploegen maken de details het verschil. Twee van de eerste vier doelpunten kunnen we eigenlijk heel makkelijk voorkomen. Er was minder concentratie en communicatie. We hadden er een hele goede reeks opzitten. Onze kansen om de Europe Play-offs nog te halen zijn heel klein, maar we zullen ons best doen tegen KV Mechelen. Ondertussen moeten we proberen te recupereren voor de wedstrijd tegen de AZ."

• Zeno Debast (Anderlecht): "Vandaag waren we beter dan tegen Westerlo. We begonnen ook energieker. Ik heb niet echt woorden voor deze wedstrijd. We maken gelijk en dan mogen we nooit nog met een achterstand de rust ingaan. Als we met 1-1 uit de rust komen, maken we meer kans. Natuurlijk mogen we niet zo’n tweede helft spelen. Ik vond dat we wel nog goed hebben teruggevochten. Maar het was niet goed genoeg. In Europa spelen we misschien met iets minder druk. Het is ook de opeenvolging van de wedstrijden die wat in de benen kruipt, maar dat is natuurlijk geen excuus. Ik vond ons zelfs op sommige momenten beter voetballen."

• Bilal El Khannouss (Racing Genk): "Vandaag was het heel belangrijk voor ons, want we hebben de laatste weken toch wat punten laten liggen. We zijn heel blij met de overwinning. De voorbije weken hadden wat problemen met de efficiëntie. Vandaag was die er wel en scoren we vijf keer. We wisten dat het eerste kwartier in de tweede helft cruciaal zou zijn. Mijn eerste goal is heel belangrijk voor mij, zeker voor mijn vertrouwen. Ik heb er heel lang op gewacht, dus het zorgde wel voor emoties. Ik hoop dat dit alleen maar een begin is."

• Anders Dreyer (Anderlecht): "Dit is een pijnlijke nederlaag. Op deze manier mag je niet verliezen. In het begin van de tweede helft waren we niet op de afspraak en dan kan een topteam als Genk je pijn doen. Dat mag gewoon niet gebeuren en moeten we analyseren. We moeten nu de knop omdraaien en donderdag klaar zijn voor de wedstrijd tegen AZ. Volgend weekend moeten we zelf onze job doen tegen KV Mechelen en dan zien we wel waar dat ons brengt, hopelijk in de top acht. We hebben een goed team en we hebben het de voorbije periode ook goed gedaan. We moeten er zondag alles aan doen. Ik geloof erin dat we de top acht nog halen. Het moet gewoon."

• Aziz Ouattara (Racing Genk): "Wat er gebeurd is vandaag? Ik persoonlijk houd hier een onbeschrijfelijk gevoel aan over. Het is de tweede keer dat ik in de basis mocht starten, na Westerlo, toen ik ook scoorde. Nu bewijs ik ook dat ik mijn plaats verdien in deze ploeg. We konden vandaag zelfs nog meer scoren, maar we tonen dat we klaar zijn voor de Champions’ Play-offs. We hebben geen keuze natuurlijk. Of je wil erbij zijn of niet. Nu moeten we ons daar ook mentaal op voorbereiden."

• Wouter Vrancken (trainer Racing Genk): "De jongens hebben getoond dat ze niet onder de indruk zijn en hun kwaliteiten aan de bal nog steeds hebben. Onze eerste 20 minuten in de tweede helft waren een demonstratie, daar ben ik heel fier op. Zeker met de afwezigen, de andere jongens hebben het goed ingevuld. Wij hebben vandaag een heel goede wedstrijd gespeeld, met veel jongens die al lang niet meer gespeeld hadden. We zijn onze stijl trouw gebleven en hebben het publiek ook iets gegund. Maar er zijn ook nog steeds werkpunten."

Bekijk de reacties na de match:

90+5'

Racing Genk nestelt zich met een totaalprestatie wat steviger op de leidersplaats. De thuisploeg legde de wedstrijd in een beslissende plooi met één goal kort voor en twee goals kort na de rust. Dreyer kon nog even tegengas geven, maar Paintsil zette de kers op de taart voor Genk. Anderlecht dreigt door de pandoering naast de Europe Play-offs te grijpen.

90+4'

Anderlecht komt nog even piepen met een knappe actie van Debast, maar zijn schot mist kracht en precisie. Vandevoordt gaat goed plat.

90+1'

90'
89'

Applauswissel voor Paintsil

Groot applaus voor Paintsil, de man van de match. Hij wordt samen met Trésor naar de kant gehaald voor Oyen en Castro.

87'

Paintsil met zijn tweede

Het wordt nog wat erger voor Anderlecht. Trésor haalt de achterlijn en legt de bal perfect achteruit naar Paintsil. Die laat Verbruggen voor de vijfde keer naar de bal grabbelen.

84'

Carstensen mag de slotminuten volmaken bij Genk. Hij neemt de plaats in van Preciado. De wedstrijd bloedt intussen langzaamaan dood. Genk heeft zijn schaapjes op het droge.

81'

Samatta waagt nog eens zijn kans, maar zijn schot is te slap om Verbruggen te verschalken. Anderlecht leek even nog werk te maken van een slotoffensief, maar de fut is er al snel weer uit.

76'
76'

Ook bij Anderlecht voeren ze nog een wissel door. N'Diaye wordt vervangen door Delcroix.

74'

Applaus voor El Khannouss

De handen gaan op elkaar voor El Khannouss, die vandaag zijn eerste goal maakte. Hij wordt afgelost door El Hadj, ex-Anderlecht.

72'
70'

Bij Anderlecht is het geloof duidelijk nog niet helemaal weg. De bezoekers hebben nog twintig minuten om twee keer te scoren. Kan paars-wit Genk nog doen wankelen?